Hlavní obsah

Plexiskla a rozestupy. Oblíbené letní destinace Čechů provoní i dezinfekce

Foto: Profimedia.cz

Letecký pohled na prázdnou pláž v oblíbeném italském Bibione.

Reklama

Zavřené přírodní pláže, „korona free“ ostrovy, QR kódy a namísto vůně opalovacího krému odér dezinfekce. Tak nějak bude vypadat prázdninová sezona v oblíbených dovolenkových destinacích Čechů.

Článek

Stále se měnící fáze nouzových stavů zemí prozatím nedovolují pohodově plánovat dovolenou v zahraničí. Pro typicky letní dovolenkové destinace ale tato situace může představovat existenční problém. A v sázce je mnoho. Cestovní ruch v Řecku představuje 25 procent národního hospodářství a téměř 20 procent toho chorvatského. Přijít o hlavní sezonu by pro obě země mohlo znamenat ekonomickou katastrofu. Nejen tyto prázdninové destinace se tak snaží zachránit, co se dá, i za přijímání mnohdy bizarních nařízení.

Počet cest Čechů v minulých letech do oblíbených destinací:

Dobro došli do „korona free“ ráje

Řízky a plně naložené auto. Známý stereotypizovaný výjev dovolené běžné české rodiny. V loňském roce podnikli Češi do Chorvatska 740 tisíc cest. A Chorvaté o ně přijít nechtějí.

Nejnovějším chorvatským lákadlem budou letos nejspíš „korona free“ destinace. Chorvatsko sice nepatří k nejhůře zasaženým zemím Evropy, k sobotnímu dni se nakazilo 2222 lidí, zemřelo 95 a vyléčilo se jich 1869. Po prvních snahách udržet cizince a snížit nebezpečí šíření nákazy ale Chorvaté řeší zásadnější problém - jak turisty dostat zpátky. Zhruba polovina z 20 milionů ročních návštěvníků Chorvatska přijíždí během července a srpna.

České cestovní kanceláře se nyní snaží zřídit „koronový koridor“ umožňující bezkaranténní cestování k pobřeží. Tento plán vřele přijal i chorvatský premiér Andrej Plenkovic. Jak pro Seznam Zprávy potvrdila chorvatská ambasáda v Praze, oficiálně stále platí, že do 18. května zůstávají chorvatské hranice pro cizince uzavřené. Výjimku tvoří rodinní příslušníci chorvatských občanů a cizinců s povolením k pobytu a další případy, mezi které ale nepatří cesty za mořem či jinými krásami země.

Realita však vypadá jinak. Podle zdroje Seznam Zpráv jsou do země přes hranice vpouštěni první turisté mající potvrzení o pobytu. V sobotu chorvatský ministr vnitra Davor Božinović potvrdil, že turistické cesty považuje za hospodářský zájem, což je jeden z možných důvodů pro překročení chorvatských hranic bez povinné karantény. Uzavřená je zatím i velká část Čechy oblíbených chorvatských autokempů.

Ani covid-19 totiž nezměnil fakt, že Chorvatsko má co nabízet a nalákat turisty se snaží koronasituaci na míru. Novým sloganem apartmánů i celých ostrovů je značka „Korona free destinace“. Touto nálepkou se chlubí například ostrov Rab, jehož apartmány lákají na dovolenou snů - 100% garance, že tady koronavirus nepotkáte.

Na podobnou notu se snažila nalákat turisty také oblíbená Istria. Té se ale nehlášení nových případů vyhnulo jen na deset dnů mezi 2. a 12. květnem, kdy se z titulků „užijte si dovolenou na Istrii, je totiž korona free“, stalo „Istria už korona free není“. Korona free nálepku si nezaslouží ani oblíbený ostrov Brač. Polovinu ostrovní populace tam podle místních médií nakazil jediný pastýř.

Na nízký počet hlášených případů se snaží lákat i Dubrovník, místo vyhledávané mimo jiné také fanoušky Hry o trůny.

Natali Munitić z Chorvatského turistického sdružení pro Seznam Zprávy uvedla, že ani chorvatským plážím se nevyhnou přinejmenším doporučení. „Doporučuje se přítomnost 15 osob na 100 metrů čtverečních a dodržování rozestupů na metr a půl. Pokud jsou na plážích lehátka, tak je potřeba je několikrát za den dezinfikovat vždy při střídání hostů. Pokud se jedná o sladkovodní koupaliště nebo uzavřené pláže pod koncesí, i tak musí být zvýšeně používány dezinfekční prostředky,“ vysvětlila.

Brány v pondělí otevřela také Plitvická jezera a Krka, dva největší chorvatské národní parky. Poslední dva měsíce místa vypadala jako v pohádce, která nicméně o typický happy end zřejmě přijde. Parky po 45 dnech bez návštěvníků hlásí velké ekonomické ztráty. Plitvická jezera se snaží nalákat prozatím alespoň místní na vstupné za „drasticky snížené ceny“ až do 24. května.

