Hlavní obsah

Ani 100, ani 70 procent. Velká studie ukazuje, jak chrání očkování před nákazou

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie z jednoho z londýnských očkovacích center.

Reklama

Britští vědci ve středu zveřejnili výsledky velkého průzkumu ochrany plné vakcinace proti nákaze covidem-19. Očkování podle nich riziko nákazy včetně bezpříznakové infekce v deltou promořené Anglii snižuje o 50 až 60 %.

Článek

Studie, kterou provedli odborníci z Královské univerzity v Londýně, pracovala s výsledky PCR testů téměř 100 000 lidí pocházejících z období mezi 24. červnem a 12. červencem. Přináší tak nové informace o tom, jestli a jak ochranu proti nákaze oslabuje promořenost variantou delta a zároveň časový odstup od vakcinace.

Výsledky plynou z toho, že celkem se infekce objevila mezi 1,21 % neočkovanými a u 0,4 % těch, kteří jsou plně naočkovaní. Testovalo se PCR testy a započítány byly i bezpříznakové případy.

Obecně tak z těchto čísel vyplývá, že nakažených bylo mezi očkovanými třikrát méně než u neočkovaných.

Jedním ze zajímavých dílčích výsledků je například i to, že u očkovaných se ukázalo menší riziko (v poměru 3,84 % proti 7,23 %) nákazy v případě, že se prokazatelně setkali s člověkem infikovaným covidem-19. U ostatních nakažených není jasné, kde k infekci přišli.

Na základě veškerých dat vědci procentní snížení rizika nákazy po dvojité vakcinaci vyčíslili do rozmezí 50 až 60 %. Výsledek je obecný a nebyla spočítána efektivita podle konkrétních druhů vakcín. Británie očkuje vakcínami od firem Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca a Johnson & Johnson.

„Tyto závěry potvrzují předešlá data ukazující, že dvě dávky vakcíny dávají dobrou ochranu proti nákaze. Přesto vidíme, že nějaké riziko infekce zůstává, protože žádná vakcína v tomto není 100% efektivní,“ řekl k výsledkům ředitel programu REACT, který sérii studií hodnotících účinnost očkování vede.

Výsledky také podle vědců naznačují, že u očkovaných je menší pravděpodobnost, že infekci přenesou na další lidi díky tomu, že mají menší virovou nálož. Konkrétním číslem či odhadem, o kolik přesně je pravděpodobnost menší, ale tento závěr vědci nedoplnili.

Reklama

Související témata:

Doporučované