Hlavní obsah
Online

Funkční období vedení ANO se kvůli koronaviru o rok prodlouží

Foto: paparazzza, Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

aktualizováno •

Dění doma i ve světě v souvislosti s koronavirem sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět:

- Od 1. března se budou moci k očkování proti covidu-19 hlásit přes rezervační systém na webu lidé starší 70 let.

- Vláda schválila návrh zákona o mimořádných opatřeních, sdělili premiér Andrej Babiš (ANO) a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). Urychlené projednání pandemického zákona ve Sněmovně žádali hejtmani, když o víkendu vyjednávali s vládou o prodloužení nouzového stavu.

- Česko požádá o zmírnění německých opatření vůči řidičům kamionů, řekl dnes ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO). Stát o situaci jedná v rámci EU a také s okolními státy, se kterými chce zdůraznit negativní důsledky německých opatření pro nákladní dopravu.

- Vláda by mohla dostat pravomoc vyhlašovat stav nebezpečí na celostátní úrovni. V budoucnu by měl nalézt využití například při epidemii či kybernetických útocích, kdy by nebylo ohrožení takové, aby bylo nutné vyhlásit nouzový stav.

  • Funkční období vedení ANO se kvůli koronaviru o rok prodlouží

    Funkční období vedení a dalších orgánů hnutí ANO se prodlouží o rok do 17. února 2022. Delegáti o prodloužení mandátů rozhodli v hlasování takzvaně per rollam, tedy mimo zasedání. ČTK to dnes sdělil hlavní manažer ANO, poslanec Jan Richter. Republikový sněm se měl původně uskutečnit koncem ledna, odložen byl kvůli koronavirové pandemii. K prodloužení funkčního období vedení a dalších orgánů přistoupila v prosinci ze stejného důvodu též KDU-ČSL.

    Předsedou ANO tak zůstává premiér Andrej Babiš, místopředsedy ministr životního prostředí Richard Brabec, šéf Poslanecké sněmovny Radek Vondráček a bývalá středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová.

  • Havlíček navrhne vládě otevření obchodů od 22. února

    Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) navrhne v příštích dnech vládě otevření obchodů. V případě, že to vláda schválí, by se mohly otevřít od 22. února. Dohodl se na tom s představiteli krajů. Havlíček to řekl na dnešní tiskové konferenci. Služeb a ostatních provozů se návrh zatím týkat nebude, jejich uvolňování by v případě příznivého vývoje mohlo následovat v březnu.

    Možné otevření obchodů by podle ministra provázely přísné hygienické podmínky týkající se maximálního počtu zákazníků na plochu, povinnosti roušek, odstupů, dezinfekce a dalších opatření. Ministerstvo průmyslu a obchodu je bude upřesňovat v následujících dnech, podle Havlíčka ale nebudou překvapivá.

    Ministr vnitra Jan Hamáček přitom ještě v neděli otevírání obchodů a služeb v příštích 14 dnech vyloučil. „Odborná veřejnost jak z ministerstva, tak z krajů jednomyslně nedoporučila teď obchody otvírat. Je otázkou, zda to vývoj epidemie umožní, nebo ne, ale odborný názor byl jednoznačně proti otevření obchodů i služeb,“ uvedl v rozhovoru pro deník Právo.

  • Blatný: Jednáme s AstraZenecou o možných dodávkách koncem roku

    Ministr zdravotnictví Jan Blatný na tiskové konferenci po jednání vlády uvedl, že jeho resort byl osloven českou pobočkou firmy AstraZeneca, zda by Česko mělo zájem o dodávky ke konci letošního roku. Ministerstvo podle něj nyní zkoumá, zda by taková objednávka nebyla v rozporu s evropskými smlouvami, které chce Česko dodržovat. „Je to podle mého spíše zjišťování zájmu jednotlivých evropských zemí. Jde o velmi předběžnou informaci,“ odpověděl na dotaz, zda by Česko nakupovalo od farmaceutické firmy vakcíny i nad rámec evropských dohod.

