Hlavní obsah

Platy politiků porostou „jen“ o devět procent. Návrh prošel Senátem o jediný hlas

Platy politiků porostou „jen“ o devět procent, návrh prošel SenátemVideo: Jaroslav Gavenda

 

Reklama

Platy vrcholných politiků pravděpodobně vzrostou příští rok o devět procent, jak to schválila Sněmovna. Senátu chyběl jediný hlas k přijetí návrhu na zvýšení o deset a půl procenta v příštím roce. Novelu dostane příští týden k podpisu prezident.

Článek

Sněmovní verze počítá s tím, že platy vrcholných politiků vzrostou příští rok zhruba o devět procent, nikoli o původně schválenou pětinu. Základní měsíční plat poslance a senátora by se měl zvýšit o 6500 korun na 82 400 korun místo 90 600 korun.

Senátní hospodářský výbor doporučoval navýšení o 10,5 procenta v příštím roce. Základní plat zákonodárce by se tak zvýšil na 84 000 korun měsíčně. V přespříštím roce by činil 87 300 korun, pokud by i pro rok 2020 zůstal zachován základ pro výpočet platové základny pro příští rok.

„Ať přijmeme, co přijmeme, problém nevyřešíme," uvedl také místopředseda Senátu Milan Štěch (ČSSD). Navrhoval ale schválení novely, protože její vrácení Sněmovně by Senát vystavovalo různým obviňováním. Místopředseda Senátu Jiří Oberfalzer (ODS) naopak prosazoval zamítnutí novely, aby se tolik nerozevíraly nůžky mezi příjmy politiků a soudců nebo státních zástupců.

Protože Senát novelu neschválil, neodmítl ani neupravil, předloha poputuje k prezidentovi jako přijatá uplynutím měsíční lhůty, kterou horní komora na projednávání zákonů má. Ta v případě novely uplyne v neděli 16. prosince. Pokud by horní komora předlohu pozměnila nebo zamítla, poslanci se k jejímu opětovnému projednání chtěli sejít 28. prosince tak, aby mohla být přijata do konce roku.

Duel: Kolik mají brát vrcholní politici? Pirát Jakub Michálek proti Marku Bendovi z ODS.

Duel: Kolik mají brát vrcholní politici? Pirát Jakub Michálek proti Marku Bendovi z ODS.Video: Seznam Zprávy

Reklama

Související témata:

Doporučované