Hlavní obsah

Plány Volkswagenu na novou továrnu padly. Může za to koronavirus

Ilustrační fotografie.

Reklama

Vytrácí se poptávka po nových autech i po nových výrobních kapacitách. Koronavirus německé automobilce Volkswagen překazil stavbu nové továrny v Turecku. Passaty ani Superby se tam zatím rodit nebudou.

Článek

Nová továrna na výrobu aut v Turecku stát nebude. Důvodem je propad celosvětové poptávky po automobilech.

Podle e-mailového vyjádření Volkswagenu „nejsou z dnešního pohledu další výrobní kapacity potřeba“. Největší výrobce vozidel na světě tak bude výrobu nadále soustředit do stávajících továren.

Volkswagen se do budování továrny v Turecku chystal investovat více než miliardu eur (26,7 miliardy korun). V turecké výrobně se měly vyrábět automobily Volkswagen Passat, ale také modely Škoda Superb.

Továrna v Manise na západním pobřeží Turecka plánovala vyrábět přibližně 300 000 automobilů za rok a zaměstnávat asi 4000 lidí. Měla se také stát základnou pro expanzi vozů Volkswagen na Blízký východ. Umístění výrobny také mohlo do země přilákat zahraniční investory.

Automobilka měla továrnu podle původních plánů vybudovat už loni, stavbu však odložila poté, co se zvedla vlna kritiky kvůli tureckým vojenským operacím v Sýrii.

Automobilový koncern Volkswagen, do nějž spadá i Škoda Auto, kvůli pandemii koronaviru v polovině března přerušil ve svých evropských továrnách výrobu, kterou znovu obnovil v dubnu. Pandemie ho tak přinutila zavřít na nejdelší dobu za svou 82letou historii.

Minulý měsíc Volkswagen oznámil, že mu globální odbyt v období od začátku roku do května meziročně klesl o 30 procent na 3,089 milionu vozů.

Německá automobilka Volkswagen se sídlem ve Wolfsburgu byla založena roku 1937. Do skupiny Volkswagen Group patří od roku 1991 i největší výrobce automobilů v Česku Škoda Auto. Součástí koncernu jsou také značky Audi, Bugatti, Porsche, Lamborghini nebo Bentley.

Reklama

Doporučované