Hlavní obsah
Online

Velká část obchodů zavře. Vláda řekla, jak bude vypadat lockdown

Sestřih tiskové konference po čtvrtečním mimořádném jednání vlády.Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Dění kolem koronavirové epidemie v Česku sledujeme v online zpravodajství.

Článek

Co byste měli vědět:

- Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) je nutné na tři týdny zastavit pohyb lidí mezi okresy. Plán kabinetu rovněž počítá s kompletním uzavřením škol a školek. Uzavření mateřských škol a prvních i druhých tříd se dotkne zhruba 600 tisíc dětí. Tato opatření již několik týdnů doporučují odborníci z řad epidemiologů, virologů, ale například i školských expertů.

- Velká část nyní otevřených obchodů zavře, řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Blíže nechtěl informaci upřesnit s odkazem, že ji chce vláda nejprve v pátek probrat s opozicí.

- Opatření by měla platit od 1. března. Od tohoto dne rovněž dle vlády skončí éra roušek – v obchodech, v MHD, ale i v zaměstnání budou lidé povinně nosit respirátory FFP2.

- V Česku se prodlouží povinná karanténa z deseti na čtrnáct dnů. Důvodem je dle vlády aktuální šíření mutací koronaviru, které jsou nakažlivější. Také po tomto opatření volají již několik týdnů zdravotničtí experti.

- Česko od 1. března spustí plošné testování ve firmách. Proplaceny budou čtyři testy na osobu za měsíc. V první fázi bude systém dobrovolný, později povinný. Testy bude možné provádět bez asistence zdravotníka. Již ve čtvrtek odpoledne avizovala ministryně financí Alena Schillerová (za ANO), že navzdory doporučením odborníků nedojde byť k dočasnému odstavení průmyslu.

  • K nouzovému stavu se poslanci sejdou v pátek ráno

    Poslanci se sejdou k vládní žádosti o souhlas s prodloužením nouzového stavu v pátek ráno. Schůzi dnes svolal předseda dolní komory Radek Vondráček (ANO). Menšinový kabinet ANO a ČSSD chce stav nouze do konce března kvůli zhoršující se epidemické situaci. Potřebuje hlasy aspoň části opozice, s níž by měl dál vyjednávat. Nynější nouzový stav končí podle vládních pokladů právě s pátkem. „Epidemická situace se v České republice nadále nelepší, její vývoj je spíše opačný, což podle názoru vlády ukazuje, že výhledově bude nutné přistoupit dokonce ke zpřísňování protiepidemických opatření,“ stojí ve vládním podkladu, který dostali poslanci. Zákon o ochraně veřejného zdraví ani takzvaný pandemický zákon, o němž by poslanci mohli kvůli senátním úpravám znovu hlasovat rovněž v pátek, neposkytují podle materiálu dostatečné nástroje.

  • Ministr Blatný zveřejní detaily očkování od 1. března

    Ministr zdravotnictví Blatný na páteční tiskové konferenci oznámí, jak bude vypadat očkování proti nemoci covid-19 od 1. března. Na začátku příštího týdne se má otevřít registrace k očkování i pro lidi nad 70 let. Do očkování se mají zapojit také praktičtí lékaři, čímž se má proces očkování urychlit. Praktici budou moci očkovat i lidi mladší 70 let, kterým hrozí závažný průběh nemoci. Bude to na rozhodnutí konkrétního lékaře, uvedla ve čtvrtek celostátní koordinátorka očkování Kateřina Baťhová. Zdravotnická zařízení to podle ní mohou dělat už nyní. Národní rada osob se zdravotním postižením žádala, aby se od března mohli k očkování registrovat i lidé s vážnými chronickými nemocemi a s postižením. Baťhová neřekla, v kolik hodin 1. března registrace lidí nad 70 let začne, v pátek se uskuteční zátěžové testy systému. Nebude ale záležet na tom, kdy se do systému zájemci přihlásí, očkovací místa je budou k vakcinaci řadit od nejstarších. Podle ministerstva ale mají jednotlivá očkovací místa možnost se seznamy zaregistrovaných pracovat a zvát k očkování osoby i podle profesí.