  • Hamáček: Děláme vše pro návrat dětí do škol od 1. března

    Ministr vnitra a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) uvedl, že jeho ministerstvo bylo pověřeno koordinací testování žáků ve školách. Návrat dětí do škol od 1. března podle něj bude záviset na dodávkách neinvazivních antigenních testů. „Pokud se nám podaří do 1. března zajistit dostatečný počet testů, nic by nebránilo, aby se začaly vracet do škol,“ uvedl.

  • Schůzka s Landou a odborníky ve Sněmovně se ruší

    Zpěvák a aktivista Daniel Landa měl zítra do Poslanecké sněmovny přivést odborníky a epidemiology, kteří by s těmi vládními diskutovali o opatřeních přijatých v souvislosti s pandemií covid-19. Platforma měla přinést názory i takových odborníků, kteří jsou podle Landy vládou a médii opomíjeni nebo označováni za dezinformátory. Společně s těmi vládními měli hledat řešení. Landa však dnes večer na svém facebookovém profilu oznámil, že akce se neuskuteční. O zrušení „z důvodu bezodkladného řešení aktuální situace nouzového stavu“ se dozvěděl dnes. „Zítra dopoledne se sejdeme s našimi akademiky a poradíme se, jak dál. Jsem z toho bordelu naprosto znechucenej,“ napsal fanouškům.

  • Ministerstvo od skiareálů od rána eviduje žádosti o náhrady za 466 milionů

    Ministerstvo průmyslu a obchodu od rána u programu COVID sport III Lyžařská střediska v systému eviduje 65 žádostí za zhruba 466 milionů korun. Podnikatelé jich zatím dokončili 33 v objemu 363 milionů korun, další žádosti jsou rozpracované. Uvedla to mluvčí resortu Štěpánka Filipová. Provozovatelé skiareálů mohou o náhrady za nucené uzavření žádat ode dneška do 18. března. Podpora se vztahuje na období od 27. prosince nejvýše do 28. února. Přiznána bude za minimálně 50 dnů, maximálně 103 dnů, podle toho, jak dlouho bude omezení provozu trvat. Výše pomoci závisí na počtu a struktuře přepravních zařízení. Na pomoc je připravena miliarda korun.

  • Od 1. března se mohou hlásit k očkování na covid starší 70 let

    Od 1. března se budou moci k očkování proti covidu-19 hlásit přes rezervační systém na webu lidé starší 70 let. Premiér Andrej Babiš (ANO) už dříve avizoval, že se od začátku příštího měsíce spustí registrace pro další věkovou skupinu. Informaci, na kterou upozornila dnes Česká televize, potvrdila mluvčí Ministerstva zdravotnictví Barbora Peterová. Zdravotní stav v pořadí pro očkování podle ní roli hrát nebude. „Pokud jde o očkování učitelů a dalších zaměstnanců škol, na tomto Ministerstvo zdravotnictví ve spolupráci s kraji pracuje. Snahou je najít řešení, které bude vyhovovat všem a zároveň neohrozí očkování nejohroženějších skupin,“ uvedla Peterová.

  • Pozměněný návrh pandemického zákona míří do Sněmovny

    Vláda schválila návrh zákona o mimořádných opatřeních, sdělili premiér Andrej Babiš (ANO) a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). Urychlené projednání pandemického zákona ve Sněmovně žádali hejtmani, když o víkendu vyjednávali s vládou o prodloužení nouzového stavu. Návrh zákona, jak ho připravilo Ministerstvo zdravotnictví, se liší jen v detailech od znění, které schválila vláda už loni v květnu. Ministerstvu zdravotnictví dává návrh pravomoci vydávat opatření například pro hromadnou dopravu, obchod, kadeřnictví a další služby nebo hromadné akce. Doplněné odstavce řeší povolání armády, policie a vyčlenění peněz ze státního rozpočtu. Upravují nově také možnosti pro epidemiologické šetření včetně provozu mobilní aplikace a trasování call centry.

