Hlavní obsah

Plány žádné nemají. Budou rádi, když splatí úvěry

Rozhovor s Petrem Zemplinerem, majitelem Resortu Svatá Kateřina.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Už týden po poslední velké vlně rozvolňování vládních opatření proti covid-19 fungují kromě jiných oborů i wellnessy a hotely. Resort Svatá Kateřina na Vysočině se rozjíždí pomalu, stejně jako mnozí další.

Článek

Rozjezd vypadá podle majitele resortu docela dobře, rezervací každý den přibývá. Na letní měsíce to vidí optimisticky. „Na červen, červenec, srpen máme - nechci říct vyprodáno, ale dost rezervací. Takže v tomto smyslu vypadá situace fajn. Já jsem byl pravděpodobně příliš velkým optimistou. Myslel jsem si, že těch hostů bude ještě více, ale to neznamená, že si stěžuji,“ říká pro Seznam Zprávy Petr Zempliner.

Doufá, že až přijde hlavní letní sezona, resort se vrátí na původní obsazenost. Zatím jede tak na padesát procent.

Desítky milionů pryč. A pak přišla karanténa

Očekávání od pokaranténního rozjezdu mají ve wellness resortu velká. Vždyť během posledního roku investovali ke stovce milionů korun. Největší částka, 70 milionů korun, šla do ájurvédského pavilonu. Ten obdržel celostátní ocenění Stavba roku 2019 v soutěži, kterou vyhlašuje Česká stavební akademie Praha.

„Poté, co jsme ho otevřeli, jsme měli plno. Během víkendů i stoprocentní obsazenost. Takže jsme na začátku roku zdražili a usoudili jsme, že to je jediná cesta, jak vyhovět poptávce. Zvýšit cenu. Zlevnit nehodláme,“ vysvětluje Petr Zempliner udržení cenové politiky i po karanténě, kdy naopak někteří zlevňovali ve snaze získat zákazníky zpět.

Banka jim počká, dluhy to ale neřeší

Ze sedmdesátimilionové investice na pavilon si 45 milionů půjčili od bank. Zbytek pokryli z vlastních zdrojů. Dotace z evropských peněz nezískali žádné, i když o ně žádali.

Kromě toho těsně před karanténou zrekonstruovali po třinácti letech provozu pokoje, kterých mají osm desítek. Sotva práce dokončili a čekali první hosty, přišla karanténa. Na tržbách během ní přišli o 25 milionů.

„Máme asi deset milionů korun tržby měsíčně, z toho významnou částku tvoří zisk, to je pryč. Navíc vzhledem k té investici jsme se zadlužili. Z toho jsme splatili deset procent a zbytek zbývá doplatit, což je velký problém,“ popisuje situaci po znovuotevření areálu v Počátkách jeho majitel.

„První splátku milion a 400 tisíc korun jsme měli splatit do konce března, podařilo se mi ukecat banku, aby splátky odložila do srpna. Jestli se to podaří splatit, to je otázka. Všechny další splátky byly posunuty o příslušných pět měsíců, nicméně úroková míra byla u těchto úvěrů zhruba o 60 procent zvýšena, a to po celou dobu desetileté splatnosti. Přestože ministryně říká, že každý dobrý hospodář má mít připravený polštář, tak my jsme žádný neměli, asi nejsme dobří hospodáři,“ dodává.

Pokud přijde druhá vlna, bude to katastrofa

Klienti se do resortu vracejí, ale někteří mají obavy. Ptají se, co je otevřeno, co se smí a nesmí. Podle rozhodnutí Ministerstva zdravotnictví jsou uzavřeny páry. Sauny, bazény nebo whirpool jsou však otevřeny. Pro personál je náročná nepřetržitá dezinfekce prostor a další opatření, která podle Zemplinera vyjdou zhruba na 40 tisíc korun měsíčně. Obtížnější je to s dodržováním rozestupů, v restauraci nasadili do provozu víc personálu. Hosté se nesmí ničeho dotýkat, kromě svého příboru a talíře. Každý druhý stůl je proto neobsazen.

„Podmínky jsou bizarní, ale já jsem rád, že vůbec můžeme otevřít. Bizarní je třeba, že si nemůžete dosolit pokrm, že musíte neustále žádat číšníka. Nebo že můžete do sauny, ale do páry ne,“ říká majitel Resortu Svatá Kateřina, který udržel veškerý personál i přes ztráty na tržbách.

Resort Svatá Kateřina

majitel: Petr Zempliner

tržby za rok 2019: 100 milionů korun

zisk 2019: 9 milionů korun

2017-2019 velká investiční akce, stavba Ájurvédského pavilonu (získal prestižní cenu „Stavba roku“)

„Podařilo se nám získat podporu Antiuvirus, takže nám stát platil 80 procent mezd, s nikým jsme se nerozloučili. Máme i cizince, zhruba 15 Indů, kteří nemohli cestovat, několik Ukrajinců, Bulhary, lidi ze Srí Lanky, zavřely se hranice a bylo to ještě složitější než s českým personálem. Hráli badminton, chodili po lese. Psychicky to pro ně bylo těžké být v takto krizové situaci daleko od rodiny,“ popisuje Zempliner.

Plány do budoucna podle něj nejsou žádné. V dohledné době nejsou na pořadu dne ani větší investice. Pokud by měla přijít druhá vlna pandemie, o které se mluví, byla by to prý až katastrofální situace.

„Vnímám, že už je to národohospodářsky neúnosné. Doufám, že by přišly nějaké sofistikovanější metody karantény. Vůbec si nedokážu představit, jak bychom na tom byli,“ říká s tím, že záleží na tom, jak by se zachovaly banky.

On sám jako jediný majitel areálu v Počátkách o dalším investičním partnerovi nebo prodeji neuvažuje. Do budoucna se prý ale uvidí: „Je to moje dítě. Mám to rád, nerad bych začal spolupracovat s někým venku. Ale úplně se to vyloučit nedá,“ uzavírá pro Seznam Zprávy.

Reklama

Doporučované