Hlavní obsah
Online

Zdravotníci na západě Německa získávají z lahvičky Pfizeru sedm dávek

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

aktualizováno •

Dění ve světě v souvislosti s koronavirem sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- Německo nejméně do 7. března prodlouží karanténu, spuštěnou ve snaze omezit šíření koronaviru v zemi. Dnes se na tom se spolkovými zeměmi dohodla německá kancléřka Anegla Merkelová. O otevření škol mohou již nyní rozhodnout spolkové země. Merkelová na tiskové konferenci po jednání rovněž řekla, že od března mohou otevřít své provozovny kadeřnice.

- Zdravotníci v západoněmeckém Severním Porýní-Vestfálsku mohou z jedné ampule očkovací látky sdružení Pfizer/BioNTech používat sedm místo šesti dávek. Informovala o tom veřejnoprávní stanice WDR. Dodatečnou dávku, kterou z ampulí Pfizer/BioNTech využívá také Finsko, je možné získat za použití speciálních injekčních sad.

- Slovensko zavede povinnou karanténu s následným testem na koronavirus pro lidi, kteří od 15. února přijedou do země ze zahraničí. Lidé každodenně dojíždějící za prací mají mít výjimku a postačí jim test, který nebude starší sedmi dnů. Země zároveň na hraničních přechodech zahájí kontroly.

  • Nový Zéland slaví, sedmidenní průměr nových případů se blíží nule

    Sedmidenní průměr nových případů nákazy covidem-19 na Novém Zélandu klesl v posledních dnech na 2, země už nehlásí žádné, nebo pouze jednotky nových případů. Obyvatelé Nového Zélandu tak tento úspěch oslavili venkovní grilovací párty spolu s premiérkou Jacindou Ardernovou.

  • EK podpořila návrh Polska odprodat Ukrajině 1,2 milionu vakcín

    Evropská komise podpoří plán Polska odprodat Ukrajině 1,2 milionu dávek vakcíny AstraZeneca proti covidu-19. Dnes to podle serveru Ukrajinska pravda oznámil místopředseda EK Valdis Dombrovskis.

    Má jít o nevýdělečný prodej. „Komise pomůže se sestavením smlouvy, dopravou a doručením z Polska na Ukrajinu,“ uvedl podle serveru Dombrovskis.

  • Trojice bavorských okresů zpřísňuje opatření pro české pendlery

    Bavorské příhraniční okresy Tirschenreuth, Cham a Neustadt an der Waldnaab od čtvrtka zpřísňují podmínky pro pendlery z České republiky. Okresy ve svém nařízení rozhodly, že pendleři mohou jet jen přímou cestou do práce, bez zastávky, a poté se ihned vrátit do Česka. Německo považuje Českou republiku kvůli vysokému počtu případů nákazy koronavirem za epidemicky vysoce rizikovou zemi.

  • Studie: Nošení dvou roušek místo jedné lépe chrání před covidem

    Riziko koronavirové nákazy se pravděpodobně výrazně snižuje, pokud rouška těsně přiléhá k obličeji a dotyčný nosí dvě místo jedné. Vyplývá to z experimentů amerického Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC). Jeho vědci v laboratoři zkoumali riziko nákazy při dvoumetrovém odstupu.

    Zjistili, že jedna chirurgická nebo látková rouška při výdechu zablokuje asi 40 procent aerosolu mířícího k hlavě osoby, jež se nadechuje. Nasazením látkové roušky přes chirurgickou se tato účinnost zdvojnásobila. Pokud měli dvě roušky oba, byla podle vědců účinnost více než 95procentní. „První výzvou je přimět co nejvíce lidí, aby nosili roušky. Poté zajistit těm, kteří ji nosí, aby z toho měli co největší užitek,“ uvedl John Brooks z CDC.

  • Merkelová: Německo prodlouží karanténu nejméně do 7. března

    Německo nejméně do 7. března prodlouží karanténu, spuštěnou ve snaze omezit šíření koronaviru v zemi. Dnes se na tom se spolkovými zeměmi dohodla německá kancléřka Angela Merkelová. O otevření škol mohou již nyní rozhodnout spolkové země. Merkelová na tiskové konferenci po jednání rovněž řekla, že od března mohou otevřít své provozovny kadeřnice.

