Hlavní obsah

Mikroby mění plasty v oceánech na neviditelné kousky. Ty končí zpět v tělech lidí

Velké plasty z oceánů mizí a mění se v mikroplastyVideo: Reuters

 

Reklama

S objevem přišli vědci z barcelonské Univerzity Pompeu Fabra.

Článek

Velké kusy plastů z oceánů překvapivě mizí. To ale neznamená, že by plastových odpadků bylo ve vodách méně. Situace je ve výsledku horší, než si odborníci mysleli.

Vědci z barcelonské Univerzity Pompeu Fabra zkoumali, kam se plasty ztrácí. Podle jejich matematického vzorce by jich totiž mělo být v oceánech daleko více. Výzkumníci došli k závěru, že je rozkládají mikroorganismy. Vyvinula se u nich totiž schopnost plastový odpad zpracovávat.

„Vysvětlení je takové, že existují některé mikroorganismy, které degradují plasty, protože žijí v místech, kde je jich velké množství, nebo je dokážou využívat. A tak se množství plastů v oceánech nezvyšuje, ale zůstává konstantní,” řekl Blai Vidiella z Katedry experimentálních a zdravotnických věd Univerzity Pompeu Fabra.

Video: Podle výzkumu bude v roce 2050 v oceánu více plastu než ryb.

Podle výzkumu bude v roce 2050 v oceánu více plastu než ryb.

Objev ale není tolik povzbudivý, jak by se na první pohled mohlo zdát. Mikroorganismy totiž velké kusy plastů rozkládají na mikroplasty, které se tak dostávají například do těl ryb, a tedy i zpátky lidem na talíř.

Výzkum vědců z univerzity v Aberdeenu a Institutu Jamese Huttona navíc ukázal, že malí korýši různonožci mají v sobě velké množství plastů. Různonožci se pohybují po dně, a neměli by tak v takové míře s plasty přijít do styku - a už vůbec ne s polychlorovanými bifenyly (PCB) nebo polybromovanými difenylethery (PBDE). PCB jsou u nás od roku 1986 zakázané, celosvětově pak od roku 2001. Řada PBDE se už také reguluje.

Zdraví ohrožující látky produkované chemickým průmyslem tak opět putují potravním řetězcem až k původci znečištění, tedy člověku. Chemická minulost začíná lidstvo opět nebezpečně dohánět. Vědci z barcelonské univerzity se teď budou zabývat, jak se mikroplastů v oceánech zbavit.

Reklama

Související témata:

Doporučované