Hlavní obsah

Plasty zabíjejí mláďata mořských želv více než dospělé jedince

Plasty zabíjejí mláďata mořských želv více než dospělé jedince.Video: AP

 

Reklama

Výzkumníci Organizace vědeckého a průmyslového výzkumu Commonwealthu pitvali 246 mrtvých mořských želv a zkoumali 706 záznamů z pitev této skupiny želv – objevili, že uhynutí kvůli plastům má spojitost právě s věkem plazů.

Článek

Želví mláďata konzumují více plastů než dospělí jedinci, kvůli tomu jsou i ohroženější a více umírají. S tímto zjištěním přišli vědci z Organizace vědeckého a průmyslového výzkumu Commonwealthu, o jejich studii napsala agentura AP.

Výzkumníci pitvali 246 mrtvých mořských želv a zkoumali 706 záznamů z pitev této skupiny želv – objevili, že uhynutí kvůli plastům má spojitost právě s věkem plazů. 23 procent mladých a 54 procent čerstvě vylíhnutých želv pozřelo umělou hmotu, zjistili vědci. Proti tomu pouze 15 procent téměř dospělých a 16 procent dospělých želv zkonzumovalo plast. Kusy hmoty se mohou v zažívacím ústrojí želv nahromadit a způsobit smrt – v trávicím systému želvám způsobují bolest. Plazi potom přestanou jíst a vyhladoví.

O záchranu mořských želv se snaží například Světový fond na ochranu přírody. Ten v Keni organizuje vzdělávací program pro místní obyvatele, který si dává za cíl zastavit pytláctví a snížit znečištění přirozeného prostředí želv plasty.

Želvy podle zástupců Světového fondu umělou hmotu jedí mimo jiné proto, že si ji pletou se svou potravou – například plastový sáček si mohou zaměnit za medúzu.

Na keňských plážích končí kusy plastu pocházejících i z jiných kontinentů. Podle etiket a nápisů na jednotlivých nalezených kusech se zjistilo, že se do vody dostaly v Indonésii i Jemenu.

Reklama

Doporučované