    Obchody neprodávající zboží denní potřeby mohou otevřít při méně než 35 nových případech nákazy na 100 000 obyvatel za sedmidenní období. Tuto hodnotu dnes vykazuje zhruba desetina zemských okresů v Německu.

  • EMA uvedla, že dosud neobdržela žádost o schválení ruské vakcíny

    Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) dnes sdělila, že dosud neobdržela žádost o schválení ruské vakcíny proti covidu-19 Sputnik V pro použití na území Evropské unie. Ruský výrobce preparátu – ústav Nikolaje Gamaleji – naopak tvrdí, že žádost podal. Léková agentura EU uvedla, že od ruského výrobce nedostala žádost o prověření výsledků klinických testů ani žádost o schválení vakcíny pro unijní trh. EMA prověřuje očkovací látky a vydává doporučení Evropské komisi pro schválení v EU.

    Výrobce vakcíny Sputnik V v úterý uvedl, že EMA jeho žádost přijala. O tom, že evropský úřad klinická data ke Sputniku V prověřuje, informoval ruský výrobce v rozporu se skutečností již dříve, uvedla německá tisková agentura DPA.

  • V EU zemřelo v souvislosti s nemocí covid-19 půl milionu osob

    V Evropské unii zemřelo v souvislosti s nemocí covid-19 přes půl milionu lidí. Počet nakažených se od začátku epidemie blíží 21 milionům osob. Ukazuje to součet údajů z 27 členských zemí, které zveřejňuje Univerzita Johnse Hopkinse. Nejvyšší počet úmrtí zaznamenala Itálie, s nejnižším počtem je na posledním místě Kypr. Česká republika je osmá.

    K dnešní 18. hodině bylo v souvislosti s nemocí covid-19 zaznamenáno ve státech Evropské unie 502 552 úmrtí. Nejvyšší počet vykázala Itálie – 92 338 úmrtí, z nichž 336 za posledních 24 hodin. Nejnižší počet registruje Kypr, kde žije 1,2 milionu lidí. Na ostrově zemřelo 214 osob nakažených koronavirem.

  • Zdravotníci na západě SRN získávají z lahvičky Pfizeru sedm dávek

    Zdravotníci v západoněmeckém Severním Porýní-Vestfálsku mohou z jedné ampule očkovací látky sdružení Pfizer/BioNTech používat sedm místo šesti dávek. Informovala o tom veřejnoprávní stanice WDR. Dodatečnou dávku, kterou z ampulí Pfizer/BioNTech využívá také Finsko, je možné získat za použití speciálních injekčních sad.

    Lahvička s vakcínou Pfizer/BioNTech po naředění fyziologickým roztokem obsahuje 2,25 mililitru látky. Jako jednu dávku výrobce stanovil 0,3 mililitru. Teoreticky je tak možné získat místo původních pěti rovnou sedm dávek, prakticky je to ale komplikované. Větší objem je v lahvičkách jako rezerva, aby bylo zaručeno, že zdravotníci dokážou získat předepsaný počet dávek.

  • Panel WHO doporučil vakcínu AstraZeneca přes pochyby o účinnosti

    Panel expertů Světové zdravotnické organizace (WHO) doporučil používat vakcínu britsko-švédské firmy AstraZeneca proti onemocnění covid-19. Učinil tak navzdory pochybnostem o její účinnosti proti takzvané jihoafrické mutaci i u pacientů nad 65 let, uvedly dnes světové agentury.

    Strategická poradní skupina expertů WHO pro imunizaci (SAGE) uvedla, že výhody vakcíny převažují nad možnými riziky. Preparát by proto měl být doporučen k širokému užití, a to také u lidí nad 65 let. Jako vhodný interval mezi první a druhou dávkou vakcíny stanovila skupina dobu osmi až dvanácti týdnů. SAGE rovněž uvedla, že ačkoliv vyvstaly pochybnosti o účinnosti vakcíny vůči nakažlivější variantě koronaviru poprvé zaznamenané v Jihoafrické republice, „není důvod nedoporučit její užívání“.

