Hlavní obsah

Podívejte se, jak Rusové spouští první jadernou elektrárnu na lodi

První plovoucí jaderná elektrárna.Video: Zuzana Lachnitová, AP

 

Reklama

Ruská jaderná plošina jménem Akademik Lomonosov vyplula z petrohradského přístavu. Směřuje do města Murmansk, ve kterém bude probíhat její testování.

Článek

Plošina má na sobě dva reaktory a je postavena na 144 metrech dlouhém nákladním člunu, který se není schopen samostatně pohybovat. Proplouvat bude přes Baltské moře do města Murmansk. Plně funkční by měla být v roce 2019, poté by měla zakotvit blízko břehů Čukotského autonomního okruhu. Zkonstruována byla, aby dodávala elektřinu do míst s omezeným dosahem.

Odborníci plánují využití plovoucích elektráren v budoucnu. Jednou z výhod je jejich mobilita, navíc by měly mít velmi nízký efekt na životní prostředí. Celý projekt je kritizován organizacemi hájícími životní prostředí v čele s hnutím Greenpeace. To elektrárnu nazvalo plovoucím Černobylem nebo Titanikem. Organizace kritizuje možný únik radioaktivního materiálu do vody v důsledku vln tsunami nebo cyklónů.

Vlastníkem elektrárny je ruská státní jaderná energetická společnost Rosatom. Původně ji chtěla testovat v přístavu v centru Petrohradu, ale po petici, kterou zorganizovalo hnutí Greenpeace, projekt přesunula k městu Murmansk.

Plovoucí jadernou elektrárnu plánuje stvořit i Čína. Chtěla by to stihnout do roku 2020. Reaktor by měl poskytnout elektřinu, teplo a měl by být schopen odsolování. Jeho energie by měla být využita při hledání ropy a zemního plynu.

Reklama

Související témata:

Doporučované