Hlavní obsah

Plavání nesnášela, motivaci našla v Austrálii. Tréninky si užívám mnohem víc, říká Barbora Závadová

Cesta k úspěchu na olympiádě v Tokiu vede pro českou plavkyni přes Austrálii.Video: Jakub Burian, Seznam Zprávy

 

Reklama

Minulý rok v září se nejlepší česká plavkyně posledních let Barbora Závadová sebrala a odjela trénovat do Austrálie. Po osmi měsících se do Česka vrátila plná dojmů a nových zkušeností. Podle jejích slov ale jen na skok, na podzim se opět vrátí k protinožcům.

Článek

Čtyřnásobná česká plavkyně roku Barbora Závadová nebyla spokojená s tuzemským tréninkovým stereotypem. Zejména kvůli olympiádě v Tokiu v roce 2020, ke které směřuje její momentální snažení, se tak rozhodla odletět na osm měsíců do Austrálie, která je v posledních letech plaveckou velmocí. „Bylo to hodně náročné, můj den začínal budíčkem v pět hodin ráno a od šesti už začínal první trénink. Celý systém je úplně rozdílný. V Austrálii se v tréninku hodně napodobuje tréninkové tempo, zatímco tady jsme hnáni takovou starou ruskou školou,“ popisuje.

Netradiční řešení vzbudilo v českém plaveckém prostředí velký ohlas. „Všichni mi to přáli, protože lidé vědí, že trénuji opravdu hodně, akorát se zatím především na olympijských hrách nedostavily výsledky. Po mém návratu jsem hned odpovídala na spoustu otázek. Všechny zajímá to, jak to v Austrálii chodí, jak se tam trénuje, proč jsou tak dobří. Zájem ze strany českých trenérů a plavců mě až překvapil,“ říká Závadová.

Během své australské mise se zúčastnila i závodu v bazénu v Sydney, kde se v roce 2000 konala letní olympiáda. A právě v tomto bazénu si připsal prsař Daniel Málek nejlepší český výsledek, když skončil v olympijském finále na pátém místě. „Hned jsem si na to vzpomněla a psala jsem mu. Plavat olympijské finále je můj velký sen a v Sydney se mi plavalo moc hezky a navíc jsem zaplavala velice slušný čas, takže to musí být asi opravdu dobrý bazén,“ usmívá se.

Barbora Závadová se v květnu vrátila na pár měsíců do Česka, ovšem v září znovu zamíří k protinožcům. „Sedla jsem si s celým týmem a australský trenér mi řekl, že se vrátit zkrátka musím. Během léta mám v plánu několik závodů po Evropě a vrchol přijde v srpnu na evropském šampionátu v Glasgow,“ doplňuje česká rekordmanka.

Reklama

Související témata:
Barbora Závadová

Doporučované