Situaci chorvatským národním parkům zřejmě napomůžou i otevřené hranice Slovinska, které jako první v Evropě oznámilo konec epidemie. První postpandemičtí návštěvníci budou muset i v parcích dodržovat rozestupy a další hygienická opatření.

Samotní správci parků nicméně předpokládají, že letos příliš zahraničních turistů nepřivítají a jejich ztráty tak budou jen velké. Zahraniční turisté tvoří 86 procent všech návštěvníků v sezoně.

Plexiskla na plážích, konec bufetů na hotelech

V sobotu otevřeli pláže i Řekové. Dobrá epidemiologická situace a teploty stoupající ke čtyřicítkám přiměly vládu uvolnit některá opatření. V zemi od vypuknutí nákazy zaznamenali pouze 2810 potvrzených případů, z čehož se už přibližně polovina nakažených uzdravila. Pobyt na lehátku a hrátky v moři však dostaly novou přísnější podobu.

Pod jedním slunečníkem nesmí být více než dvě lehátka, výjimku mají pouze rodiny s malými dětmi. Vzdálenost mezi jednotlivými slunečníky musí být alespoň čtyři metry, na samotné pláži nesmí být více než 40 lidí na 1000 metrů čtverečních. Součástí je i dezinfekce lehátek po každém návštěvníkovi a pravidelné čištění sociálních zařízení. Bary a restaurace na plážích smí prodávat pouze skrze výdejní okénko jídlo s sebou, zakázáno je pití alkoholických nápojů a hraní kontaktních sportů.

Charlie Chahine, podnikavý majitel jednoho z plážových barů na Santorini, mezitím přišel s vlastním kreativním řešením. Kolem lehátek umístil bariéry z plexiskla, které mají návštěvníky před nákazou chránit. „Doufáme, že takhle nebudou vypadat pláže budoucnosti. Nechceme to, ale pokud je to nutné, a pokud na tom závisí bezpečnost lidí, je to správně. My jen chceme dál pokračovat v naší práci,“ říká ve videu.

To, že mají Řekové velký zájem na rozběhnutí nadcházející sezóny, potvrdil Seznam Zprávám i tiskový mluvčí cestovní kanceláře FISCHER Jan Bezděk. „Řekové otevírají první hotely 1. června a chystají se na sezónu.“ Zároveň také vysvětlil, že tradiční dovolená teď bude probíhat jinak, než jsou lidé zvyklí a za přísných hygienických podmínek.

„Hotely budou fungovat v trochu jiném režimu. K dispozici bude dezinfekce, provozovatelé budou věnovat větší péči hygieně a čištění prostor. Check-in na recepcích by mohl probíhat online. Odpadlo by tím dlouhé čekání. Dá se také čekat, že jídlo se spíše bude objednávat klasicky u číšníka, aby lidé netvořili fronty a nenabírali jídlo z jedné mísy. Možná také přibudou bezplatné roznášky na pokoj, to všechno ty hotely řeší.“

Podle Andrey Řezníčkové, mluvčí cestovní agentury Invia, zvažuje Řecko nařízení hotelům, podle kterého by zůstalo 10 až 15 procent pokojů v hotelech k dispozici pro ubytování nemocných, pokud by se tam objevila nákaza koronavirem.

Konkrétní plán pro turistiku by měl být oznámen v nadcházejícím týdnu. Podle agentury DPA Řecko plánuje zrušení dvoutýdenní karantény pro návštěvníky z některých zemí. Jedná o tom třeba s Českem, Rakouskem a Německem.

Místo Aperolu v přírodě dezinfekce a termální kamery

Itálie je pro Čechy třetí nejpopulárnější dovolenkovou destinací. Je také jednou ze zemí, kterou koronavirus zasáhl nejhůře, hlavně v severních regionech. Situace v zemi se ale postupně lepší a i kvůli životní důležitosti cestovního ruchu pro tento kus Evropy italská vláda pomalu uvolňuje přijatá opatření. V sobotu schválila dekret, který otevírá 3. června hranice lidem ze zemí schengenského prostoru včetně českých občanů, což české cestovní kanceláře zaskočilo. Prozatím ani není jisté, jakým způsobem bude cestování Čechů do Itálie od června vypadat.

Podobně jako v Řecku nebo Chorvatsku plánuje zavedení nových opatření i tato část Apeninského poloostrova. Podle deníku Corriere della Sera zvažuje tamní vláda zavedení termálních kamer na plážích. Pokud kamera odhalí někoho s teplotou přesahující 37,5 stupně Celsia, bude mu na pláž zakázáno vstoupit. Návštěvníci budou také muset podepsat prohlášení, že nemají pozitivní test na covid-19 a nejsou momentálně v karanténě.