  • U Hrádku nad Nisou vzniklo testovací místo pro kamiony

    U Hrádku nad Nisou na Liberecku je ode dneška otevřené nové testovací místo určené řidičům kamionů mířícím do zahraničí. Otevřené je dnes do 22:00, provoz zajišťují hasiči ve spolupráci se společností SMŽO-MEDIC. Přestože jde o česko-polskou hranici, jezdí tudy i kamiony mířící do blízkého Německa. Přímo do sousedního Saska se dá v Libereckém kraji přejet jen přes hraniční přechod Petrovice–Lückendorf. Podle policie byl na obou místech dnes klid.

    Foto: Liberecký kraj

    "V nabídce testování v Hrádku se bude pokračovat v úterý od 06:00 do 22:00, v poledne to vyhodnotíme, protože situace je nepředvídatelná, uvidíme, jak se to bude vyvíjet v dalších dnech," řekl hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

  • Havlíček: Požádáme o zmírnění německých opatření vůči kamionům

    Česko požádá o zmírnění německých opatření vůči řidičům kamionů, řekl dnes ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO). Stát o situaci jedná v rámci EU a také s okolními státy, se kterými chce zdůraznit negativní důsledky německých opatření pro nákladní dopravu. Podle ministra se o víkendu navýšily testovací kapacity u klíčových tahů na Německo. Dopravci označili německé restrikce jako nesmyslné, řidiči podle nich nejsou rizikem. „Požádáme o zmírnění opatření vůči řidičům kamionů,“ uvedl Havlíček. Postup koordinuje se zástupci Slovenska a Rakouska, kteří řeší stejný problém. Vedle toho stát jedná i na úrovni EU. Premiér Andrej Babiš (ANO) v této souvislosti už dopoledne zpochybnil soulad německých opatření s pravidly vnitřního trhu EU.

  • Vláda by mohla dostat pravomoc vyhlašovat stav nebezpečí

    Vláda by mohla dostat pravomoc vyhlašovat stav nebezpečí na celostátní úrovni. V budoucnu by měl nalézt využití například při epidemii či kybernetických útocích, kdy by nebylo ohrožení takové, aby bylo nutné vyhlásit nouzový stav. O schválení předpisu vládou informoval na Twitteru vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). Na rozdíl od pandemického zákona, který má dnes kabinet také na programu, by měl podle Hamáčka předpis absolvovat běžný legislativní proces, protože se jedná o ústavní novelu. Ústavní zákon o bezpečnosti nyní počítá s tím, že podle intenzity ohrožení lze vyhlásit nouzový stav, stav ohrožení státu nebo válečný stav. Mírnější stav nebezpečí existuje jen na úrovni krizového zákona a vyhlašují ho hejtmani či pražský primátor pro území svého regionu. Pokud nedostačuje, má podle předpisu hejtman požádat vládu o nouzový stav, což se v případě všech 14 regionů stalo v neděli.

  • Bartoš se sejde se Zemanem, chce hovořit o koronavirové pandemii

    Předseda Pirátů Ivan Bartoš se v úterý odpoledne sejde s prezidentem Milošem Zemanem. Hovořit chce zejména o způsobu zvládání koronavirové situace nebo záchraně maloobchodu, představit mu chce plán Pirátů a hnutí Starostové a nezávislí (STAN) Za pět dvanáct na řešení pandemické krize. V lednu uvedl, že chce se Zemanem na osobní schůzce probrat též předvolební situaci. Piráti a STAN, kteří budou v říjnových sněmovních volbách kandidovat v koalici, se ve svém plánu zaměřili na úpravu provozu škol, kompenzací pro firmy a živnostníky postižené protikoronavirovými opatřeními nebo na vytvoření takzvaného Covid fondu, v němž by byly rezervní peníze na financování všech nutných opatření.

