Hlavní obsah

Platy úředníků u Jermanové mění pravidla: už nikdo nebude brát 200 tisíc

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) dlouho opakovala, že na odměňování úředníků neměla vliv. Nebyla to pravda.

Reklama

Bývalá hejtmanka vyplácela řediteli středočeského krajského úřadu obří odměny. Mimořádně vysoké platy měli i další její blízcí spolupracovníci.

Článek

Pro ředitele středočeského krajského úřadu Jiřího Holuba bylo z pohledu příjmů nejlepší září roku 2019: k tabulkovému platu, příplatkům a osobnímu ohodnocení dostal ještě jednorázovou odměnu 85 tisíc.

Sečteno: na výplatní pásce měl tentokrát ředitel Holub přesně 207 958 korun. V ostatních měsících to bylo sice méně, ne však zase o tolik - 203 tisíc, 195 tisíc, 193 tisíc…

Seznam Zprávy v úterý napsaly, že Středočeský kraj konečně zveřejnil platy, odměny a jména „VIP“ úředníků, blízkých spolupracovníků bývalé hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové (ANO). Za jejího vedení kraje byla jména těchto lidí tajná. Údaje vydal kraj podle informačního zákona až za nové hejtmanky Petry Peckové (STAN), která nastoupila po podzimním volbách.

Případ úředníků, jejichž platy se pohybovaly zhruba od 120 do 200 tisíc měsíčně, teď na krajském úřadu změnil pravidla pro odměňování. Úředníci už nesmějí dostávat vyšší odměny než 25 procent z platu. Tato pravidla v úterý krajský úřad vyvěsil na webu.

Právě díky vysokým prémiím totiž příjmy některých zaměstnanců kraje vyšplhaly do úrovně ministrů. Za hejtmanky Pokorné Jermanové byly běžné případy, kdy - tak jako zmíněný ředitel úřadu Holub - dostávali úředníci měsíc co měsíc odměny od 60 do 85 tisíc.

Úřad také v reakci na platovou kauzu oznámil obvyklou výši úřednických příjmů. „Všechny informace o jejich platech, rozmezí mezd vedoucích odborů a oddělení, odměňování volených zástupců, stejně tak jako systém odměňování, jsou zveřejněny na webu kraje,“ řekla hejtmanka Pecková.

Řečí čísel, šéfové odborů nebo oddělení berou na kraji od 50 do 90 tisíc. Nový ředitel úřadu (dosavadní šéf Holub po volbách odešel) má plat 95 tisíc, jeho zástupci 85 a 83 tisíce.

Dřív VIP, teď berou půlku

Za minulé koalice ANO, ČSSD a komunistů kraj tahle data tajil.

Na žádost Seznam Zpráv loni na jaře pouze vypsal jednotlivé částky, odmítl k nim však přiřadit jména. Část jmen musel kraj zveřejnit v říjnu, kdy mu za odpírání informací hrozila soudní exekuce. Kompletní seznam je na světě až nyní.

Ukazuje, že spolupracovníci hejtmanky Pokorné Jermanové byli skutečně nadstandardně odměňovanou kastou. Průměrný měsíční plat hejtmančina rodinného přítele a šéfa tiskového oddělení Marka Rejmana činil 115 tisíc, včetně pravidelných šedesátitisícových bonusů. Úředníci na srovnatelných pozicích, navíc s vysokou školou (Rejman ji nemá), měli kolem 50 tisíc a odměny jen pár tisíc za čtvrtletí.

Srovnání, které Seznam Zprávy už loni udělaly, ukázalo, že tak mimořádně vysoké platy neměli úředníci v žádném jiném kraji.

„Nejen odměny, ale i nastavené části složek platu u některých úředníků považuji za nehoráznost a plivnutí do tváře všem starostům naší země, kteří mají obrovskou odpovědnost a berou za to zanedbatelnou část toho, co někteří brali na kraji,“ řekla nová hejtmanka Pecková.

Většina těchto nejlépe placených úředníků už na kraji nepracuje. „Ti, kteří zůstali, mají standardní platy. Tedy berou asi polovinu toho, co brali,“ uvedla Petra Pecková.

Dnes už bývalý ředitel Holub, suverénně nejlépe ohodnocený krajský úředník se skoro 200tisícovým průměrným platem, našel nové místo v krajském úřadu v Ústí nad Labem, kde vládne hnutí ANO.

Neříkala pravdu

Jaroslava Pokorná Jermanová ještě jako hejtmanka opakovala, že o vysokých platech nic neví - vše je prý v kompetenci šéfa úřadu Holuba. Seznam Zprávy však dokázaly, že nemluví pravdu: právě o odměnách pro ředitele úřadu rozhoduje podle zákona přímo hejtman. Pokud tedy ředitel bral neobvyklých 200 tisíc, zařídily to právě hejtmankou přiznané prémie.

Ostatně někdejší hejtmanka to v úterý ve vyjádření pro ČTK přiznala (se Seznam Zprávami o tomhle tématu několik měsíců odmítá mluvit, stejně jako exředitel Holub). „Pan Holub dostával odměny na základě úkolů, které dostával od mě, na základě jejich plnění, a to je zdůvodněno u mzdových listů,“ uvedla bývalá hejtmanka. Zdůvodnění lze podle ní dohledat na odboru, který zpracovává mzdy.

O zdůvodnění Holubových odměn a odměn dalších VIP úředníků Seznam Zprávy žádaly už na jaře. Dostaly ho, opakovala se v něm však jen univerzální věta: Za úspěšné splnění mimořádných úkolů. Ani slovo o tom, co konkrétně „mimořádný úkol“ obnášel nebo jak ho úředník zvládl.

Reklama

Doporučované