Návštěvníkům budou k dispozici dezinfekce, ochranné rukavice či roušky. Na dodržování pravidel budou dohlížet zaměstnanci pláže, kteří budou hlídat i dodržování povinných rozestupů. Ty by se mohly z aktuálních 3,5 metru rozšířit až na 10 metrů, píše deník.

Že se s Čechy v Itálii prozatím příliš nepočítalo, potvrdila v pátek Seznam Zprávám i jednatelka cestovní kanceláře Travel Italia Kamila Riva. „Plexiskla v Itálii neprošla, protože nejsou dostatečně přírodní. Určitě se ale budou dodržovat vzdálenosti mezi lehátky. Stoprocentně budou zrušeny přírodní pláže neboli veřejné pláže, kam si lidé mohli donést svůj slunečník a ležet tam. Fungovat tedy budou jen pláže placené, na kterých budou slunečníky umístěny v potřebných vzdálenostech. Když tedy člověk roztáhne ruce, neměl by se dotknout svého souseda,“ vysvětlila a dodala, že zájezdy do Itálie se momentálně neprodávají a čeká se na další vývoj situace.

All inclusive karanténa

Klid u bazénu, dlouhé hodiny šnorchlování a nekonečné možnosti v jednom z all inclusive bufetů. Češi vloni podnikli do Egypta 234 tisíc cest. Teď není jasné, kdy si vychutnají jeho krásy znovu. V zemi je aktuálně 11 228 potvrzených případů nákazy, z čehož se necelá třetina vyléčila. Pyramidy i letiště jsou uzavřené a známá letoviska zejí prázdnotou. Některá z nich našla prozatím jiné využití.

Turisticky oblíbená destinace Marsa Alam ležící na jihovýchodě země je teď záchytným bodem pro repatriaci egyptských občanů. Původně rybářská vesnice, kterou do světa cestovního ruchu uvrhla výstavba mezinárodního letiště v roce 2003, je díky mezinárodnímu spojení a stovkám prázdných hotelů ideálním útočištěm pro Egypťany, kteří se do země vrátili jedním z repatriačních letů. Po příletu musí podstoupit čtrnáctidenní karanténu v jednom z vládou vybraných hotelů.

Egyptské hotely jsou aktuálně otevřené pouze pro domácí klientelu. Podle Saida Hindama, egyptského velvyslance v Praze, by ale po domluvě s Českou republikou mohly v návaznosti na aktuální stav v létě uvítat české hosty.

„Obsazenost hotelů nesmí přesáhnout 25 procent, v jednom pokoji mohou být maximálně dva dospělí a jedno malé dítě. Hotel musí svým hostům poskytnout ochranné vybavení a dodržovat přísné hygienické podmínky. Při příjezdu hostů se vydezinfikují jejich zavazadla, dezinfikován je také každý den celý hotel a všechny společné prostory. Hosté mají k dispozici lékaře a rychlotesty,“ stojí v prohlášení, které poskytl pro Seznam Zprávy.

Jeho slova potvrzuje i Andrea Řezníčková z cestovní kanceláře Invia. „Z parkoviště do hotelu povede dezinfekční koridor, očekává se méně klientů i zaměstnanců, v létě by to mohlo být zhruba 50 procent. Většina hotelů zavede ke dveřím na pokoje QR kód, budou se proto otevírat bezkontaktně. Každý hotel má vlastního lékaře a větší hotely plánují vyčlenit celé patro pro případ, že by se v hotelu objevila nákaza. Jídlo budou roznášet zaměstnanci, časem se snad vrátí švédské stoly,“ vysvětlila.

Místo 5 hvězdiček „bezkoronavirový“ certifikát

Podobně jako Egypt se na nový typ prázdnin připravuje i Turecko. Hotely v Antalyi se už chystají na červnové obnovení letů a návrat zahraniční i domácí klientely. „Zaměstnanci jim nejprve změří teplotu, pak projdou dezinfekčním tunelem a nechají také vydezinfikovat své kufry. Na recepci je bude čekat skleněná překážka a do mobilů dostanou QR kódy ke svým pokojům.

Typické bufety se také změní, porce bude rozdělovat personál. Hosté budou dodržovat červené značky, které nesmí překročit, a sedět budou pouze po čtyřech. Lehátka na pláži a u bazénu budou rozmístěna podle pravidel sociálního odstupu. Kromě toho musí každý člen personálu absolvovat koronavirový výcvik, aby ochránil hosty i sebe. Hotely bez koronaviru jsou certifikovány a kontrolovány každý měsíc,” vysvětluje Řezníčková.

Reklama

Doporučované