  • Advokátní komora: Postup vlády k nouzovému stavu je nepřijatelný

    Vyhlášení nového nouzového stavu podle České advokátní komory porušuje principy ústavního zákona o bezpečnosti a ignoruje podstatu parlamentní demokracie. Profesní organizace advokátů považuje postup vlády za nepřijatelný. Nemůže být odůvodněn ani potřebou dalšího boje s nákazou nemoci covid-19, uvedla komora v prohlášení na webu Advokátní deník. Podle advokátní komory vládní usnesení ignoruje roli zákonodárné moci jako kontrolního mechanismu. „Česká advokátní komora upozorňuje na zcela zjevné obcházení účelu a smyslu zákona postupem, který zákon nepředvídá a který nelze ospravedlnit ani sledováním legitimního cíle, jakým je ochrana veřejného zdraví,“ uvedli advokáti. ČAK upozornila také na odpovědnost vlády za škody způsobené nezákonným postupem.

  • Plaga: Ministerstvo by dnes mělo vybrat antigenní testy pro školáky

    Ministerstvo zdravotnictví by dnes mělo vybrat antigenní testy na koronavirus určené pro školáky, kteří se mají 1. března začít postupně vracet do lavic. Stát poté ve zrychleném řízení nakoupí potřebný počet testovacích sad. „Mělo by to být stíhatelné do 1. března,“ řekl dnes ministr školství Robert Plaga (za ANO). Maturanti a žáci posledních ročníků základních škol by se měli podle plánu do škol vrátit za dva týdny. Je to základní podmínka hejtmanů, kteří na základě víkendové dohody vyzvali vládu k vyhlášení nynějšího nouzového stavu. „Pokud vím, tak nějaký výběr ze škály antigenních testů by mělo Ministerstvo zdravotnictví realizovat dnes. V návaznosti na tento výběr bude pro první měsíc realizován nákup (testů) ve zrychleném řízení,“ uvedl Plaga. Podle něj se nyní čeká už jen na konečné rozhodnutí Ministerstva zdravotnictví o výběru neinvazivních antigenních testů pro školáky.

  • Průzkum: Zájem lidí o očkování se od konce roku mírně zvýšil

    Ochota Čechů nechat se očkovat proti nemoci covid-19 od konce roku mírně vzrostla. Na konci ledna mělo o vakcínu zdarma zájem 54 procent dospělých v ČR, to je o čtyři procentní body více než na přelomu loňského a letošního roku a zhruba stejně jako loni v září, kdy bylo očkování nakloněno 56 procent lidí. Vyplynulo to z průzkumu projektu Život během pandemie, o jehož výsledcích dnes informoval jeden z autorů, sociolog Daniel Prokop. Jak v září, tak v lednu by se očkovat nenechala třetina respondentů. Počet těch, kteří se nedokážou rozhodnout, se proti září zvýšil o tři body. Podle průzkumu se ale změnil zájem o očkování mezi jednotlivými skupinami lidí. Nejvíce ho ztratili mladí dospělí, lidé bez maturity, členové chudších domácností a ti, kteří neznají nikoho nakaženého koronavirem. Menší zájem o očkování mají i lidé, kteří se méně chrání před nákazou nebo jejím přenosem, uvedli autoři průzkumu. Největší zájem o vakcínu podle jejich zjištění mají starší lidé, vysokoškoláci, muži a Pražané.

