Hlavní obsah

Plány PPF ženou nahoru akcie Monety. Analytici věří, že k obchodu dojde

Foto: Seznam Zprávy

Akcie evropských bank rostou, Moneta Money Bank není výjimkou.

Reklama

Cena akcií banky Moneta Money Bank jde nahoru. Hodnotu pohání řada faktorů, dominantní je však možná fúze s PPF. Analytici předpokládají, že skupina bude ve snaze o převzetí podílu pokračovat, ale musí vylepšit podmínky.

Článek

Akcie Monety Money Bank rostou. Za poslední týden se jejich hodnota zvýšila o více než čtyři procenta a cena jedné se aktuálně pohybuje nad 85 korunami.

Jejich výkonnost souvisí hlavně s možným spojením Monety s finančními firmami ze skupiny PPF, přestože akcionáři fúzi za stávajících podmínek neodsouhlasili.

PPF se přitom ke svému téměř 30% podílu v Monetě dostala s výkupní cenou 80 korun za jednu akcii. „Cena 80 korun tvořila hranici, na níž by se akcie měly pohybovat. Nicméně fúze padla, přestože se o to s velkou pravděpodobností pokusí PPF znovu,“ říká portfolio manažer společnosti Cyrrus Tomáš Pfeiler.

Domnívám se, že investoři spekulují na tom, že PPF bude ve snaze o převzetí podílu v Monetě pokračovat.
Michal Křikava, akciový analytik Patria Finance

Obě strany dříve uvedly, že budou v jednání o spojení pokračovat. Plány PPF jsou podle akciového analytika Michala Křikavy z Patria Finance dominantním důvodem růstu hodnoty cenných papírů. „Domnívám se, že investoři spekulují na tom, že PPF bude ve snaze o převzetí podílu v Monetě pokračovat,“ říká.

Letos se navzdory pandemii daří i ostatním evropským bankám.
Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Kromě zájmu PPF o převzetí podílu v Monetě však akcie pohání i další faktory. Podobný růst totiž zažívají i ostatní banky.

„Letos se navzdory pandemii daří i ostatním evropským bankám. Není to vidět jen u Monety, ale posilují například i akcie Erste Group,“ vysvětluje hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček s poukazem na mateřskou společnost České spořitelny.

Na podobné vlně se veze i Moneta, jejíž akcie od začátku roku posílily o 25 procent. „V lednu stály 60 korun, když PPF oznámila fúzi, vzrostla na 80,“ popisuje Pfeiler. Na této ceně však akcie dlouho stagnovaly. „U evropských bank nebyl tak brutální nárůst v lednu, ale postupně to doháněly. Zatímco evropské banky rostly, Moneta už ne,“ doplňuje.

Podle něj by akcie Monety v lednu nestály 80 korun, pokud by PPF neoznámila transakci. Na tuto cenu by se dostaly o několik měsíců později a dále by reflektovaly růst, který byl vidět u evropských bank.

V poslední době pohánějí ceny akcií také plány ostatních vlastníků podílů. V červnu například oznámil druhý největší akcionář Monety, fond Petrus Advisers, že chce svůj podíl navýšit nad 10 procent. „Nabytí podílu u bank nad 10 procent podléhá schválení ČNB,“ doplnil Pfeiler.

„Také finančník Pavel Tykač navyšoval podíl v Monetě prostřednictvím společnosti Belviport Trading. Takové nákupní aktivity se na růstu akcií podepsaly,“ říká Křikava z Patria Finance.

Aktuálně PPF drží téměř 30 procent akcií banky. Podle analytiků má skupina stále silnou motivaci dokončit dříve zamítnutou transakci. „PPF o to stále zájem má a určitě se o to ještě pokusí. V současné době je však znát dopad smrti Petra Kellnera, ale skupina ji může dokončit i bez něj,“ říká Křeček.

Vypadá to, že skupina byla za Petra Kellnera všemocný hráč a teď je trochu bezzubá. Moneta by však dopadla stejně i s Kellnerem.
Tomáš Pfeiler, portfolio manažer společnosti Cyrrus

Podle Pfeilera tato situace budí dojem, že skupina boj o Monetu prohrála. „Vypadá to, že skupina byla za Petra Kellnera všemocný hráč a teď je trochu bezzubá. Moneta by však dopadla stejně i s Kellnerem,“ myslí si Pfeiler.

Otázkou tedy zůstává kdy a za jakých podmínek se impérium o převzetí většího podílu v bance pokusí znovu. „Přestože PPF nerada někoho přeplácí, určité zatraktivnění bude muset nabídnout. Vzhledem k cenám byly parametry transakce v lednu atraktivní, teď už tolik nejsou,“ říká Pfeiler.

Také podle Křikavy skupina podmínky vylepší. „Motiv ze strany PPF je natolik silný, že přijdou s vylepšenými podmínkami, které budou akceptovatelné pro akcionáře,“ uvedl.

Reklama

Doporučované