  • Registrační systém pro očkování v pátek projde zátěžovými testy, minule selhal

    Registrační systém pro očkování proti covidu-19 v pátek projde zátěžovými testy. Ty by měly odhalit, zda systém zvládne nápor dalších zájemců o očkování. Ministerstvo zdravotnictví totiž od 1. března umožní registraci i lidem nad 70 let. Už v sobotu by se do systému mohli hlásit také pracovníci ve školství tak, aby je kraje od pondělí mohly začít očkovat. Při svém spuštění v polovině ledna, kdy se mohli hlásit zájemci starší 80 let, se registrační systém potýkal s některými technickými problémy. Zpožďovaly se autorizační textové zprávy, systém byl chvílemi nedostupný, přetížena byla i telefonní linka 1221. Spuštění provázel velký zájem, první dostupné kapacity se vyčerpaly za hodinu, rychle mizely i další přidané časy.

  • Šéf lidovců: Proč až od pondělí?

  • Uzavření školek a prvních i druhých tříd se dotkne zhruba 600 tisíc dětí

    Mateřské školy podle statistik ministerstva školství navštěvuje asi 365 000 dětí, první a druhé třídy základních škol mají zhruba 216 000 žáků a speciální školy pro handicapované přibližně 27 000 dětí. V mateřských a speciálních školách nejsou povinné roušky, prvňáci a druháci mají ve škole povinnost je nosit i při výuce. Po prosincovém uvolnění se od ledna dalších asi 1,18 milionu žáků základních, středních a vyšších odborných škol vrátilo k distančnímu vzdělávání. Na dálku studuje nyní také kolem 300 000 posluchačů vysokých škol.

    O situaci ve školkách informovaly Seznam Zprávy zde:

  • Zaměstnavatelé budou mít povinnost všechny pozitivně testované hlásit hygienikům

    Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) už dříve řekl, že cena testu se pohybuje od 60 do 150 korun, v extrémech do 200 korun. Zaměstnavatelé budou mít povinnost všechny pozitivně testované pracovníky hlásit hygienickým stanicím. Odhaduje, že by se testování mohlo týkat asi 1,88 milionu lidí, měsíčně by tak mohlo být provedeno asi 7,5 milionu testů. Podle zdravotních pojišťoven by měli zaměstnance ve firmách testovat závodní a praktičtí lékaři nebo stávající odběrová centra. Samotesty by pak umožnili jen jako doplněk.

    Tématu se Seznam Zprávy věnovaly například v tomto článku:

  • Babiš nouzový stav obhajuje žádostí hejtmanů

    Babiš si neumí představit, že by nouzový stav skončil. Věří, že v poslední době existují náznaky spolupráce vlády a opozice. Koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) dnes odmítla prodloužení nouzového stavu, které by pokládala za ústavně pochybné. Navrhuje, aby kabinet vyhlásil nový nouzový stav. „To je bitva nějakých právních názorů, naši legislativci si myslí, že ten nouzový stav, který jsme vyhlásili na základě žádosti hejtmanů, je v souladu se zákony,“ uvedl Babiš.

    O zklamání hejtmanů z postupu vlády je například tento text Seznam Zpráv:

  • Do rizika padají další kraje, vytyčená hranice pro pomoc ze zahraničí mnohde pokořena

    Kapacity nemocnic jsou podle Blatného ministerstva na hraně. „Velmi vysoké riziko pozorujeme v Královéhradeckém kraji a v Karlovarském kraji, situace se významně zhoršuje v kraji Plzeňském, Ústeckém, Pardubickém a Libereckém,“ píše se v materiálu ministerstva. Původně náměstek ministra zdravotnictví Vladimír Černý, který má být kontaktní osobou pro zahraniční pomoc, avizoval, že Česko se do zahraničí obrátí, až budou nemocnice naplněné z 90 procent. V současné době jsou jednotky intenzivní péče naplněné z 86 procent a lůžka s kyslíkem ze 77 procent.

