Hlavní obsah

Plány na státní záchrannou letku padly, Bradáčová vs. Benešová a mizení ovocných stromů z krajiny

Polední zprávy ze středy 7. srpna 2019.Video: Redakce Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

Zpravodajská relace Televize Seznam.

Článek

01:12 – Proč padly plány na státní letku letecké záchranky

Do konce roku by mělo být jasné, kdo bude následujících osm let zajišťovat leteckou záchrannou službu v Česku. Tendr na osm z deseti stanovišť hodlá Ministerstvo zdravotnictví vypsat na podzim. Plán na vytvoření státní letky, kterou před třemi lety prosazoval tehdejší ministr financí Andrej Babiš, tak definitivně padá pod stůl. Proč, to už je otázka na reportérku Veroniku Neprašovou, která se tématu věnovala.

03:30 – Nečasovi hrozí vyšetřování z křivé výpovědi

Petru Nečasovi hrozí další vyšetřování – tentokrát za křivou výpověď, píše Radiožurnál. Státní zástupci zkoumají, jestli nelhal během výpovědi v kauze Vojenského zpravodajství, aby pomohl své manželce Janě Nečasové. Pravomocný rozsudek týkající se případu jednoznačně konstatuje, že bývalý premiér svou výpověď účelově změnil. Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 1 nyní Nečasovo tvrzení prověřuje jako možný trestný čin.

04:03 – Konflikt mezi Marií Benešovou a Lenkou Bradáčovou

Spor mezi ministryní spravedlnosti Marií Benešovou a vrchní státní zástupkyní v Praze Lenkou Bradáčovou pokračuje. Důvodem sporu jsou obavy o nezávislost při jmenování vedoucích státních zástupců.

05:44 – Konec nalepovacích dálničních známek

Konec nalepovacích kuponů a start elektronických dálničních známek. Vláda se změnou počítá od roku 2021, návrh ale nejdřív musí projít horní komorou Parlamentu. Dnes ráno elektronické dálniční známky řešil senátní výbor pro dopravu. Na místě je reportérka Daniela Brodcová.

07:25 – Zákaz sedět v Římě na Španělských schodech

Městská policie v Římě zakázala lidem sedět na Španělských schodech, památce na seznamu UNESCO. Tomu, kdo na jeden ze 135 schodů usedne, hrozí pokuta od 160 do 400 eur. V úterý schody střežilo osm městských policistů. U významných památek italské metropole už platí zákaz jídla nebo také pití z římských pítek.

07:47 – Čechy láká dovolená v Turecku

Nejoblíbenější dovolenkovou destinací Čechů se letos zřejmě stala turecká Antalya. Vypovídají o tom statistiky pražského Letiště Václava Havla. Za červen letělo mezi Prahou a tureckým letištěm téměř 55 a půl tisíce cestujících, meziročně to je o 49 % více. Žádná jiná destinace letos nezaznamenala takový nárůst. V červnu se Antalya dokonce dostala poprvé v historii na třetí místo v žebříčku letišť, kam z Prahy létá nejvíce lidí, před ní byl jen Amsterdam a Paříž.

08:18 – Legalizace marihuany v Lucembursku

Lucembursko chce zcela zlegalizovat marihuanu pro rekreační účely. Stalo by se tak prvním státem v Evropské unii s touto právní úpravou. Informoval o tom server Politico.

09:45 – Čína varovala Hongkong před vojenským zásahem

Ve vypjaté atmosféře protestů v Hongkongu v úterý demonstranti uspořádali první občanskou tiskovou konferenci. Maskovaní řečníci světu přednesli jejich názor na současnou situaci ve městě. Čínské úřady na vlastní tiskové konferenci reagovaly dosud možná nejtvrdším varováním.

11:30 – Povodně v Číně

Třináct lidí zemřelo při povodních v centrální Číně. Voda také prakticky zničila dvoutisícové město Š’-jen. Povodně vyvolal silný déšť. V jeho nejsilnější fázi spadlo až 93 milimetrů srážek za hodinu.

12:21 – Policie našla v Břeclavi dvě těla

Mrtvou ženu a muže našli policisté v Šilingrově ulici v Břeclavi. Zjištěné okolnosti nasvědčují tomu, že se jednalo o vraždu, uvedl mluvčí policie Pavel Šváb. Policisté vyslýchají svědky a sousedy, o pomoc žádá i veřejnost – lidé, kteří si případně všimli podezřelé osoby v Šilingrově ulici mezi pondělní osmou hodinou večerní a úterní druhou hodinou odpoledne, ať se policii ozvou na linku 158.

12:47 – Z krajiny mizejí ovocné stromy

Se suchem může bojovat každý. Ukazují to Pecky z Moravy. Neformální uskupení vybírá od lidí pecky ovocných stromů. Semenáčky pěstuje na pozemcích od dobrovolníků a mladé stromky chce rozdávat zadarmo.

Konec vysílání

Reklama

Doporučované