Hlavní obsah

Pláž i malebné vodopády. Toto místo v Chorvatsku přilákalo i Hru o trůny

Foto: Daniela Kučerová

NP Krka je vyhledávaným místem pro rodinné výlety v Chorvatsku.

Reklama

Oblast Šibeniku nalákala i tvůrce světoznámého seriálu. Kromě slavných ulic a scenerií národního parku Krka však na turisty čeká i jedno zklamání.

Článek

Od zvláštní zpravodajky z Chorvatska

Z pláže přímo do srdce světa Hry o trůny a jako třešnička na dortu rozlehlé lesy a vodopády národního parku – to vše nabízí Šibenicko-kninská župa ležící ve střední Dalmácii.

Hotely podél pobřeží v této oblasti zatím rekordy návštěvnosti netrhají. V pobřežních resortech na první pohled převažuje personál nad hosty, kterým je však věnována veškerá pozornost. Moře příliš turistů neláká, čisté a upravené pláže jsou tak poloprázdné. Koupání v moři však nic krom teploty vody nebrání.

Pro milovníky historie, architektury a seriálu Hra o trůny je tu Šibenik. I hlavní město župy s 46 tisíci obyvateli patří v těchto dnech primárně místním. Aktuálně ve městě probíhají přípravy na dětský festival s 60letou tradicí – kamenem dlážděné ulice města na každém kroku zdobí girlandy z dětských obrázků.

Foto: Daniela Kučerová

Šibenik se aktuálně chystá na 61. mezinárodní festival dětí.

Na své dětství tak vzpomněla i turistická průvodkyně Mia, podle které se do Šibeniku na dvoutýdenní událost začínající 20. června sjíždí děti z celého světa. Ačkoli o festivalu mluví s úsměvem, i jí pandemie přidělala vrásky. „Před pandemií jsem mívala tři až čtyři skupiny turistů denně. A teď, po pandemii? To se ze mě stala překladatelka,“ říká Mia, která si prohlídku historického centra užívá, jako by jím procházela poprvé v životě.

Kromě skupin školáků a pracovníků chystajících dětský festival se v ulicích starého města příliš lidí nepohybuje. Ve středu dopoledne v kavárnách posedávají převážně místní. Mnozí z nich provozují „národní sport“ – jak tuto aktivitu nazývají turističtí průvodci –, a to pozorování kolemjdoucích.

Braavos

Dominantou historického centra je katedrála svatého Jakuba, která je zapsaná na seznamu UNESCO díky jedinečnému způsobu výstavby, při níž nebyl použit žádný pojící materiál. Jak byl postaven 32 metrů vysoký strop, je tak dle průvodkyně záhadou. Kombinace gotických a renesančních prvků je něco pro milovníky architektury a poctivých detailů, kterých je interiér i exteriér plný. Kostelů je staré město plné, jen v centru jich je 24.

Od svatého Jakuba vedou ulice strmě nahoru, a pokud návštěvníkům nebyl povědomý už jen vstup do historického města, úzká schodiště už rozhodně ano – ulice posloužily jako kulisy při natáčení Braavosu z Hry o trůny. Zpoplatněná vyhlídka jedné ze čtyř pevností nad městem pak nabízí pohled na Šibenický kanál, nad kterým ve slavném seriálu dohlížela rozkročená socha Titána.

+6

Parkování v Šibeniku

Auto je možné odstavit v jedné z nově vystavěných podzemních garáží několik metrů od centra (Gradski nebo Poljana Parking). Hodina stojí asi 15 kun.

Krka bez koupání

Maximálně půl hodiny od Šibeniku leží národní park Krka. Park má dvě vstupní místa, pro vjezd do toho správného stačí sledovat značení na cedulích u cesty. Parkoviště je bezplatné, vstupenka pro dospělého s přístupem do celého parku stojí v hlavní sezoně 200 kun, pro děti ve věku od 7 do 18 let 120 kun, mladší mají vstup zdarma. Po Aktuální ceník vstupenek najdete zde. Povolen je také vstup se psy.

První úsek z Lozovace je možné sjet do údolí autobusem nebo sejít pěšky, což trvá asi deset minut. Zvolili jsme pěší trasu – kamenitá cesta je na pevnější obuv a není vhodná pro kočárky. Pro cestu zpět a hlavně do kopce jsme zvolili autobus. Po této zkušenosti lze říci, že pěší kus trasy za to příliš nestál. Z autobusu se naskýtá výhled na celý park, který na pěší stezce zakrývá lesní porost. Stejně jako v Plitvicích vedou přes vodní plochy točité dřevěné lávky bez zábradlí. V protisměru je tak někdy nutné vyhýbat se turistům a kočárkům. Narazili jsme také na několik zklamaných lidí se suchými ručníky přes rameno, kterým unikla informace, že pro letošní rok provozovatelé parku nedovolili oblíbené koupání pod vodopády.

+4

Roušky jsou povinné právě v autobusech. Na spoj, který jezdí zhruba každých 20 minut, čekal i postarší český pár. Bez roušek.

„My jsme nevěděli, že musíme mít roušky. Dolů jsme šli pěšky, ale manžela po několika hodinách chození už bolelo v parku koleno, tak jsme se chtěli vyvézt autobusem. U autobusu stála ale slečna s krabicí chirurgických roušek a nabídla nám je zdarma, bez nich by nás dovnitř nepustili. Nejvíce se mi líbil mlýn,“ říká zhruba šedesátiletá Milena ze Vsetínska. „Mně se nelíbilo, jak se někteří turisté chovají k těm labutím. Někteří jim házejí kornouty, to si nemyslím, že je pro labutě dobré,“ dodává její manžel s bolavým kolenem. Čeština byla jinak mezi turisty slyšet jen zřídka, mnohem častěji zaznívala polština. „Moc se nám tady líbí, ale těch lidí…,“ stýská si polská turistka Anna. O davech lidí v porovnání s předchozími roky se však příliš hovořit nedá.

Oproti Plitvickým jezerům je Krka přizpůsobenější potřebám turistů. Na trasách jsou toalety, obchůdky se suvenýry i občerstvením a stánky se zmrzlinou. Prohlídka zabere několik hodin v závislosti na zvolené trase.

Reklama

Související témata:

Doporučované