Hlavní obsah

Platba kartou v zahraničí se může prodražit, obchody přišly s novým trikem

Kurz provozovatele bankomatu nebo platebního terminálu může zákazníka nemile překvapit.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Služba Dynamic Currency Conversion se z bankomatů šíří i do platebních terminálů v obchodech. Při platbě v zahraničí díky ní může český zákazník zvolit platbu v korunách, paradoxně tím ale přistupuje na směnný kurz, ze kterého se mu mohou protočit panenky.

Článek

Obchody přišly s novým trikem, jak ze zákazníků vytáhnout víc peněz. Služba Dynamic Currency Conversion (DCC) byla donedávna doménou bankomatů, v poslední době se ale rozšířila i do některých platebních terminálů v obchodech. Při platbě kartou v cizině některé terminály nabízí možnost platby v korunách, k lepšímu ale přidají i vlastní kurz, ze kterého si firma strhne tučnou provizi.

Volbou platby v korunách zákazník přistupuje na kurz, který mu nabízí provozovatel platebního terminálu. Ten se samozřejmě může výrazně lišit od kurzu poskytovaného bankou, u které má zákazník vedený svůj účet v korunách.

Zákazník získává dojem, že ušetřil, protože zdánlivě není třeba převádět jeho peníze do cizí měny. Ve skutečnosti je tomu právě naopak. Místo jedné konverze jsou potřeba dvě, a to podle kurzu, který si firma sama nastaví.

Podle Ondřeje Tichoty z Evropského spotřebitelského centra (ESC) se jedná o nekalou praktiku, kterou je ale velmi obtížné prokázat. Bylo by k tomu nutné dokázat, že obchodník zákazníka o této službě řádně neinformoval.

ESC zaznamenalo nedostatečné informování zákazníků u některých online obchodů. Praxi jedné firmy, která čarovala s kurzy pro své rumunské zákazníky, se tak podařilo změnit.

Nejlepší ochranou zákazníků je samozřejmě vlastní opatrnost. Ondřej Tichota proto doporučuje před každou transakcí důsledně ověřit její podmínky, jakkoliv je to při běžném nakupování otravné.

Reklama

Související témata:

Doporučované