Hlavní obsah

Plastová spoušť. Letní festivaly v Česku spotřebují 30 milionů kelímků

Rozhovor s propagátorem vratného systému Děpoldem Czerninem.Video: Veronika Jonášová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Poté, co tento týden Senát podpořil unijní zákaz plastových výrobků na jedno použití, otevřela se znovu otázka, zda skutečně končí éra jednorázových kelímků a dalších výrobků. Právě letní akce, jako jsou festivaly a koncerty, jich produkují obrovské množství. Kolik vlastně?

Článek

„Jen letošní letní festivaly v Česku vyprodukují podle provozovatelů vratného systému 30 milionů jednorázových kelímků,” vypočítal v hlavních zprávách TV Seznam Děpold Czernin, propagátor vratného systému, s tím, že kelímky přitom tvoří jen dvě třetiny nádob.

Zbytek se prodá na akcích přímo v jednorázových obalech - PET lahvích a plechovkách. Problém také je, že i kelímek, který se tváří jako papírový, ve skutečnosti výhradně z tohoto materiálu není.

Jen pro ilustraci: Zkušenost z adventních trhů v Brně je taková, že dřív při používání plastových kelímků jezdili popeláři vysypávat koše plné plastů každých deset minut. „Po zavedení vratného systému stačí jeden večerní svoz denně,” vysvětluje Děpold Czernin, zastupující současně Spolek pro tradiční Vánoce, který systém vratných kelímků používá už několik let na brněnských trzích před vánočními svátky.

Podobný problém mají i u sousedů. „Podle našich informací se v Německu každou hodinu vydá jen na kávu s sebou 300 tisíc plastových kelímků.”

Je vratný systém řešením? A kde kromě Brna na něj slyší? Chystá se něco podobného třeba na vánočních trzích v Praze? Víc v úvodním videu.

Reklama

Doporučované