Hlavní obsah

Plat 60 tisíc měsíčně. Co by musel takový učitel umět? Stát se chystá přidat ve školství

Platy učitelů: duel.

 

Reklama

Duel o platech ve školství a o tom, jak daleko je Česko od stávky učitelů.

Článek

Ministerstvo školství chce učitelům zvednout platy o 15 procent, ministr financí Ivan Pilný ale tvrdí, že bez navýšení schodku rozpočtu peníze nenajde.

Neslibuje tak vláda něco, co nemůže splnit? A kdy budou učitelé vědět, o kolik a kdy se jim zvednou platy? A kolik by učitelé měli brát, aby byli špičkoví - stačilo by 60 tisíc měsíčně?

Podívejte se na odpovědi na tyto otázky v Duelu Seznam Zprávy.

Pozvali jsme do něj náměstka ministra školství Petra Pavlíka a Jiřího Nekudu z Unie školských asociací.

Odboráři jsou připraveni protestovat 

Odboráři po středečním jednání ohlásili, že jsou připraveni uspořádat protestní akce, pokud vláda nepřijme jejich požadavek na růst platů ve veřejném sektoru. Trvají na přidání učitelům o 15 procent a ostatním o deset procent, a to od listopadu.

Podklady k připravovanému vládnímu nařízení o zvýšení platů obsahují ještě další dvě varianty - růst o čtyři procenta pro všechny, nebo o 12 procent pro učitele a o sedm pro ostatní.

„Požadovali jsme původně růst platů od září. Už jsme ustoupili, jsme připraveni uspořádat protestní akce. Není to náš cíl, chceme se dohodnout. Protesty se nemusí konat, bude záležet na dohodě s vládou,” řekl předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula.

Klíčové rozhodnutí vlády má padnout v pondělí

Vláda by o návrhu státního rozpočtu, z něhož bude patrné, kolik peněz na platy ve školách je stát schopen dát, měla jednat v pondělí 4. září. V dalších dnech by se pak mělo konat další kolo vyjednávání s odbory.

Případný protest by se mohl konat před sídlem vlády, nebo před Ministerstvem financí. Tripartita by se podobou státní pokladny na příští rok měla zabývat 18. září. Sněmovna by pak návrh zákona o rozpočtu měla dostat do konce září.

Reklama

Doporučované