Hlavní obsah

Pláže poseté mrtvými živočichy. U Kamčatky nejspíš unikla ropa

Znečištění moře u města ruského Dálného východu Petropavlovsk-Kamčatskij má patrně na svědomí únik ropy z jednoho z tankerů.Video: @ASLuhn, @daydreamnct

 

Reklama

„Možnou ekologickou katastrofu“ vyšetřují ruské úřady na poloostrově Kamčatka poté, co se na sociálních sítích začaly šířit záběry mrtvých zvířat z místních pláží. Podle agentury TASS je na vině únik ropy z jednoho z tankerů.

Článek

Snímky mrtvých tuleňů, chobotnic, hvězdic nebo mořských ježků z Chalaktyrské pláže v Avačském zálivu se už několik dní šíří po ruských sociálních sítích. Jako první na ně upozornili místní surfaři, kteří si také stěžovali na to, že moře má nepřirozenou vůni a barvu. Někteří z nich se dokonce potýkají s horečkami, nevolností a podrážděním očí. Region je známý díky svým nedotčeným plážím s černým pískem vulkanického původu.

Místní vláda v regionu v neděli zveřejnila video s jedním ze surfařů, podle kterého k něčemu podobnému nedošlo nejméně patnáct let. „Musíme pochopit, co se stane s naším zdravím a se zdravím zvířat,“ cituje NBC Antona Morozova. Na zdravotní problémy surfařů pak kromě Morozova upozornila také jeho kolegyně Natalia Danilovová, které lékaři diagnostikovali popálenou rohovku.

Danilovová uvedla, že v oblasti surfovala od srpna, ale před třemi týdny začala mít problémy se zrakem. Podobné problémy začaly trápit i ostatní surfaře z její skupiny, někteří pak podle Danilovové také zvraceli a stěžovali si na problémy s dýcháním.

Vyšetřovací výbor Ruské federace v sobotním prohlášení uvedl, že vyslal tým, který se bude zabývat masovým úhynem mořských savců a „možnou ekologickou katastrofou“. Výbor uvedl, že byly hlášeny zvýšené koncentrace ropných produktů a fenolů „z neznámého zdroje v mořských pobřežních vodách“.

Ruská pobočka ekologické skupiny Greenpeace ještě ten samý den večer tweetovala, že na Kamčatce došlo k „ekologické katastrofě“, a vyzvala k okamžitému vyšetřování. „Jedinečná příroda Kamčatky, světového přírodního dědictví UNESCO, je ohrožena,“ uvedl ve svém prohlášení na webu organizace vedoucí projektu v oblasti klimatu ruské pobočky Greenpeace Vasilij Jablokov. „Jedna z nejlepších pláží na surfování v Rusku, jedna z hlavních turistických atrakcí regionu, je život ohrožující a ohrožuje potenciál regionu v oblasti cestovního ruchu,“ dodal.

Znečištění moře u města ruského Dálného východu Petropavlovsk-Kamčatskij má patrně na svědomí únik ropy z jednoho z tankerů, které těmito vodami proplouvají. „Na základě předběžných dat plul podél pláže po mořské trase tanker, z něhož unikala ropa. (Únik) se podařilo zastavit. O jakou loď šlo, se zatím nepodařilo určit, začali jsme s pátráním,“ uvedl zdroj z místních záchranných složek agentuře TASS. Podle kamčatského hydrometeorologického ústavu se velký počet mrtvých živočichů na břehy vyplavil, když oblast na konci září zasáhla bouře.

„Mezi 28. a 29. zářím na Kamčatku udeřil cyklón. Nad mořem v Avačském zálivu a okolí byl naměřen východní vítr o rychlosti až 25 metrů za vteřinu (90 kilometrů za hodinu). (…) Podle všeho šlo o náhodu: (moře) bylo znečištěné a vítr všechno nahnal směrem k pobřeží. Živočichové vyplavení na pobřeží však nemohli uhynout kvůli bouři,“ uvedla v prohlášení kamčatská správa.

Šéf Kamčatské oblasti Vladimir Solodov slíbil, že propustí všechny úředníky, kteří o ekologickém nebezpečí věděli a nic neřekli. „Můžu vám rovnou říct, že pokud se prokáže, že někteří úředníci Kamčatské oblasti zatajili fakta, budou okamžitě propuštěni,“ uvedl Solodov.

Reklama

Související témata:

Doporučované