Hlavní obsah

Babiš dostal čas do konce dubna, má vyvrátit podezření z daňových úniků

Co je obsahem usnesení o Andreji Babišovi?

 

Reklama

Sněmovna přijala usnesení, které ministra žádá o odstranění otazníků nad tím, zda dříve, než vstoupil do vlády, odváděl státu daně, jak měl.

Článek

Ve stejné lhůtě pak má první muž hnutí ANO „věrohodně" vysvětlit své příjmy, které použil na nákup korunových dluhopisů Agrofertu.

Sněmovní usnesení není závazné, zároveň však obsahuje apel, aby premiér Bohuslav Sobotka zasáhl, pokud Babiš požadavky nenaplní.

Jeho přijetí je překvapivé: Schůzi nad Babišovými daněmi svolala opozice, šlo o návrh hlavního vicepremiérova oponenta Miroslava Kalouska z TOP 09. Prosadit dokument však pomohli vládní lidovci.

Celá přestřelka na téma „příjmy a výdaje Andreje Babiše" se přitom odehrála bez hlavního hrdiny. Ministr financí se vydal otevírat dálnici D3 a do Sněmovny nedorazil s tím, že má i jiné povinnosti.

ANO se kvůli tomu pokusilo odložit celé jednání nazvané „Daňové podvody ministra financí" na šestou večer, poslanci však odhlasovali, že se o ministrově aféře bude jednat už odpoledne.

Záznam toho podstatného, co se ve Sněmovně odehrálo, stejně jako komentáře politických zpravodajů redakce Seznam Zprávy, najdete v následujícím videu.

Živě ze Sněmovny: Druhý pokus o debatu o Babišovy daně.

Babiš už dříve prohlásil, že po pondělku považuje svou aféru s nezdaněnými korunovými dluhopisy za vyřešenou. Jenže ona pokračuje.

Šéf opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek ve Sněmovně prohlásil, že se Babiš zveřejněním dokumentů o svých příjmech přiznal ke čtyřem daňovým podvodům.

Babiš se už v pondělí ohradil, že půjde podle něho o další šaškárnu. „Já žádné daňové podvody nedělám," řekl Babiš.

Babiš komentuje své daňové záležitosti.Video: Anita Baselová

Babiš opakovaně vyzývá premiéra Sobotku, Miroslava Kalouska a další poslance, aby ukázali svá daňová přiznání a přiznali majetek. Kalouska podezírá, že si během politické kariéry nakradl obrovské peníze. Jak Babiš uvedl, neví, kde Kalousek skladuje „ty tuny cashů", „kde to všechno má, co tady nakradl za ta léta".

Babiš si kvůli aféře s dluhopisy nechal od auditorů vypracovat dokument, který mapuje jeho příjmy. Právě na základě tohoto dokumentu Kalousek tvrdí, že Babiš spáchal daňový zločin. Prodal dvě firmy, které pořídil z neznámých prostředků, za „příjemnou cenu" 748 milionů korun Agrofertu, jenž tehdy vlastnil. Agfofert díky tomu mohl snížit daňový základ a odvádět o to méně do státního rozpočtu, uvedl předseda TOP 09.

Podívejte se: Hádka mezi poslanci a Babišovými úředníky na videu a také, co prozrazuje Babišův audit:

Ve Večerních zprávách v pondělí jsme rozebírali dopodrobna Babišovy příjmy.

Pro zařazení Babišových daní na program schůze hlasovalo 84 ze 147 přítomných poslanců hlavně z řad TOP 09, ODS a KSČM. Připojila se část poslanců koaličních ČSSD a KDU-ČSL. Kalouskův návrh nepodpořili zákonodárci ANO, Úsvitu a nezařazení poslanci včetně členů hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomio Okamury.

Reklama

Doporučované