Hlavní obsah

Plat 27 tisíc nestačí. Přidejte hercům i dalším v Národním divadle, říká jeho ředitel

 

Reklama

Vláda v posledních dnech zvyšuje platy lékařům, sestrám, učitelům, policistům i úředníkům. Na umělce se zapomnělo.

Článek

Pražské Národní divadlo si na sebe ze čtyřiceti procent vydělá, což ho činí finančně nejúspěšnějším v Evropě. Jeho ředitel Jan Burian však v rozhovoru pro Seznam upozorňuje, že úspěch v hospodaření je jen zdánlivý. V zahraničí dostávají herci výrazně vyšší honoráře, a státy tak svá divadla musí více dotovat.

Ředitel divadla chce pro své lidi víc

V průměru by měly platy zaměstnanců stoupnout o deset procent. Speciálně členům orchestru a sborům by však přidal třicet procent.

„Mzdová situace není dobrá. Naši zaměstnanci jsou vysokoškolsky vzdělaní lidé, musejí mít talent, práce je náročná,“ obhajuje Burian zvýšení platů. „Zkuste trénovat na housle tři hodiny ráno a tři hodiny večer. A to vše od šesti let každý den,“ uvádí na příkladu.

Průměrný plat zaměstnance Národního divadla je 27 tisíc korun, což je pod pražským průměrem. U herců mzda převyšuje 30 tisíc korun, ale podle ředitele Buriana si zahraniční herci vydělají až o polovinu víc, než je průměrný příjem v dané zemi.

Divadlo je obsazené, herci však odchází

„Přicházíme o talentované lidi. Ti dobří a odvážní odcházejí ven, zejména do německy mluvících zemí. Nebo jsou nuceni vykonávat několik různých zaměstnání a pak jsou unaveni,“ poukazuje Burian na dopady nízkých platů.

Mzdové náklady Národnímu divadlu financuje stát. Je to šedesát procent rozpočtu. Na všechno ostatní si divadlo musí vydělat, od energií po rekvizity. Obsazenost divadla v průměru dosahuje sedmdesáti pěti procent, což je dobrý výsledek. Zvýšit by ho mohl i vyšší zájem turistů a cizinců. Nově přejmenovaná piazzetta Národního divadla na náměstí Václava Havla k divadlu přitáhla desítky lidí.

„U toho srdce se opravdu scházejí lidé. Nosí tam i květiny, svíčky, podepisují se, fotografují se tam. Takže se mi zdá, že to začíná s veřejností komunikovat,“ chválí ředitel změnu.

Českému publiku dlužíme novou Libuši

V letošní sezoně Národní divadlo neotevře Státní operu. Její budova se bude rekonstruovat a repertoár se přesune do historické budovy na Národní třídě nebo do divadla v Karlíně. „Přijdeme o část tržeb, které nebudeme moct vykompenzovat,“ postěžoval si ředitel.

Již nyní však předeslal, že ku stému výročí založení Československa uvede Národní divadlo nově nastudovanou operu Bedřicha Smetany Libuše.

Reklama

Doporučované