Hlavní obsah

Platíte, a přece vás odstřihnou od tepla. Běžný příběh ze známého sídliště

V domě bez tepla. Někdo se odstěhoval, další si topí přímotopem.Video: Petr Švihel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Jak se žije v domě, kde všechny obyvatele kvůli dluhu odstřihli během mrazů od tepla? Lidé se museli sestěhovat do jedné místnosti, kde pustili přímotop.

Článek

Stát si neumí pohlídat, kde končí sociální dávky na bydlení.

Často se tak peníze nedostanou na účty společenství vlastníků jednotek a ty tak nejsou schopné zaplatit dodavatelům za teplo, vodu nebo opravy.

Doplácí na to i ti obyvatelé bytových domů, co vše pravidelně platí. Kvůli dluhu odstřihnou celý dům od topení nebo jim neopraví v sedmipatrovém panelovém domě výtah.

To se stalo i na známém sídlišti Janov u Litvínova.

„Dali jsme si matrace z ložnice do obýváku, ostatní pokoje jsme přivřeli,“ popisuje jeden z nájemníků v domě. Nejtužší mrazy zvládli s pomocí malého elektrického přímotopu. V bytě chtějí vydržet bez tepla nejdéle do června.

„Všichni tady říkají, podle zkušeností z jiných domů, že už není šance, aby se teplo znovu pustilo. Pořád doufám, že se nějak vyberou peníze,“ říká Jana Jirsová, která v domě vlastní a pronajímá byt.

„Je tady asi čtyřicet vlastníků, kteří se snaží, ale je tady zhruba 139 bytů. Tak vlastně sto bytů neplatí. Zbylí nájemníci to prostě neutáhnou,“ říká Jirsová.

Reklama

Doporučované