Hlavní obsah

Platby kartou jinak. Expert vysvětluje nástrahy a výhody nových pravidel

Rozhovor s technologickým expertem PwC Martinem Huňkou z pátečního pořadu Den v ekonomice.Video: Oliver Sálus, Seznam Zprávy

 

Reklama

V sobotu začínají v Evropské unii platit nová pravidla pro platbu kartou a v internetovém bankovnictví. Mají zvýšit bezpečnost, ale lidem můžou přinést i komplikace, například při placení v kamenných obchodech. Zavedení směrnice PSD2 pro Televizi Seznam okomentoval expert z PwC.

Článek

„Nová směrnice je poměrně rozsáhlá a důvody pro její zavedení vidím tři. Důležitá je samozřejmě bezpečnost, zabezpečení plateb na internetu před podvodníky a padělateli. Dále otevření bankovnictví a poskytnutí údajů třetím stranám a zatřetí omezení vlivu karet Visa a Mastercard, k čemuž by tato regulace měla pomoci,” uvádí technologický expert z PwC Martin Huňka v rozhovoru pro pořad Den v ekonomice.

Regulace zavádí dvoufaktorové ověřování při platbách přes internet, při kterém zohledňuje tři kritéria. Zaprvé něco, co uživatel ví, tedy PIN kód nebo heslo. Zadruhé něco, co uživatel vlastní, v tomto případě mobilní telefon. A zatřetí pak něco, čím uživatel je, tedy biometrický údaj.

Nejčastější variantou, kterou banky svým klientům nabídnou v rámci tohoto nového nařízení, bude ověřování totožnosti pomocí biometrického údaje v aplikaci. V praxi to bude fungovat tak, že namísto potvrzovací SMS se v chytrém telefonu otevře upozornění vybízející zákazníka k otisku prstu nebo skenu obličeje. Spojí se tedy dva body ze zmíněných tří.

Podrobné informace ke směrnici PSD2 jsme rozebrali v následujícím článku

Složitější to budou mít uživatelé bez chytrých telefonů. „U nich patrně dojde ke zhoršení uživatelské zkušenosti. Nebude stačit jen potvrzení kódem z SMS zprávy, budou si muset zapamatovat nějaké speciální heslo nebo PIN, který budou mít k dispozici,” uvádí Huňka.

Na potíže můžou zákazníci v následujících dnech a týdnech narazit v kamenných obchodech při platbách bezkontaktní kartou. Terminál u pokladny totiž může odmítnout platby do 500 korun, tedy takové, které nevyžadují zadání PIN. Pokud se to stane, budou zákazníci muset postupovat tak, jako by šlo o platbu vyšší než 500 korun. Tedy vložit kartu do terminálu a zadat svůj PIN. Důvodem je to, že některé platební terminály nemusí být na nová pravidla připraveny.

Na celý rozhovor s Martinem Huňkou se podívejte nahoře ve videu.

Reklama

Doporučované