Hlavní obsah

Platit kryptoměnami bude nyní v Česku lehčí

Foto: Global Payments

Global Payments spouští přijímání kryptoměn přes své platební terminály.

Reklama

Nakupující v České republice budou nyní moci zaplatit kryptoměnami stejně snadno jako platebními kartami.

Článek

Zájem o kryptoměny je tak velký, že se do plateb začínají zapojovat i klasické obchody. Alespoň to platí o těch, které používají platební terminál od společnosti Global Payments.

Ta u osmi tisíc svých terminálů začala nabízet službu GoCrypto, což je přední poskytovatel kryptoměnových plateb. Další místa mají následovat začátkem příštího roku. Začít přijímat kryptoměny je přitom velmi snadné – majitelům firem stačí podepsat smlouvu s Global Payments a stáhnout si aplikaci pro Android s názvem GP tom.

„O kryptoměny je nyní obrovský zájem a my chceme lidem umožnit s nimi jednoduše a rychle platit. Už si nemusí peníze jen ukládat do svých kryptofondů, ale mohou je začít používat k platbám. To znamená, že vstoupí do obchodu, vyberou si zboží a jednoduše zaplatí kryptoměnou,“ vysvětlil Žiga Toni, zástupce generálního ředitele GoCrypto.

Nakupující, kteří mají kryptoměnové peněženky Elly, Bitcoin.com nebo Binance, mohou nakupovat zboží pomocí peněženek na svých telefonech. Při platbě pouze naskenují platební QR kód na terminálu obchodníka a potvrdí platbu ve své peněžence. Obchodník si může vybrat, zda chce peníze obdržet v kryptoměně, nebo ve své lokální měně, v českých korunách, nebo v eurech v případě eurozóny.

„Jsme rádi, že prostřednictvím našich terminálů můžeme lidem pomoci zaplatit za zboží jejich kryptopenězi. A jsme rádi, že můžeme i obchodníkům pomoci získat více zákazníků tím, že jim nabídneme další populární platební metodu,“ uvedl Robert Mazouch, provozní ředitel Global Payments & Country manažer pro Českou republiku.

Platba kryptoměnami

Visa i Mastercard, lídři v oblasti globálních plateb, již nabízí kryptoměnové karty u partnerských společností. Některé kryptoměnové karty nabízí pouze odměny v kryptoměnách za peníze utracené kartou, jedná se většinou o kreditní karty.

Společnost Mastercard již dříve v letošním roce oznámila, že letos umožní platby některými kryptoměnami přímo v její síti. Kritériem výběru bude jejich dostatečné zabezpečení a důvěryhodnost.

V České republice lze již na několika místech platit bitcoinem. Přijímají jej některé e-shopy, ale i restaurace či hotely.

„Aplikaci GP tom, která snadno změní mobilní telefon na platební terminál, nabízíme napříč všemi segmenty, od malých podnikatelů až po velké nadnárodní řetězce a poskytovatele služeb. Ti všichni nyní mohou odteď přijímat platby i kryptoměnami. Od února letošního roku má aplikaci na mobilním zařízení více než 7000 našich klientů a významně nám pomáhá v oslovování nových podnikatelů,“ říká Michal Přikryl, manažer útvaru Corporate Cash Management.

Jakmile je platba provedena, obchodník obdrží peníze v lokální měně nebo ve vybraných podporovaných kryptoměnách. Cena za transakci činí 1,25 procenta ze zaplacené částky. Tento poplatek platí obchodník. Účtenku obchodník odešle elektronicky prostřednictvím SMS, emailem nebo ji zákazníkovi zobrazí QR kódem, který si zákazník naskenuje do svého telefonu.

Nakupující začali během jarní vlny koronaviru stále častěji využívat elektronické platby a statistiky Global Payments ukazují, že tento trend pokračuje. V obavě, že bankovky a mince mohou být koronavirem kontaminovány, mnoho maloobchodních řetězců dokonce začalo žádat zákazníky, aby omezili platby v hotovosti a místo toho upřednostnili platby kartou.

Terminály Global Payments ve střední Evropě v současné době zpracovávají kolem 890 000 transakcí denně. To je o 180 000 více než před koronavirovou krizí, tedy o čtvrtinu víc. Průměrná částka maloobchodní transakce se také zvýšila z 22 na 25 eur.

Reklama

Doporučované