Hlavní obsah

Pláž v Libanonu zaplavily tuny odpadků, země podle organizací znečištění nevěnuje pozornost a porušuje tím zákony

Pláž u libanonského města Bejrút po bouři pokryly tuny odpadkůVideo: AP

 

Reklama

Bouře u hlavního města Bejrút způsobila masivní příliv smetí. Země se potýká už od roku 2005 s krizí ohledně znečištění odpadem. Podle organizace Human Rights Watch Libanon porušuje mezinárodní předpisy.

Článek

Pláž u libanonského města Zouk Mosbeh nedaleko Bejrútu pokryly tuny odpadků. Ty sem nanesla bouře a pobřežní oblast se tak zcela zahalila do smetí. Situace vyvolala pozdvižení nejen u místních, ale i v zahraničí.

Libanonská „odpadková krize” není novou kauzou. Země má problémy s nakládáním s odpadem už od roku 2005. Nyní do diskuze vstupují i mezinárodní skupiny hájící lidská práva. Vzrůstají jejich obavy, že Libanon už porušuje mezinárodní předpisy.

Americká nezisková organizace Human Rights Watch zahájila v této zemi kampaň proti spalování odpadu na více než 150 otevřených skládkách. Organizace také uvedla, že po celém Libanonu se nachází více než 900 skládek a čtyři největší jsou přímo na pobřeží. Nejsou ale správně postaveny a ohraničeny od vody. Odpad tak pravidelně uniká a končí v moři.

Jiná velká skládka je například u města Bourj Hammoud na sever od hlavního města. I tady je vidět obrovská hora odpadu přímo u malého rybářského přístavu. Skládka přesáhla svou možnou kapacitu už před časem.

Místní lidé si myslí, že vláda používá pobřežní oblasti jako skladiště odpadků. Úředníci ale tvrdí, že nedělají nic špatného. Podle nich se skládky provozují v souladu s technickými požadavky.

Libanon podepsal barcelonskou dohodu o ochraně mořského prostředí a pobřežních středozemních oblastí. Dohoda zavazuje členské státy předcházet znečištění Středozemního moře a řešit problémy s tím spojené.

Podle Human Rights Watch Libanon také nezveřejňuje žádná čísla o množství produkovaného odpadu a znečištění. Nelze tedy změřit, jak velký je to problém.

Reklama

Doporučované