Hlavní obsah

Plné hotely při Grand Prix v Brně? Podnikatel láká tisíce turistů na koleje nebo do stanového hotelu

Při MotoGP se studentské koleje přizpůsobují fandům motorek. Za nápadem stojí mladý podnikatel.Video: Tomáš Svoboda

 

Reklama

Hotely a penziony jsou při motocyklové Velké ceně v Brně rezervované měsíce dopředu. Ceny o závodním víkendu rostou až pětinásobně. Student Petr Bouchal udělal největší hotely z vysokoškolských kolejí.

Článek

Dvě noci pro dva v brněnském čtyřhvězdičkovém hotelu? Běžně okolo 2500 korun. Když na jižní Moravu zavítá mistrovství světa silničních motorek, cena klidně vypálí až ke třinácti tisícům korun.

Největšími brněnskými hotely se paradoxně stávají vysokoškolské koleje, přestože ještě před několika lety při Velké ceně byly poloprázdné. „Momentálně evidujeme rezervace dvou tisíc hostů, kteří dorazí v souvislosti s Velkou cenou. Je to podobné číslo jako loni a možná se ještě trochu zvedne,“ uvedla mluvčí Vysokého učení technického Radana Koudelová.

Univerzita nabízí čtyři tisícovky míst na kolejích

Právě na brněnské technice se před čtyřmi lety zrodil nápad, který pomohl kolejím vydělat i o prázdninách, kdy bývá většina místností volných. Student Fakulty strojního inženýrství Petr Bouchal se v roce 2015 vracel ze zahraničních cest. „V rádiu hlásili, že hotely po Brně jsou beznadějně vyprodané a ceny jsou několikanásobně vyšší,“ popsal počáteční záblesk podnikání Bouchal.

Tehdy bydlel na kolejích a dostal jedinečný nápad. „Koleje jsou v létě prázdné, proč je nepronajmout?“ pomyslel si.

Na VUT si objednal stovku pokojů a pro všechny za dva týdny našel zájemce. „Zástupci univerzity mi nevěřili, tak jsem musel vše zaplatit předem. Poptávka pak byla obrovská,“ řekl Bouchal.

Z počátečního oťukávání rychle vytvořil ubytovací kolos. „Je to masakr. Před čtyřmi lety jsem vytvořil jednoduché webové stránky a zprovoznil je. Minulý rok jsme zařídili servis pro pět tisíc lidí, více než třem tisícům jsme prodali lístky,“ popsal Bouchal.

Ve čtyřčlenném týmu uspěli se speciálními balíčky pro fanoušky. „Přijdou na náš web, mohou si koupit vstupenku, vybrat pokoj v různých standardech. To vše se skvělou snídaní. K tomu je vyzvedneme na letišti, autobusy pak fanoušky sváží na okruh,“ vysvětlil sedmadvacetiletý podnikatel. Balíček pro dva lidi bez vstupenky začíná na 1300 korunách za noc.

Bouchal letos spolupracuje s Mendelovou univerzitou. „Pronajali jsme si sedm set lůžek. Vyprodáno je od února,“ dodal.

Je to výhodný obchod i pro veřejné školy. Bez marketingu a know-how neuměly turisty přitáhnout, zprostředkovatelům dávají pokoje za vyšší ceny než v jiných termínech mimo MotoGP.

„Koleje se snažíme přes prázdniny vždy pronajímat, ale nikdy se nám to nedařilo v takovém rozsahu. Spolupráce s Petrem je velmi dobrá,“ chválila ředitelka správy kolejí a menz Mendelovy univerzity Jana Hradská.

Škola při závodním víkendu nabízí asi tisíc pokojů

Studentské koleje díky motorkářskému víkendu vydělají statisíce korun. „Používáme je na modernizaci a rekonstrukci kolejí. Naše škola nedávno požádala o dotaci na rekonstrukci hygienických jader v jedné z budov. Dotace může pokrýt jen šedesát procent nákladů. Peníze z víkendu mohou pomoci,“ dodala Koudelová.

Bouchal bez nadsázky říká, že díky tisícům klientů přesně ví, kdo do Brna za motorkami jezdí a co návštěvníci oceňují nebo zavrhují. „Nejvíc jim vadí, jak na víkend vzrostou ceny v restauracích. Třeba trojnásobně, což je neslýchané. Naopak mají rádi zdejší holky a ocení, když v obchodě narazí na pivo za euro,“ popsal Bouchal.

V byznysu se snaží prorazit od dvanácti let

Před dvěma lety uskutečnil další originální plán. Při velkých akcích otevírá stanové hotely s kompletním servisem jako v běžném hotelu. „Napadlo mě to, když jsem byl na Novém Zélandu. Do menšího města tehdy měl přijet popový zpěvák, něco jako Tomáš Klus. Celý Zéland i Austrálie se letěly podívat do toho jednoho malého města. Lidé neměli kde bydlet, ptal jsem se jich, proč nebydlí třeba ve stanu. Ten by se jim ale nevešel do letadla,“ dozvěděl se Bouchal.

Nápad se stanovými hotely tak vznikl doslova na zelené louce. „Koupil jsem jeden stan, dal tam svoji matraci a peřinu, nafotil jsem to a udělal jednoduché webové stránky,“ řekl Bouchal.

Na počáteční investici stačilo deset tisíc korun. Objednávky na sebe nenechaly dlouho čekat. „Tak jsem jel a koupil jsem těch stanů desítky, postavil je a pronajal,“ upřesnil.

Ve stanových hotelech kromě kvalitních přístřešků, matrací a ložního prádla nabízí také horké sprchy. „Snažím se, aby ten servis ve stanu byl srovnatelný s hotelem,“ dodal.

Už příští týden při Velké ceně Rakouska založí stanové městečko pro pětistovku nocležníků. V Brně to letos nestihl. „Uvidíme příští rok.“

Reklama

Související témata:

Doporučované