Hlavní obsah

Plány na rozvolnění v Británii může zhatit indická mutace

Foto: Profimedia.cz

Boris Johnson nepopřel, že by ve hře nebylo odsunutí plánovaného rozvolnění.

Reklama

aktualizováno •

Boris Johnson ve čtvrtek naznačil, že by se kýžené rozvolňování v Británii mohlo oddálit. Premiér připustil, že ministrům dělá starost šíření indické mutace. Podle vědců počet těchto případů v zemi ztrojnásobil.

Článek

V následujících hodinách by měla Británie zveřejnit statistiky potvrzující trojnásobný nárůst případů nakažených indickou mutací. Termín konečného rozvolnění v Británii plánovaného na 21. června by se tak mohl dočkat dalšího posunu. Premiér Boris Johnson nepopřel, že je na stole i tato verze.

Ve čtvrtek pro média řekl: „Existuje celá řada věcí, které bychom mohli udělat, nic nevylučujeme.“ Dodal, že ohledně plánovaného rozvolnění od pondělí zůstává optimistický a doufá, že další fáze nastane skutečně 21. června. Odmítl však vyloučit spekulace o lokálních lockdownech v ohniscích.

V některých anglických oblastech se ve velkém šíří indická varianta koronaviru, která bude předmětem debat mezi odborníky a ministry v následujících dnech. „Představuje to jisté znepokojení, máme z toho obavy,“ řekl Johnson. „V tuto chvíli existuje velmi široká škála vědeckých názorů na to, co by se mohlo stát. Chceme se ujistit, že podnikneme všechny obezřetné a opatrné kroky, které se nabízejí, takže dnes probíhají schůzky, abychom zvážili, co přesně musíme udělat. Nevylučujeme nic.“

Podle čtvrteční zprávy anglického úřadu pro veřejné zdraví (PHE) došlo ve Velké Británii k prudkému nárůstu počtu potvrzených případů mutace koronaviru B.1.617.2. Ta byla poprvé zachycena v Indii. Celkový počet se zvýšil o 793 případů oproti 520 potvrzeným případům této varianty nahlášeným minulý týden. PHE minulý pátek označila B.1.617.2 za „variantu vzbuzující obavy“, a to kvůli důkazům, že je přenosnější než původní koronavirus.

Britové by se v pondělí letos poprvé mohli setkat ve vnitřních prostorech ve skupinách po šesti. A zatímco jinde ve světě budou slavit Den nezávislosti, 21. června by měla v Anglii přestat platit veškerá opatření. „V tuto chvíli nevidím nic, co by mě odrazovalo od myšlenky, že budeme moci rozvolňovat v pondělí a dál 21. června. Ale existují věci, které musíme provést lokálně a pokud tuto radu dostaneme, nebudeme váhat.“ Na dotazy médií, zda přestane platit také povinnost roušek a sociálního distancování, Johnson dodal, že další podrobnosti upřesní brzy.

„Myslím, že musíme počkat o něco déle, než uvidíme, jak data vypadají, ale jsem v tom opatrně optimistický a za předpokladu, že se tato indická varianta nezačne šířit tak, jak se někteří obávají, tak si myslím, že by se věci mohly vrátit mnohem, mnohem blíže normálu,“ řekl premiér.

Ve čtvrtek se také koná zasedání vládního výboru špičkových vědců SAGE, kteří budou s ministry diskutovat o indické variantě. Vědci věří, že třetí vlna, pokud se vůbec uskuteční, bude díky účinnosti vakcín mnohem menší. Jeden z týmu SAGE, profesor Adam Kucharski, uvedl, že reálná data naznačují spíše „optimistický scénář“. „Po znovuotevření možná nastane zvýšený výskyt případů. Výsledný dopad by ale mohl být relativně nízký, pokud udržíme vakcinační program na správné cestě a nezastihnou nás varianty, které mohou imunitu obejít.“

Reklama

Doporučované