Hlavní obsah

Plasty už neletí. Pražské letiště omezuje jednorázové lahve a reklamní předměty

Foto: Seznam Zprávy

Na místo jednorázových lahví může cestujícím pomoct systém výlevek a pítek.

Reklama

Do boje s odpady se zapojilo i Letiště Václava Havla. Chce co nejvíc omezit spotřebu jednorázových plastů a motivovat k tomu i cestující.

Článek

Letiště tak rozšiřuje svoje aktivity v oblasti ochrany životního prostředí, které se dosud soustředily spíše na snižování emisí, boj proti hluku nebo ochranu podzemních i povrchových vod.

„Přestože Evropský parlament schválil zákaz používání jednorázových plastů až od roku 2021, Letiště Praha přichází s vlastní iniciativou již nyní a do praxe bude postupně zavádět konkrétní opatření na snižování jednorázových plastů,“ uvedla Soňa Hykyšová, ředitelka Ochrany životního prostředí Letiště Praha.

Cílem je podle ní motivovat cestující, aby snižovali svůj dopad na životní prostředí a cestovali tak například se znovupoužitelnými lahvemi na nápoje.

Zatímco až dosud končily PET lahve v koši před bezpečnostní kontrolou, nově by mohli cestující využít systém výlevek a pítek – před kontrolou by obsah znovupoužitelné lahve vylili do výlevky a po průchodu kontrolním bodem si ji znovu naplnili pitnou vodou z pítek. Letiště omezuje také nabídku plastových reklamních předmětů a umělé hmoty vytlačuje i v oblasti stravování zaměstnanců. Letiště se snaží také omezit používání plastových sáčků, a to zavedením kontejnerů na tříděný odpad.

„Také jsme zadali studii, která má pomoci s výběrem vhodných alternativ za náhrady jednorázových plastů. Při výběru alternativ se proto budeme zaměřovat na celý životní cyklus výrobku, nikoli pouze na jeden aspekt, například biologickou rozložitelnost. Naším cílem je zvolit takovou variantu, která je skutečně environmentálně přínosnější než varianta plastová. Ne vždy je plast tou nejhorší variantou, jak se postupně potvrzuje,“ doplnila Soňa Hykyšová.

Pražské letiště se tak přidává k ostatním vzdušným přístavům, které se chtějí vyhnout jednorázovým plastům. Například v San Franciscu zakázali prodej vody v „petkách“, protože ty patří k nejčastěji vyhazovaným plastovým obalům. Podle údajů Evropské komise tvoří plasty více než 80 procent mořského odpadu a z toho většina připadá právě na jednorázové varianty umělé hmoty, ze kterých se vyrábějí lahve, příbory a talíře či brčka.

Reklama

Doporučované