    Někde už dnes nemocnice neměly žádná místa:

  • Vláda požádá Německo a Polsko o pomoc, lékaři po ní volali už začátkem ledna

    Vláda jedná s Německem a Polskem o pomoci s pacienty s covidem-19. Ministerstvo zdravotnictví chce vyjednat bezplatné léčení na základě budoucí reciprocity. S pomocí Ministerstva vnitra požádalo Evropskou komisi o proplacení přepravy pacientů. O pomoc Německa, kterou stát nabídl, žádali lékaři z nemocnic v Karlovarském kraji už začátkem ledna. Podle Blatného cílem je pomoc desítek až sta lůžek jen z Německa. „Budeme se také snažit na situaci reagovat tak, aby v nezbytném případě bylo možno využít pomoci i od našich dalších sousedů, kteří ji nabízejí,“ řekl Blatný.

    Podle hejtmana Karlovarského kraje region žádá o pomoc s převozem už od ledna:

  • Školské odbory zavření škol a školek podporují

    Mateřské školy fungují bez omezení po celou dobu nouzového stavu, základní školy navštěvují jen žáci prvních a druhých tříd. Fungují také speciální školy pro handicapované. Školské odbory dnes uvedly, že dočasné uzavření dosud otevřených školek a škol podporují. Zdravotníci a pracovníci integrovaného záchranného systému by podle nich měli mít možnost děti do zařízení umístit na nezbytně nutnou dobu.

    Antigenní testy objednány, děti se ale do škol nevratí, naopak.

  • Éra roušek končí, od 1. března jsou povinné respirátory. „A to i v práci,“ řekl Blatný

    Ministr zdravotnictví Blatný: „Během tohoto týdne došlo k zásadní změně, kdy eliminujeme nošení doma vyrobených ochranných prostředků a zavádíme nošení roušek komerčně vyrobených, případně respirátorů třídy FFP2. Ve vyjmenovaných lokalitách, jako jsou obchod nebo MHD, jsou již povinné respirátory FFP2, respektive je tam přechodná doba na nošení dvou roušek. Tato přechodná doba skončí 1. března, což je dostatečná doba na to, aby si lidé pořídili FFP2 respirátory. Od té doby budou povinné. Od 1. března je také povinností zaměstnavatelů vybavit zaměstnance ochranou dýchacích cest.“

    Odborníci varovali před nebezpečím vrstvení zdravotnických roušek:

  • Velká část nyní otevřených obchodů zavře, řekl Blatný

    „Pokud se týká obchodů, nebudu detailně rozpitvávat seznam, nebylo by to korektní, ale významná část provozoven, které jsou teď otevřené, otevřené nebudou,“ řekl Blatný.

    Před případným otevíráním obchodů varovala i Asociace českého tradičního obchodu:

  • Havlíček: Česko od března spustí plošné testování ve firmách

    Česko od 1. března spustí plošné testování ve firmách. Po mimořádném jednání vlády to řekl vicepremiér a ministr průmyslu a dopravy Karel Havlíček (za ANO). Proplaceny budou čtyři testy na osobu za měsíc. V první fázi bude systém dobrovolný, později povinný, uvedl Havlíček. Úřad vlády už po středečním jednání kabinetu uvedl, že stát přispěje na jeden test maximálně 60 korun, testování bude částečně hrazeno z veřejného zdravotního pojištění. Nárok se bude vztahovat jak na zaměstnance, tak na osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ). Pro masivní testování ve firmách se vyslovuje opozice, požadují ho například Piráti a Starostové a nezávislí. Opatření by podle nich mohlo být jedním z řešení nelepšící se pandemické situace. Posílení testování opakovaně požadovali také zaměstnavatelé.

