Hlavní obsah

Plošina. Extrémní zábavní park nahradí ropný vrt v Perském zálivu

Podívejte se na extrémní zábavní park Plošina z bývalého ropného vrtu.Video: Jan Marek

 

Reklama

Saúdská Arábie se snaží jako většina zbytku světa omezit závislost na ropě. A tak ji napadlo, jak využít vyřazené ropné vrty k propagaci těch, které ještě fungují. Jednu ropnou plošinu přestaví na extrémní zábavní park „Plošina“.

Článek

Už jen doprava k plánovanému zábavnímu parku bude pro leckoho adrenalinová – ve vodách Perského zálivu budou návštěvníci odkázání na jachtu nebo vrtulník.

Na místě už bude čekat ubytování ve třech hotelích s 800 pokoji a jedenácti restauracemi. Budou je spojovat desítky nepoužívaných mostů a schodišť, které propojují plošiny o celkové rozloze až 150 tisíc metrů čtverečních.

Plošina bude jako akční PC hra naživo

Areál zábavního parku s prostým, nepříliš překvapivým, ale znělým názvem Plošina návštěvníkům nabídne bludiště protkané horskými drahami a tobogány s divokými bazény. Chybět nebude ani ruské kolo či atrakce, které lunaparku vyslouží přízvisko „extrémní“, jako třeba bungee jumping, paragliding, jízdy na vodních skútrech nebo potápění.

Děti i dospělí se v komplexu budou moci také seznámit s ovládáním ropné plošiny. Saúdský veřejný investiční fond (PIF), který chce areál postavit do roku 2025, se totiž netají tím, že jeho cílem je propagace těžby.

Podle prohlášení organizace má jít o „unikátní turistickou atrakci, u níž očekáváme, že přiláká turisty z celého světa.“ Předpokládat lze prý i to, že si park získá hlavně obyvatele národů z Perského zálivu. Právě třeba Dubaji a Abú Zabí ze Spojených arabských emirátů, Ománu nebo Kataru chce také konkurovat.

Jaká je závislost Saúdů na ropě a jak se jí chtějí zbavit?

Saúdská Arábie by měla kvůli změně klimatu těžbu sice omezit, ale ne úplně vyřadit. Podle zprávy organizace Carbon Tracker, která zkoumá finanční dopad ekologičtějších způsobů výroby energie, by mohl přesun k takzvané zelené energie blízkovýchodní monarchii připravit o stovky miliard dolarů.

Z ročního HDP zhruba 700 miliard dolarů totiž fosilní paliva plní její státní pokladnu ze 60 procent, přičemž samotná ropa zajišťuje čtvrtinu. Proto se země bude z této závislosti snažit osvobozovat zřejmě postupně.

Jako jednu z cest k nahrazení příjmů z těžby ropy a plynu by Saúdové rádi viděli právě cestovní ruch. Podle serveru CNN však mnoho turistů ze zahraničí odrazuje tamní přístup k omezování svobody žen nebo lidským právům obecně. I na tom se však Saúdská Arábie údajně chystá zapracovat a do konce desetiletí chce do země ročně přilákat až 100 milionů turistů.

Saúdové v současné době investují do řady realitních projektů. Vedle výstavby luxusních resortů jsou to však právě i zábavní parky, kterými chce pozornost zahraničí upoutat. Kromě Plošiny chce do roku 2023 otevřít také areál Six Flags Qiddiya, který by měl mít vůbec nejrychlejší horskou dráhu na světě.

Reklama

Doporučované