Hlavní obsah

Plošná epidemie: Chřipku má 150 tisíc lidí. Virus se šíří strmě, říká šéf vakcinologů

Chřipková epidemie

 

Reklama

Proč přišla epidemie tak rychle, kde je nejhorší a jak dlouho ještě potrvá nárůst počtu nemocných? Rozhovor s předsedou České vakcinologické společnosti Romanem Prymulou.

Článek

Hygienici oficiálně vyhlásili na území celé České republiky chřipkovou epidemii.

Seznamu to potvrdil v rozhovoru předseda České vakcinologické společnosti Roman Prymula. Na hranici epidemie se více krajů pohybovalo už koncem minulého roku, ale nyní, v prvních dnech roku nového, raketově přibývá nemocných.

„Máme zhruba 150 tisíc nemocných v celé republice," řekl Prymula.

V průměru jich je 1 528 na 100 tisíc obyvatel, což je hranice, nad níž už hygienici mluví o plošné epidemii. „Jsme v situaci, kdy chřipka naplno udeřila," řekl Prymula ).

Z týdne na týden přibylo téměř 50 procent nemocných, ve všech věkových skupinách i ve všech regionech. Nejhorší situace panuje na Moravě, přesněji v Jihomoravském kraji, na Olomoucku, na Vysočině a v Moravskoslezském kraji.

„Všichni se po svátcích vrátili do práce, do škol, proto přišel tento strmý nárůst," řekl šéf vakcinologů.

Kulminaci epidemie očekává během dvou, tří týdnů.

„Dominujícím původcem je virus chřipky typu A/H3N2," uvedla v tiskové zprávě hlavní hygienička Eva Gottvaldová.

Rada, jakou dávají hygienici lidem, kterým se chřipka dosud vyhýbala, je prostá: Doma i v práci častěji větrejte. Dodržujte přísnou životosprávu, hodně odpočívejte, vyhýbejte se, pokud to jde, větší společnosti. Myjte si ruce po každé cestě hromadnou dopravou.

A to nejdůležitější: Pokud na sobě cítíte první příznaky nemoci, zůstaňte raději doma, vyležte ji a nerozšiřujte mezi ostatní.

V některých krajích už platí zákaz návštěv v nemocnicích.

Reklama

Doporučované