Hlavní obsah

Platba za státní pojištěnce se v roce 2022 zvýší o 200 korun měsíčně

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ministr zdrvotnictví Adam Vojtěch.

Reklama

aktualizováno •

Ministři zdravotnictví a financí Adam Vojtěch a Alena Schillerová (oba za ANO) se shodli na navýšení platby za státní pojištěnce v příštím roce o 200 korun měsíčně z dosavadních 1767 korun.

Článek

Bude to stát 14 až 15 miliard korun navíc, původně se hovořilo až o 16 miliardách. Nařízení musí ještě schválit vláda, Vojtěch ho dnes předloží. K takzvaným státním pojištěncům patří důchodci, děti, studenti, nezaměstnaní a vězni.

Letos jsou na veřejné zdravotní pojištění plánované náklady zhruba 399 miliard korun. Podle Vojtěcha byly výdaje zdravotního pojištění související s epidemií koronaviru z veřejného zdravotního pojištění dosud asi 50 až 55 miliard korun. Vyčerpala se tím většina rezerv zdravotních pojišťoven z předchozích let.

„Očekáváme, že na konci letošního roku nějaké rezervy zůstanou. Nebudou vyčerpané zcela,“ řekl ministr. Čeká zůstatek kolem deseti miliard, podle Schillerové by mohl být i vyšší. Na konci května byl zhruba 68,5 miliardy. Prospět by mohl podle ministrů i vyšší výběr pojistného po otevření obchodů a služeb, které musely mít činnost kvůli epidemii omezenou.

„Pokud bude příští rok nárůst o 15 miliard korun, bude systém stabilní a umožní to růst úhrad o čtyři procenta,“ dodal Vojtěch. Státních pojištěnců je více než 5,9 milionu. Platby z rozpočtu za ně odvedené tvoří asi čtvrtinu příjmů veřejného zdravotního pojištění, letos je to za každého 1767 Kč měsíčně. Výdajů na péči ale spotřebují většinu. Ostatní příjem systému je pojistné vybrané od zaměstnavatelů, podnikatelů a živnostníků.

Schillerová uvedla, že se dnes potřebovala s Vojtěchem sejít, aby si vyjasnili důvody, proč je třeba platbu navýšit. „Měla jsem pouze problém s odůvodněním a argumentací ministerstva, které je chtělo použít na posílení rezerv zdravotních pojišťoven,“ uvedla. Podle ní by peníze měly jít přímo na péči.

Předchozí ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) letos v březnu uvedl, že pojišťovny na konci roku své rezervy vyčerpají. Kvůli pandemii mají zvýšené náklady na péči o nakažené, méně ale musí naopak vydat na péči odloženou. Asi na devět miliard odhadují náklady na očkování, zhruba 12 miliard vydají na odměny zdravotníků za druhou vlnu pandemie.

Asi na 17 miliard zatím pojišťovny vyčíslily náklady na testy, kromě vyšetřování lidí s příznaky nebo po rizikovém kontaktu, platí také testy preventivní, které mohou lidé podstoupit každý týden antigenní a dvakrát měsíčně PCR a přispívají na samotesty v zaměstnání, což je měsíčně asi 400 milionů korun. Někteří odborníci částky považují za zbytečně vysoké, další argumentují tím, že uzavřené celé společnosti stojí miliardy denně.

Reklama

Doporučované