Hlavní obsah

Planeta je pro všechny. Babiše v Madridu zajímá, co bude za 30 let

Foto: Profimedia.cz

Český premiér Andrej Babiš a jeho španělský protějšek Pedro Sánchez.

Reklama

V pondělí začal další klimatický summit OSN, tentokrát v Madridu. Za úkol si klade především aktivní uplatnění pařížské klimatické dohody z roku 2015. Prvního dne dvoutýdenní konference se účastní i česká delegace v čele s premiérem Andrejem Babišem (ANO) a ministrem životního prostředí Richardem Brabcem (ANO).

Článek

Madrid hostí 25. klimatickou konferenci OSN (COP 25), která potrvá až do poloviny prosince. Na rozdíl od předchozího summitu, který se konal v září v americkém New Yorku, dostal prostor k proslovu i premiér Andrej Babiš.

„Závazky plníme a budeme pokračovat”

„Bez ostatních zemí nedokážeme zachránit celou planetu,” řekl Andrej Babiš na setkání lídrů v Madridu. Měl prostor obeznámit ostatní s ambicemi České republiky dosáhnout dohodnutých závazků. „Závazky nejsou pro všechny státy stejné. V České republice plně podporujeme všechny cíle, ale také je dodržujeme,” podtrhl český premiér.

Ostatním světovým lídrům a jejich zástupcům u kulatého stolu řekl, že je Česká republika připravená splnit závazky pařížské dohody a splnit cíle do roku 2020 i do roku 2050. Zároveň ale upozornil na to, že je česká ekonomika závislá na fosilních palivech, Česko se podle něj musí více spoléhat na jadernou energetiku.

„Mezi lety 2017 a 2018 snížila EU emise oxidu uhličitého o 80 milionů tun, ale zbytek světa je zvýšil o 1020 tun. Dlouhodobé strategie některých velkých znečišťovatelů neukazují podle něj žádné zlepšení, spíše naopak. To se musí změnit,” řekl premiér.

„Planeta je tady pro nás pro všechny,” ukončil Babiš svůj projev.

Již před odjezdem do Španělska Babiš řekl, že Česko budou stát plánovaná snižování emisí CO2 do roku 2050 „biliony korun”. Bez podpory Evropské unie toho prý nebudeme schopni dosáhnout. Přesto ale podle předsedy vlády Česká republika plní závazky pařížské klimatické dohody. To český premiér zopakoval i v Madridu.

Pařížskou dohodu podepsaly státy OSN v roce 2016. Má za úkol společné snižování emisí skleníkových plynů. Země se tak dohodly, že budou v boji proti klimatickým změnám postupovat společně. Mezitím ale například Spojené státy americké oznámily svůj odchod od závazků podepsaných v Paříži. Respektive za tím stojí jejich prezident Donald Trump.

„Proč máme něco řešit 30 let dopředu?”

Ani český premiér se ale nevyjadřuje pokaždé kladně k závazkům, ke kterým se Česká republika upsala. V červnu letošního roku se společně se zeměmi visegrádské čtyřky kriticky vyjadřoval k emisní neutralitě, ke které vyzývá Evropská unie. „Proč máme řešit teď, 31 let dopředu, rok padesát, jenom proto, že je tu teď taková klima atmosféra,” řekl premiér podle serveru iRozhlas.cz.

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) před odjezdem do Madridu připomněl, že je třeba odstavení všech hnědouhelných energetických bloků a rozvoj v oblasti obnovitelných zdrojů. Podobně se vyjádřil i ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček, který zdůraznil potřebu přechodu na nízkoemisní zdroje.

Původně se měl v Madridu Andrej Babiš setkat se svým španělským protějškem Pedrem Sánchezem. Setkání se ale zrušilo a s ním i odpolední naplánované setkání s novináři. Na otázky novinářskému doprovodu odmítl český premiér odpovídat i před odletem do Madridu.

Reklama

Doporučované