Hlavní obsah

Australané se mohou vracet z Indie. Do prvního letu se jich půlka nedostala

Foto: ČTK

Ilustrační fotografie.

Reklama

Austrálie uskutečnila první repatriační let z Indie poté, co minulý měsíc kvůli obavám z koronaviru uvalila na lety ze země i do ní zákaz. Na palubu se ovšem dostala jen část pasažérů, čekají jich přitom tisíce.

Článek

V sobotu na letiště v australském Darwinu dosedlo letadlo z Nového Dillí, na jehož palubě se nacházelo 80 pasažérů. Šlo o repatriační let, jímž se ti, kteří uvázli v Indii, mohli konečně vrátit domů. Přiletět původně mělo 150 cestujících, téměř polovina jich do stroje ale nebyla vpuštěna.

Sedmdesát cestujících bylo z letu vyloučeno kvůli vlastnímu pozitivnímu testu nebo kontaktu s někým, u koho se nákaza koronavirem potvrdila. Přísná australská pravidla pro předletové testování navíc znamenala, že nebyl dostatek času na to, aby byla sedadla poskytnuta dalším Australanům, kteří na návrat stále čekají.

„Řídíme se lékařskou radou a zajišťujeme ochranu Australanů. Jsem rád, že první let dorazil a samozřejmě proběhnou ještě další lety,“ cituje agentura Reuters slova australského ministra financí Joshe Frydenberga. „Je důležité provádět testování, než lidé těmito letadly přiletí do Austrálie.“

Dva další repatriační lety jsou naplánovány ještě na tento měsíc a do konce června by se do Austrálie mělo vrátit přibližně 1000 lidí. O návrat domů už prostřednictvím registrace požádalo více než 9000 osob. Vzhledem k tomu, že tito cestující budou muset podstoupit dvoutýdenní karanténu, plánuje vláda také navýšit kapacitu centra Howard Springs, kam budou po příletu přesunuti.

Australská vláda se kvůli záležitosti s Indií dostala pod palbu kritiky. Její rozhodnutí o zákazu veškerého cestování z Indie a do Indie označovali odpůrci mimo jiné za rasismus. Za pokus vstoupit do Austrálie z Indie byla dokonce minulý měsíc stanovena pokuta a lidem hrozilo i vězení.

Navzdory slibu dalších repatriačních letů však lidé volají po větším vládním úsilí, informuje web BBC News. Za vhodné řešení považují povolení dalších letů komerčním leteckým společnostem, které by mohly pomoci i těm Australanům, na něž by se v repatriačních letech nemuselo dostat.

K razantním krokům Austrálii dohnala situace s covidem-19, která v Indii během posledních týdnů nastala. Země každý den hlásí několik stovek tisíc nově nakažených, celkově jich už eviduje přes 24 milionů. Více než 20 milionů tamních obyvatel se z nemoci dokázalo vyléčit, téměř 270 tisíc jich ale v souvislosti s nákazou zemřelo.

Austrálie je naopak ohledně zvládnutí pandemie jednou z nejúspěšnějších zemí a dlouhodobě se jí daří držet koronavirová čísla na nízkých hodnotách. Vděčí za to zřejmě přísným karanténním požadavkům a uzavření se vnějšímu světu. Během posledních několika dní v zemi přibylo méně než deset případů nákazy a jejich celkové číslo za celou pandemii se blíží 30 tisícům. Úmrtí s koronavirem eviduje Austrálie méně než tisíc, vyléčených občanů téměř 29 tisíc.

Reklama

Doporučované