Hlavní obsah

Planeta je jedna, vzkázala Paříž světu a nabídla miliony eur vědcům z USA

Francie a OSN svolaly do Paříže klimatickou konferenci.Video: Lukáš Marek

 

Reklama

Politici, bankéři, zástupci energetického sektoru a filantropové se ve francouzské metropoli sešli na jednodenní klimatické konferenci a představili další projekty proti oteplování.

Článek

Klimatická konference v Paříži představila nové závazky, které mají podpořit boj proti globálnímu oteplování. Účastníci schůzky ale připomněli i projekty, na kterých už se pracuje.

Opatření za miliardy eur zahrnují například plány přestat používat fosilní paliva a vytvořit dostatečný tlak na firmy, aby jejich aktivity byly šetrnější k životnímu prostředí.

Celkem 237 společností se na konferenci v Paříži zavázalo pozměnit své aktivity s ohledem na klimatická rizika. Světová banka slíbila, že do roku 2019 přestane finančně podporovat využívání nafty, plynu a hledání nových ložisek. K podobným krokům se zavázaly i některé další banky či pojišťovny.

Macron odměnil vědce na protest proti Trumpovi

Summit jedné planety uspořádala Francie společně s OSN u příležitosti druhého výročí podpisu Pařížské klimatické dohody.

Francouzský prezident Emmanuel Macron den před konferencí také předal milionové granty osmnácti americkým vědcům, kteří se zabývají globálním oteplováním. Reagoval tak na rozhodnutí Donalda Trumpa, který od Pařížské dohody odstoupil.

Předávání grantů Macron okořenil sloganem, který parodoval Trumpův volební slogan „Udělejme Ameriku zase úžasnou”. Macronova verze zněla „Udělejme Zemi zase úžasnou”. Granty by zároveň mohly do Francie přilákat nové mozky.

Proslov prezidenta Macrona ale nebyl kritický jen ke Trumpovi. Účastníkům konference Macron řekl, že „lidstvo prohrává bitvu” v boji s klimatickými změnami. „Nepostupujeme dost rychle. Všichni musíme jednat,” řekl.

Prezident Macron také zmínil, že je zapotřebí „šok” ve výrobních procesech, aby signatáři Pařížské dohody z roku 2015 dosáhli vytyčených cílů. „Jsme velmi daleko od záměrů Pařížské dohody na zpomalení růstu teplot pod dva stupně Celsia, pokud možno pod 1,5 stupně,” řekl deníku Le Monde. Zmíněnou dohodu podepsali představitelé 195 států.

Reklama

Doporučované