Hlavní obsah

Daňové peklo, 5. díl: „Plaťte a neptejte se proč.“ Úředníci připravili stát o peníze

Nová reportáž z investigativní série Ve stínu daňového pekla: „Plaťte a neptejte se proč.“ (režie: Braňo Pažitka)Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Když se vám to nelíbí, můžete si stěžovat, slyšel řidič Martin Bártek, kterému se v důsledku chyby financů vyšplhal daňový dluh z nuly na 750 tisíc korun. Od ledna jsme s ním hledali cestu ven z dluhové pasti.

Článek

V reportáži z investigativní série Ve stínu daňového pekla se znovu potvrzuje, že úředníci Finanční správy nenesou za své chyby žádnou odpovědnost. A to ani v takových případech, kdy jejich chybná rozhodnutí mají fatální dopad na životy a rodiny daňových subjektů.

„Ta jejich odpověď panu Bártkovi je ve stylu, že dluh prostě nestrhávali, neřeknou proč, a vy teď najednou plaťte,“ komentuje zvrat v přístupu finančního úřadu Tereza Ševčíková z občanské poradny Pod křídly. Bártkovým případem se intenzivně zabývá už několik let a – jak ukazuje reportáž, kterou si můžete pustit v úvodním videu - výrazně mu pomohla s řešením dluhu.

Martin Bártek, obyčejný řidič z Valašského Meziříčí, se v roce 2014 na finančním úřadu dozvěděl, že po letech splácení dávného daňového nedoplatku a úroku „už nic platit nemusí“. A úřad mu opravdu v dalších letech přestal strhávat pravidelné srážky ze mzdy. Zanechal mu ale zástavní právo na jeho pozemku, který měl hodnotu pár desítek tisíc korun.

Detailněji o jeho případu v 1. díle této minisérie zde:

A to se po čtyřech letech ukázalo jako naprosto zásadní problém. „Když jsem se jich přišel zeptat, proč tam mám zástavu, když mi řekli, že dluh je odepsaný, tak se strašně divili. Než jsem si sedl a rozepnul bundu, tak byl najednou dluh 750 tisíc,“ říká Martin Bártek.

Právě v důsledku „znovuprobuzeného“ dluhu po letech se mu rozpadla rodina, opustila ho manželka a synové s ním přestali komunikovat. S podlomeným zdravím a představou, že dluh i s úroky nemá šanci do konce života uhradit, začal letos v lednu natáčet reportáž pro Seznam Zprávy.

Dnešní díl reportáže zachycuje:

- komunikaci Martina Bártka s šéfem berního úřadu ve Valašském Meziříčí („Jestli se vám to nelíbí, můžete si stěžovat nadřízenému orgánu,“ pravil ředitel úřadu Jiří Sobek),

- kontrolu daňového spisu bývalým šéfem Finanční správy Jiřím Žežulkou („Někdo porušil předpisy správce daně. Ať už z lenosti, nebo nepořádnosti. Někdo by za to měl nést odpovědnost.“),

- konzultace s pracovnicí občanské poradny Terezou Ševčíkovou („S panem Bártkem jsme se dohodli, že by pro něj teď bylo nejlepší vstoupit do oddlužení.“).

V závěrečné části natáčení vstoupil Martin Bártek opravdu do insolvence, která jej zbaví dluhů. Jak přesně se to stane, popisuje Pavel Fabian, insolvenční správce určený soudem.

Pro účely natáčení jej Bártek zbavil mlčenlivosti. („Finanční úřad, který už přihlásil svou pohledávku vůči panu Bártkovi, určitě nedostane celou sumu. Obecně to uspokojení v případě oddlužení činí dvacet až čtyřicet procent, víc ne.“)

Ve výsledku se tedy navíc ukázalo, že na chybu úředníků finančního úřadu ve Valašském Meziříčí doplatil nejen Martin Bártek (prodlouženým splácením a mezitím rozpadem rodiny), ale i stát, který z nyní přihlášené pohledávky ve výši 520 tisíc korun nakonec do státní rozpočtu dostane jen část.

Že jsou chyby finančních úřadů stále aktuálním problémem, který se netýká jen zlínského regionu, nás přesvědčila řada případů, s nimiž se čtenáři na Seznam Zprávy obrátili.

Další reportáže o „daňovém pekle“ připravujeme.

Reklama

Doporučované