Hlavní obsah

Platy lékařů se musí zvednout nejméně o desetinu, shodla se komora

Foto: Shutterstock, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Ministerstvo v reakci uvedlo, že je na každém z ředitelů nemocnic, zda platy navýší ještě více než o 1500 Kč.

Článek

Česká lékařská komora (ČLK) požaduje každoroční zvyšování platů lékařů v nemocnicích a léčebnách nejméně o deset procent. Vládou schválené zvýšení tarifních platů o 1500 Kč považuje za nedostatečné. Vyplývá to z usnesení, které dnes schválili delegáti na závěr 34. sjezdu komory v Brně. Ministerstvo v reakci uvedlo, že je na každém z ředitelů nemocnic, zda platy navýší ještě více než o 1500 Kč.

„Sjezd ČLK požaduje každoroční zvyšování platů a mezd lékařů pracujících v nemocnicích a léčebnách, a to nejméně o deset procent. Sjezd ČLK považuje vládou schválené zvýšení tarifních platů o 1500 Kč od ledna 2020 pro lékaře za zcela nedostatečné. Sjezd ČLK nesouhlasí s platovou nivelizací, kterou prosazuje vláda,“ stojí v usnesení.

„V roce 2020 platy lékařů vzrostou minimálně o 1500 Kč. Je však na každém z ředitelů, zdali platy navýší ještě více. Záleží na potřebě v konkrétní nemocnici. Ředitelé nejlépe vědí, kde je navýšení platů potřeba, to nemůže od stolu určovat ministerstvo,“ uvedla na dotaz ČTK mluvčí ministerstva Gabriela Štěpanyová.

Komora také vyslovila nespokojenost s prací ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) a jím vedeného ministerstva. Podle usnesení sjezdu ministr a ministerstvo neřeší zásadní problémy zdravotnictví, kterými jsou podle usnesení nezajištěné financování, personální devastace, porušování právních předpisů, také nelegální práce cizinců v nemocnicích bez aprobačních zkoušek, zhoršující se dostupnost zdravotní péče pro pacienty a stále častější nedostupnost běžných léků.

S tvrzením komory, že neřeší zásadní problémy zdravotnictví, ministerstvo podle své mluvčí zásadně nesouhlasí. „Naopak, ministr Adam Vojtěch nastartoval celou řadu reforem. Vůbec poprvé ministerstvo začalo zodpovědně řešit personální stabilizaci zdravotnictví a přišlo se systémovými opatřeními, jako je například navýšení kapacit lékařských fakult,“ uvedla mluvčí.

Štěpanyová uvedla, že ministerstvo započalo i reformu primární péče a začalo pracovat na zlepšení organizace a dostupnosti zdravotní péče. Ministerstvo také podle mluvčí připravilo důležitou novelu zákona, která řeší doposud neřešené téma, a to nedostupné léky v lékárnách.

Sjezd ČLK také trvá na plné úhradě nákladů na e-recepty a e-neschopenky a elektronizace zdravotnictví od českého státu. Žádá ministra zdravotnictví, aby neprodleně řešil a vyřešil problémy s nedostatkem léků. „Situaci způsobuje přeprodej léků a nedostatečné zásoby v nemocnicích z nedostatku financí v nemocnicích,“ stojí v usnesení.

ČLK v usnesení žádá změnu úhrad, kdy současné úhradové vzorce jsou založené na počtu ošetřených rodných čísel a historických koeficientů. Úhrada podle počtu ošetřených a podle diagnóz na základě seznamu výkonů jako ceníku práce by podle ČLK byla spravedlivější.

Sjezd podpořil i přijetí zákona o léčitelích a zásadně nesouhlasí s tím, aby byla činnost léčitelů regulována v režimu zákona o zdravotních službách. To by podle lékařů vzbuzovalo klamný dojem, že léčitelé jsou zdravotnickými pracovníky.

Česká lékařská komora je samosprávná profesní organizace s povinným členstvím. Má zhruba 52 200 členů, z nichž asi 43 000 je aktivních lékařů. Komora dohlíží na to, aby lékaři vykonávali své povolání odborně, v souladu s etikou a zákony. Zaručuje odbornost členů a potvrzuje splnění podmínek k výkonu lékařského povolání. Zároveň vede seznam členů a hájí jejich práva a profesní zájmy.

Reklama

Doporučované