Hlavní obsah

Planetárium jako dějiště politického divadla. Podívejte se na svoji planetu s odstupem, říká dramatik

Rozhovor s dramatikem Pieterem De Buysserem o jeho speciální show.Video: Tereza Willoughby

 

Reklama

Vlámský spisovatel a dramatik Pieter De Buysser vytvořil show speciálně pro budovu planetária. Představení The Tip of the Tongue uvádí ve spolupráci s Divadlem Archa.

Článek

Představení The Tip of the Tongue, které se blíží dokumentárnímu divadlu, chce propojit svět vědy a umění, realitu a fikci. Jde o kosmologický příběh o přenosných zrcadlech částic, kosmických vírech, černých dírách a hvězdných systémech. Neznámý filantrop se v něm rozhodne postavit vesmírnou loď a divák postupně zjišťuje, že všechny prvky De Buysserovy planetární show odrážejí současnou politickou situaci.

Pieter De Buysser je nizozemsky píšící spisovatel. Jeho román Řezači kamene vyšel česky v nakladatelství Argo. Vytvořil řadu divadelních her, které získaly ocenění v několika evropských zemích. S pražským Divadlem Archa spolupracuje dlouhodobě. Rozhovor s autorem najdete ve videu umístěném nahoře v textu.

Interview je součástí pořadu Kultura Terezy Willoughby. V premiéře jej vysíláme každou neděli od 20 hodin na celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Související témata:

Doporučované