Hlavní obsah

Planetáriu Ostrava roste návštěvnost, láká více i veřejnost

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Rozsáhlá renovace pomohla zvýšit návštěvnost Planetária Ostrava, které si letos připomíná 40 let od svého vzniku. Díky modernizaci za bezmála 150 milionů korun se planetáriu mnohem více daří přilákat i rodiny s dětmi.

Článek

Až do rekonstrukce převažovaly návštěvy školních tříd, modernizace planetária přivedla i rodiny s dětmi. „Dříve tvořili asi dvě třetiny návštěvníků žáci z různých typů škol se svými učiteli. Po rekonstrukci se to změnilo a dá se říct, že je to půl na půl. Jednu polovinu tvoří školní exkurze a druhou veřejnost,“ uvedla vedoucí planetária Ivana Marková.

Návštěvnost se po rekonstrukci téměř zdvojnásobila. Dříve planetárium ročně navštěvovalo zhruba 50 tisíc lidí, v posledních letech do něj míří až okolo 95 tisíc. „Určitě největším lákadlem vždycky byl sál planetária, protože to je místo, kde se promítá hvězdná obloha. V sále sedí asi stovka lidí. Nad sebou mají kopuli, na kterou se dá promítnout vesmír,“ uvedla Marková. V sále se navíc dají promítat i filmy s různou tematikou.

V poslední době roste u návštěvníků i zájem o pozorování skutečné hvězdné oblohy. „Zvláště v době koronaviru se tady chodily menší skupinky lidí dívat na oblohu. Byla spousta zajímavých úkazů, byla vidět kometa či Perseidy,“ řekla Marková. Právě koronavirus ale planetáriu zhatil vyhlídky na rekordní návštěvnost, kterou si slibovalo, když do něj v zimních měsících zamířily rekordní počty návštěvníků. „Nikdy jsme v zimním období neměli tak vysokou návštěvnost jako letos, samozřejmě v březnu to rázem skončilo,“ podotkla Marková. Planetárium se po jarním uzavření znovu otevřelo v červnu. Návštěvníci ale tehdy s návštěvou velmi váhali, postupně se je podařilo přilákat zpět. Od pondělí se ale kvůli zpřísněným protiepidemickým opatřením planetárium muselo opět uzavřít.

Planetárium Ostrava je součástí Hornicko-geologické fakulty VŠB – Technické univerzity Ostrava. Podle Markové se snaží si na svůj provoz vydělat, ale s provozními náklady mu pomáhá také univerzita a dlouhodobě dostává neinvestiční dotaci i od města Ostravy. Loni ho poprvé podpořil i kraj, který mu přispěl na nákup filmů a vybavení expozic. Planetárium zaměstnává 13 stálých zaměstnanců a spolupracuje zhruba s 30 externisty.

„Myslím, že to pracoviště je důležité a unikátní. Nejbližší podobné pracoviště je v Brně. Jsme schopni prezentovat astronomické objevy a novinky. Sloužíme jako jakési středisko popularizace vědy,“ doplnila ředitelka. Planetárium plní i vzdělávací roli pro všechny typy škol, připraveny má speciální pořady šité na míru všem ročníkům základních a středních škol, které odráží probíranou látku ve výuce. K letošnímu výročí planetárium nechalo provést kompletní modernizaci projekčního systému za 11 milionů korun. Systém má nyní lepší rozlišení, kvalitnější obraz a umožňuje ukázat více objektů ve vesmíru.

Reklama

Doporučované