  • Blatný: V Česku bude denně 20 tisíc nakažených

    Blatný k plánovanému zavření škol a školek: „Nová mutace se velice rychle šíří i mezi dětmi, včetně malých dětí. I když tato opatření budou nastavena, nejoptimističtější modely, které máme, pořád počítají s nárůstem až 20 tisíc nakažených denně. To bude kulminační bod a poté pokles.“

    O rostoucích čísel a „katastrofě bez viníka“ hovořili vědci v tomto článku SZ:

  • Omezení pohybu a zavření škol začnou podle Blatného platit od 1. března

    Ministr zdravotnictví Blatný řekl, že podmínkou pro zavedení nových opatření je zavedení nouzového stavu. „Zejména omezení pohybu není možné bez tohoto právního rámce. Nejpravděpodobnější bude spuštění opatření od příštího pondělí, tedy prvního března. Pokud se týká průmyslu nebo podniků, jedno ze zásadních opatření je nošení ochranných pomůcek a v co nejkratší době zavedení povinného testování,“ řekl Blatný.

    Opozice nesouhlasí:

  • Zavřeme školy a školky, potvrdil premiér

    „Nejpodstatnější opatření je zákaz pohybu mezi okresy s výjimkami, jako je cesta za prací nebo péče o osobu blízkou,“ dodal premiér Babiš. „Počítá se s uzavřením školek, škol a dětských skupin, budou otevřené jen pro zdravotnický personál a složky IZS.“

  • Blatný: Prodlouží se karanténa z deseti na čtrnáct dnů

    Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) po nočním jednání vlády řekl: „Prodloužíme izolaci a karanténu. Česká republika se vrací zpět ke 14 dnům, a to s ohledem na nové mutace, zejména britskou a nově i jihoafrickou, která byla v České republice dnes potvrzena sekvenačně.“

    Jak přesně to bude s karanténou?

  • Virus se u nás šíří nejrychleji v Evropě, připustil Babiš

    „Vím, že veřejnost je velice skeptická, situace je těžká pro nás všechny. Ale přeci jen bych chtěl apelovat, abychom zkusili ještě vydržet. Musíme na tři týdny absolutně minimalizovat kontakty a zkusit společně zbrzdit pandemii, která se šíří velice rychle. U nás nejvíc možná z celé Evropy, ale i okolní státy mají a budou mít podobnou situaci,“ dodal Babiš.

    Fakta:

    Česko je na tom v rámci Evropské unie podle počtu případů covidu-19 na milion obyvatel nejhůř, z celého světa je na tom hůře jen Andorra a Černá Hora. V celkovém počtu zemřelých je v EU na druhém místě a v celém světě třetí. V Česku zemřelo v souvislosti s covidem-19 téměř 1840 lidí na milion obyvatel, hůře jsou na tom celosvětově jen Belgie a San Marino.

  • Je třeba zastavit agresivní mutace, dodal premiér

    „Dnes jsme (na vládě) probírali opatření, která chceme zítra představit opozici, a požádat je o podporu,“ dodal premiér. „Zítra se bude hlasovat o prodloužení nouzového stavu a pandemickém zákonu, který se vrátil ze Senátu. Doufejme, že si všichni uvědomí, jaká je situace. Potřebujeme na tři týdny maximálně omezit mobilitu obyvatelstva. Protože nové mutace jsou skutečně agresivní, chovají se úplně jinak. Na JIP končí spoluobčané všech věkových kategorií. To je situace, kterou musíme řešit omezením pohybu. Jednotlivé podmínky představíme opozici, následně zasedne vláda. Uvidíme, jestli se nám ji podaří přesvědčit k prodloužení nouzového stavu, anebo to budeme muset řešit jiným způsobem.“

    Jihoafrická mutace je odolnější vůči vakcínám:

Reklama

Hlavní zprávy