  • Ústecká policie případ oslavy v teplickém hotelu dál vyšetřuje

    Ústecká krajská policie pokračuje ve vyšetřování případu narozeninové oslavy někdejšího vlivného politika ČSSD Petra Bendy v teplickém hotelu Prince de Ligne. Příslušným správním orgánům postoupila k projednání další oznámení. Uvedla to dnes krajská policejní mluvčí Jana Slámová. Lednové oslavy se mimo jiné účastnil tehdejší liberecký krajský policejní ředitel Vladislav Husák, bývalý premiér Jiří Paroubek či šéf Národní sportovní agentury Milan Hnilička. Policie už dříve předala teplickému magistrátu k projednání případy porušení vládních opatření ze strany 14 lidí. „Magistrát města Teplice obdržel k projednání porušení vládních opatření dalších třech osob,“ uvedla dnes Slámová. Krajská hygienická stanice prověřuje porušení zákona o ochraně veřejného zdraví, neboť tři lidé neměli mít nasazenou ochranu dýchacích cest uvnitř budovy. Hygienici se začnou zabývat i možným porušením daného zákona ze strany právnické osoby, která nerespektování mimořádného opatření umožnila.

    O případu Seznam Zprávy informovaly například zde:

  • Liberecký hejtman Půta podruhé o nouzový stav žádat nebude

    Liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj) podruhé o nouzový stav rozhodně žádat nebude. Kraj se bude připravovat na ukončení nouzového stavu k 1. březnu. Ukončit nouzový stav a všechna omezení ze dne na den ale nebylo možné, kraj neměl dost času se na to připravit, řekl po dnešním jednání Krizového štábu Libereckého kraje Půta. Proto nezbylo než požádat o vyhlášení nouzového stavu. Jednání krajů s vládou ale označil za nepříliš úspěšné, přineslo jen minimální změny. „Nemyslím si, že další restrikce a pokračování v restrikcích, které nefungují, může situaci vylepšit,“ doplnil Půta. Liberecký kraj se bude podle něj připravovat na případné vyhlášení stavu nebezpečí od 1. března. Jeho možnosti situaci řešit jsou ale omezené, hlavní opatření jsou v gesci Ministerstva zdravotnictví, zdůraznil hejtman.

  • Na Chebsku a Sokolovsku začalo rozdávání roušek lidem

    Obce a města v uzavřených okresech Cheb a Sokolov začaly dnes rozdávat obyvatelům roušky, které Karlovarský kraj dostal na konci minulého týdne ze státních hmotných rezerv. Například v Sokolově si pro roušky mohou lidé přijít na šest vybraných míst. Podobně se k distribuci postavila i další města. Podle starostky Sokolova Renaty Oulehlové (ANO) se město snažilo při rozdělování roušek lidem volit takovou variantu, aby se co nejvíce omezila manipulace s chirurgickými rouškami a možnost kontaminace. „Ty roušky jsou balené po 50, což svým způsobem ztěžuje situaci. Jak víme z předešlého roku, kdy vláda roušky zasílala, byla kauza, že se to bere rukama a balí do obálek. Takže jsme se snažili tomu zamezit. Takže u nás máme šest stanovišť po městě, kde se roušky vydávají přímo těm občanům, z ruky do ruky,“ řekla Oulehlová.

  • Praha se připravuje na pilotní testování žáků středních škol

    Pražský magistrát chystá pilotní projekt testování žáků posledních ročníků středních škol zřizovaných hlavním městem. Nyní vybírá vhodné testy. Pilotní projekt by mohl začít ještě v únoru a náklady by se měly pohybovat v řádu několika milionů korun. Dnes to řekl radní Vít Šimral (Piráti). Část žáků by se do škol měla vrátit předběžně od 1. března. Nyní chodí do škol pouze žáci prvních a druhých tříd základních škol a otevřeny jsou mateřské školy. Magistrát v současné době vybírá ze dvou druhů testů, které na pilotní program použije. Jedním druhem jsou tzv. lepu testy a druhým jsou testy ze slin. „Zjišťujeme také možnosti distributorů těchto testů v ČR. My jsme si pro začátek požádali o pilotní balík 2000 kusů testů. Pokud to jen trochu půjde a dáme dohromady dostatek testů, rádi bychom pilotně testovali na některých SŠ už v únoru,“ sdělil Šimral.

Reklama

Hlavní zprávy