Hlavní obsah

Státní zaměstnanci dostanou plošně přidáno. Málo, zlobí se ČSSD

Foto: vlada.cz

Podle ministryně Jany Maláčová je navýšení 1400 korun málo. (Ilustrační snímek)

Reklama

aktualizováno •

Vláda rozhodla, že platy pracovníků ve státní správě vzrostou o 1400 korun. Proti návrhu byli sociální demokraté, kteří žádali zvýšení o 3000 korun.

Článek

Všem státním zaměstnancům vzrostou od příštího roku platy plošně o 1400 korun, oznámila na sociální síti ministryně financí Alena Schillerová (ANO) po pondělním jednání vlády. Přidáno tedy dostanou například hasič, policisté, zdravotníci, vojáci nebo pracovníci v sociálních službách.

Jediná výjimka se týká učitelů. „V regionálním školství se navrhuje zvýšit platy o 3,5 procenta,“ doplnila Schillerová.

Celkový dopad navýšení platů činí 11,3 miliardy korun, část peněz už do rozpočtu započítaná byla, část chce vláda vybalancovat snížením mandatorních výdajů.

Vláda současně schválila návrh rozpočtu na příští rok se schodkem 376,6 miliardy korun. Zdaleka však ne jednohlasně. „Pro státní rozpočet hlasovali členové vlády za hnutí ANO, ministři ČSSD hlasovali proti, zdržel se, pokud si dobře pamatuji, ministr zemědělství,“ dodala ministryně.

Ministři sociální demokracie nezvedli ruku právě proto, že usilovali o ještě razantnější navýšení platů státních zaměstnanců – o 3000 korun.

„Navýšení platů zaměstnanců státu jen o 1400 místo 3000 Kč nepokryje ani inflaci,“ uvedla ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) na Twitteru.

O minimální mzdě až v říjnu

Ministryně práce Jana Maláčová přes sociálně sítě zkritizovala i to, že na pondělním jednání vlády premiér Andrej Babiš odmítl zařadit návrh na zvýšení minimální mzdy. „Jasně tak ukázal, že je na straně firem a nikoliv zaměstnanců! O minimální mzdě se tak bude vyjednávat až v říjnu,“ uvedla ministryně práce.

„Pan premiér rozhodl, že to není v tuto chvíli nezbytně nutné a že se k tomu vrátíme v termínu do konce října,“ okomentovalo situaci za nepřítomného Andreje Babiše Alena Schillerová.

Argumentem, že není kam spěchat, přerušil debatu na toto téma premiér i minulé pondělí, kdy jednal v rámci tripartity s odboráři.

Zatímco i šéf odborů, nejen ČSSD, prosazuje navýšení platů o 3000 korun, případně o šest procent, tak premiér se přiklání k variantě 1400 korun, nebo tomu odpovídajícímu 3,5procentnímu růstu.

Premiér Babiš se během pondělí sešel nad stejným tématem – růst platů – i se zástupci zdravotních odborů, kteří požadují růst o 3000 korun a o deset procent u lékařů. Po jednání řekla Dagmar Žitníková, předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR, pro ČTK, že k dohodě nedošlo a že se s premiérem sejde ještě jednou během příštího pondělí.

Reklama

Doporučované