Hlavní obsah

Plivanec do tváře. Rusko kvůli soše Koněva obvinilo české politiky z války proti symbolům vítězství

Ruský ministr kultury přirovnal starostu Ondřeje Koláře k nacistovi.Video: Vojtěch Gavriněv, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Ruská diplomaci tak reaguje na spor kolem pražského památníku maršála Koněva v Praze.

Článek

Pražský pomník sovětského maršála Ivana Koněva dál vyvolává napětí mezi Českem a Ruskem. Den před jednáním zastupitelstva Prahy 6 o osudu sochy dnes ruské ministerstvo zahraničí vydalo prohlášení, v němž označilo některé české politiky uvažující o přemístění památníku za „iniciátory války se symboly vítězství nad fašismem“. Naopak ocenilo ty, kteří takový názor nesdílejí. Většina českých politiků míní, že Moskva by do dění kolem sochy neměla zasahovat. Česká diplomacie podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) připravuje v kauze další kroky.

Slova ruských představitelů nepřispívají budování dobrých vztahů, prohlásil dnes šéf české diplomacie. Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) si myslí, že žádný zahraniční politik nemá mandát hodnotit a soudit zvolené české zástupce. Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil označil výroky ruských představitelů za nepřijatelné a nehorázné. Připomínají mu dobu, kdy bylo Československou provincií Sovětského svazu. „Zvlášť je to nepřijatelné od státu, který má sám problémy s dodržováním principů demokracie,“ míní. Šéf komunistů Vojtěch Filip uvedl, že se starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09) neřídí mezinárodní smlouvu z roku 1993, kterou ve svém prohlášení zmínila i ruská diplomacie.

„Znovu vyzýváme iniciátory války se symboly vítězství nad fašismem, aby si přestali tropit posměch z památníku Ivana Koněva. S uspokojením bereme na vědomí, že mnohé odpovědné české oficiální osobnosti a politici takový názor sdílejí,“ uvedlo ministerstvo. Proti přemístění Koněvovy sochy se postavil mimo jiné prezident Miloš Zeman.

Kolář bude na čtvrtečním zastupitelstvu šesté městské části navrhovat přemístění sochy kontroverzního maršála, kterému kritici vyčítají podíl na okupaci do Československa v roce 1968 i potlačení maďarského povstání o 12 let dříve. Dříve starosta hovořil o zahradě ruského velvyslanectví, která leží nedaleko sochy. Socha by se mohla stěhovat také na Olšanské hřbitovy, uvedl dnes server Aktuálně. Na hřbitově se nachází čestné vojenské pohřebiště. „Já budu navrhovat, aby pro sochu bylo nalezeno nové důstojné umístění. A co je lepšího a důstojnější než vojenský hřbitov? Samozřejmě ale budu respektovat jakékoliv rozhodnutí zastupitelstva,“ uvedl starosta. Takovou možnost neodmítla ani dcera vojedůdce Natalja.

Jakékoli návrhy na možné přemísťování památníků jsou ale podle Moskvy znevážením významu těch slavných a tragických stránek dějin, jimž jsou věnovány. Ministerstvo zahraničí připomnělo odpovědnost českých úřadů plnit rusko-českou dohodu ze srpna 1993, která obsahuje oboustranné závazky ochrany vojenských památníků na území druhého státu. Česká diplomacie ale oponuje, že na pražskou Koněvovu sochu se tato dohoda nevztahuje.

Ministr kultury Vladimir Medinskij označil události v Praze za plivanec do tváře českých občanů. Už koncem minulého týdne vyvolal rozruch přirovnáním starosty Koláře k nacistickým pohlavárům. „Je to v první řadě plivanec do tváře českých občanů. Jak těch, kteří bojovali proti nacismu, tak i těch, kteří z vděčnosti postavili památník generálu-osvoboditeli,“ prohlásil ruský ministr.

Petříček Medinskému po přirovnání Koláře k představitelům nacistické NSDAP vzkázal, že jeho omluva by mohla celou situaci uklidnit. Ruský politik ale míní, že omlouvat by se měl Kolář. „Já si myslím, že by se měl omlouvat starosta Prahy 6 občanům Prahy, svým voličům, svým rodičům, rodičům svých voličů, jejich otcům a dědům. Těm především by se měl omluvit. Udělal chybu, to se stává,“ řekl Medinskij v rozhovoru pro Českou televizi.

Petříček dnes varoval před tím, aby spor o pomník rozděloval společnost. „To je něco, co naši partneři možná chtějí,“ soudí. Za důležité považuje, aby se debata vedla věcně.

Reklama

Doporučované