Hlavní obsah

Plasty, kam se podíváš. Na pohromu reaguje i Peking

Foto: China Photos / Getty Images

O tom, že 180 milionů tun plastového odpadu ročně končí na smetištích nebo rovnou v přírodě, informovala zpráva OSN.

Reklama

Lidstvo dohromady za jediný rok vyprodukuje 300 milionů tun plastů. Z toho se tři pětiny nakupí na skládkách, ale i ve volné přírodě – jako třeba v oceánech, kde podle odhadů každoročně skončí osm milionů tun.

Článek

Čína je zodpovědná skoro za třetinu všeho vyrobeného materiálu. Zároveň se ale teď jako jeho největší spotřebitel staví proti a plastové produkty v zemi zakazuje. Bude to při pohledu na současnou záplavu plastového odpadu ve světě stačit?

O tom, že 180 milionů tun plastového odpadu ročně končí na smetištích nebo v samotné přírodě, informovala zpráva OSN. Čínu pak s podílem 29 procent pasovala na největšího výrobce plastů agentura Bloomberg. Za světového lídra ve spotřebě označily nejlidnatější zemi světa ve společné studii Čeťiangská univerzita a americká Columbia University.

Peking se však v neděli vyslovil, že proti plastovému znečištění hodlá bojovat. Do konce roku zakáže používat nerozložitelné tašky supermarketům a obchodním centrům ve velkých městech a ještě letos zakáže celostátně jednorázová brčka. Nově zveřejněný plán se vztahuje až k roku 2025, do kterého mají restaurace ve všech čínských městech omezit spotřebu plastů na jedno použití o 30 procent.

O dalších dílčích čínských regulacích také pro venkov, ale i těch evropských a potažmo českých se dočtete ZDE.

Reklama

Doporučované