Hlavní obsah

Plasty jsou i v planktonu, říká veterinářka, která objevila velrybu s 80 kilogramy umělé hmoty v těle

Svět bez obalu: Plasty v tělech živočichů.Video: Milan Šíma, RFL/RE

 

Reklama

Celý svět obletěly fotografie umírající velryby na březích Thajska, která v sobě měla 80 kilogramů černých plastových sáčků. Savec umíral pět dní. A důvod?

Článek

Zhruba osm milionů tun plastového odpadu je každý rok vysypáno do světových moří. Podle zprávy americké nevládní organizace Ocean Conservancy z roku 2015 přitom pochází více než polovina těchto odpadků z pěti asijských států: z Číny, Indonésie, Filipín, Thajska a Vietnamu. Tyto země patří k nejrychleji se rozvíjejícím ekonomikám Asie, kde se většina světových plastů vyrábí, spotřebovává i likviduje.

„Je to velký problém a není to problém jenom naší země,“ říká thajská veterinářka Watchara Sakornwimonová, která velrybu s plasty v žaludku objevila. „Týká se to celého světa. Voda unáší plastový odpad kamkoliv a můžete ho objevit kdekoliv na světě. Plast se ve vodě rozkládá na mikročástečky, takže není ani vidět a není možné ho jen tak vylovit. Je v planktonu, a dostane se tak do všech živočichů žijících v moři. A lidé, kteří pak snědí nějakou rybu, ho také dostanou do svého těla. Takže si myslím, že to je opravdu vážný problém nejenom pro Thajsko, ale pro celý svět,“ říká Sakornwimonová.

Pořad Svět bez obalu sledujte v premiéře každou neděli od 21.00 na celoplošné Televizi Seznam. Jak ji naladit, poradí praktický návod.

Reklama

Doporučované