Hlavní obsah

Pleskotovo obří kyvadlo se rozhoupalo v Ostravě

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

V ostravské Multifunkční aule Gong v industriálním areálu Dolních Vítkovicích se dnes poprvé dalo do pohybu obří desetimetrové kyvadlo architekta Josefa Pleskota. Natrvalo se přestěhovalo z Prahy do Ostravy.

Článek

Objekt, který rozhoupal sám autor, bude sloužit jako pojítko mezi světem techniky a umělecké abstrakce.

Pleskotovo desetimetrové, zhruba dvě tuny vážící kyvadlo bylo původně umístěno v kostele Nejsvětějšího Salvátora v Praze. Objekt je podle autora poctou technickým dovednostem člověka. Podle Pleskota do něj lze vložit jak neklid, tak klidnou lidskou energii. V Praze bylo instalováno v kostele během loňských Velikonoc nad hlavami věřících. V Ostravě visí na betonové stěně. Objekt je vyroben z klasických materiálů, jako je dřevo a kov.

Ke svému rozhoupání kyvadlo potřebuje lidskou energii. „Vydrží se pak kývat přibližně tři a půl minuty, což je doba, po kterou přibližně trvá katolická modlitba Vyznání víry - credo,“ uvedla mluvčí areálu Eva Kijonková.

Architekt Pleskot vede vlastní architektonickou kancelář AP ateliér. Za své realizace získal řadu ocenění a významně se podílel i na proměně Ostravy. Podle jeho návrhů byla například revitalizována právě Multifunkční aula Gong, vybudován Svět techniky, Bolt Tower, objekt Heligonky nebo Zemědělského muzea v Dolní oblasti Vítkovic (DOV). Nyní pracuje na projektu lávky přes řeku Ostravici, která příští rok propojí centrum města s areálem Dolních Vítkovic. Je rovněž autorem dosud neuskutečněné přístavby Galerie výtvarného umění pod názvem Bílý stín v centru města.

Reklama

Související témata:

Doporučované