Hlavní obsah

Bez vakcíny se k nám nepodíváte. USA v tichosti plánují cestovní pravidla

Foto: Profimedia.cz

Cestovní pravidla se v USA zatím nemění, v plánu je ale povinnost očkování pro cizince.

Reklama

Aktuální plán Bidenovy administrativy je vpustit do Spojených států pouze plně naočkované cestující.

Článek

Všichni cestující ze zahraničí, až na drobné výjimky, by museli mít dokončené celé očkování proti koronaviru, aby mohli vstoupit na americkou půdu. Prezident Joe Biden už je nějaký čas pod tlakem, aby otevřel hranice pro návštěvníky z dlouhého seznamu zemí, které v tuto chvíli mají cesty do USA zakázané.

Hlavně kvůli rychlému šíření varianty delta se ale nechystá žádné velké cestovní rozvolňování. Proto je nyní na stole plán, který by umožnil přicestovat výhradně očkovaným. „Kvůli delta variantě stále trvají stávající cestovní restrikce,“ potvrdila novinářům tisková mluvčí Bílého domu Jen Psakiová. Prozatím neexistuje ani žádný časový plán, kdy by se situace mohla změnit.

Agentuře Reuters ale zdroj z Bidenovy administrativy potvrdil, že až se bude rozvolňovat, téměř všichni návštěvníci budou muset předložit potvrzení o dokončeném očkování proti covidu-19. Otázkou stále zůstává, jaká budou konkrétní pravidla. Například to, které vakcíny budou Spojené státy uznávat, tedy zda všechny plošně, nebo pouze ty, které schválily americké úřady.

Do USA se nyní nedostanou, pokud nejsou americkými občany, lidé z EU, Číny, Indie, Brazílie, Jižní Afriky nebo Íránu. Na Bidenovu administrativu začaly vyvíjet nátlak zejména aerolinky a lidé, kteří podnikají v turistickém sektoru. Doprava přes oceán přitom není přerušena, do některých evropských zemí se totiž už mohou vydat naočkovaní Američané.

„Problém je, že je to jednostranný obchod. Bílý dům obzvlášť nechce otevřít americký obchod pro EU a Británii, což je zdrojem frustrace,“ řekl pro The Financial Times šéf Delta Air Lines Ed Bastian.

Jako první zakázaly Spojené státy cesty z Číny, a to už loni v lednu, kdy se začala nákaza koronavirem šířit. Tehdy tak rozhodla ještě předchozí administrativa Donalda Trumpa. Od té doby se seznam značně rozšířil, nejnověji mají zákaz cestující z Indie, a to od letošního května. Kritikům ale vadí, že je seznam prakticky stále stejný, přestože na něm figurují země, které mají aktuálně pandemii pod kontrolou.

Uvolnění cestovních restrikcí, respektive jak by takové uvolnění mělo konkrétně vypadat, zatím neřešil ani Donald Trump, ani Joe Biden. Trump se na začátku tohoto roku pokusil povolit vstup pro lidi z Evropské unie, jeho nástupce však zůstal u tvrdých restrikcí.

Reklama

Doporučované