  • I'm Still Standing. I Elton John se zapojil do kampaně na očkování

    V humorném skeči na podporu britského systému zdravotní péče (NHS) účinkuje kromě 73leté legendy britské popmusic taky herec sir Michael Caine. Ten ve videu přímo dostává vakcínu proti koronaviru.

  • V Tyrolsku se šíří jihoafrická mutace covidu-19

    Rakousko aktuálně v Tyrolsku eviduje 430 potvrzených nebo podezřelých případů nákazy jihoafrickým kmenem nemoci covid-19, nejméně 139 mají být nadále aktivní případy. Spolkovou zemi čeká hromadné testování, uvádí stanice ORF.

  • Tanzanie odmítá očkování, proti covidu-19 bojuje inhalací bylinných výparů

    Tanzanie je podle tamní vlády „covid-free zemí“ již několik měsíců. Na výskyt infekce v zemi přitom upozorňují místní obyvatelé i další státy. Země odmítá očkování a svým obyvatelům doporučuje inhalaci bylinných výparů.

  • Britská mutace tvoří v Dánsku už více než čtvrtinu nových případů

    Takzvaná britská mutace koronaviru je v Dánsku na vzestupu, představuje už více než čtvrtinu všech nově zjištěných případů. S odvoláním na zdravotnické úřady o tom dnes informovala agentura Reuters.

    V prvním únorovém týdnu nakažlivější varianta koronaviru, označovaná jako B117, představovala v Dánsku už 27 procent nově odhalených případů. O týden dříve to bylo jen 20 procent, vyplývá z předběžných informací dánského zdravotního institutu SSI.

  • Slovensko zavede karanténu pro cestující ze zahraničí

    Možnost opustit karanténu budou mít lidé nejdříve po osmi dnech po absolvování a prokázání se negativním testem na nákazu covidem-19, uvedla na svém twitterovém účtu zpravodajka Českého rozhlasu na Slovensku Pavlína Nečásková.

  • Společnosti AstraZeneca s výrobou vakcíny pomůže německá IDT Biologika

    Pomocí německé společnosti dojde k navýšení výrobní kapacity, informovala agentura AFP.

  • Pátrání po původu koronaviru. Jistota není, ale objevy ukazují na netopýry

    Experti Světové zdravotnické organizace končí svou misi v Číně, původ viru zřejmě neurčili. Vědci už ale našli několik podobných virů k SARS-CoV-2 u netopýrů. Experiment ukázal, že viry z nich mohou na člověka snadno přeskočit.

  • Expert WHO zpochybnil zpravodajské informace USA o viru

    Jeden z expertů Světové zdravotnické organizace (WHO), kteří v uplynulých dnech pátrali po původu nového koronaviru v čínském městě Wu-chan, dnes zpochybnil spolehlivost amerických zpravodajských informací o pandemii nemoci covid-19. Peter Daszak se tak vyjádřil poté, co americká vláda reagovala rezervovaně na závěry mise WHO v Číně.

    Její členové v úterý označili za vysoce nepravděpodobné, že by virus SARS-CoV-2 unikl z čínské laboratoře, a uvedli, že je pravděpodobně přírodního původu. Nevyloučili ani hypotézu Pekingu, že se nový koronavirus dostal do Číny ze zahraničí, například se zmraženými potravinami. „Nespoléhejte příliš na americké zpravodajské informace, které se v mnoha ohledech mýlí,“ napsal Daszak na Twitteru v poslední den svého pobytu v Číně.

  • Rakousko podalo 350 000 dávek vakcíny proti covidu-19

    V Rakousku podali zdravotníci lidem zhruba 350 000 dávek vakcíny, první i druhou dávku jich dostalo téměř 100 000. Na tiskové konferenci to dnes oznámil ministr zdravotnictví Rudolf Anschober. Alpská republika v pondělí výrazně uvolnila opatření proti šíření koronaviru. Za posledních 24 hodin přibylo 1 469 případů nákazy.

    Rakousko, které má zhruba 8,9 milionu obyvatel, začalo stejně jako většina zemí Evropské unie očkovat 27. prosince. Podle Anschobera bylo od té doby využito 350 000 dávek vakcíny. Česko, které má asi o 1,8 milionu obyvatel více, podalo k dnešnímu dni přes 380 000 dávek.

Reklama

Hlavní zprávy