Hlavní obsah

Plyn zdražilo hektické nakupování. I drobná zpráva vývoj zvrátí, říká expert

Foto: Shutterstock.com

Plyn z Ruska na Západ stále neteče. Evropa čeká na 8. listopad, kdy se má směr dodávek otočit. Ilustrační foto.

Reklama

V plynovodu Jamal stále teče plyn „obráceně“, ze západu na východ, potvrzují údaje z Německa. „Mohou za tím být vnitřní důvody uvnitř Gazpromu, které se ale jen stěží dozvíme,“ říká Petr Čambala, expert na energetiku z EGÚ Brno.

Článek

Do Německa stále neteče plyn plynovodem Jamal z Polska. Větší výkyv cen na trhu to zatím nezpůsobilo. Podle světových médií mohou být příčinou neshody mezi Moskvou a některými východoevropskými státy, zejména Ukrajinou.

Vysokou cenu na trhu způsobilo až hektické nakupování během října, vysvětlil Petr Čambala pro SZ Byznys s tím, že Evropa je ve vleku celosvětové poptávky.

Co tato zpráva pro trh v tuto chvíli znamená?

Nemusí to být úplně špatně, protože samotné obnovení dodávek z Ruska by mělo nastat až 8. listopadu. A do té doby není porušen žádný slib.

Není to ale další komplikace v řadě? Úvahy o tom, proč plyn neputuje tam, kam má?

Přirozeně je možné to vnímat jako komplikaci, pokud jste obchodník, který obchoduje s plynem. Ale vzhledem k tomu, že v Rusku už byly skladovací kapacity naplněny, tak si myslím, že to jako výraznou komplikaci teď nelze vidět.

Pravděpodobně se jedná o nějaký vnitřní důvod v rámci Gazpromu, který se ale samozřejmě dozvíme jenom stěží.
Petr Čambala, expert na energetiku z EGÚ Brno

Proč se to ale děje právě teď, v době, kdy ruský prezident Vladimir Putin jednoznačně prohlásil, že do Evropy Rusko pošle plynu víc? Je tedy klíčový termín 8. listopad?

Po pravdě mě také překvapilo to týdenní nebo více než týdenní odložení. Nevidím za tím žádný zřejmý důvod, pravděpodobně se jedná o nějaký vnitřní důvod v rámci Gazpromu, který se ale samozřejmě dozvíme jenom stěží.

Kdy čekáte, že přijde zlom, který se projeví v cenách?

Aktuální cena na trhu s plynem je způsobena až hektickým nakupováním plynu v průběhu října a nemá zcela základní fundament v ceně plynu, v ceně jeho těžby nebo kapacitách těžby.

V podstatě jakákoli příznivá zpráva může být zlomovým bodem, jako jsme viděli minulou středu.
Petr Čambala, expert na energetiku z EGÚ Brno

V podstatě jakákoli příznivá zpráva může být zlomovým bodem, jako jsme viděli minulou středu po prohlášení Vladimira Putina, kdy cena během dvou dní spadla o 30 procent.

Jakákoliv negativní zpráva naopak může způsobit nárůst ceny plynu, kdy přes víkend jsme se dozvěděli, že skončila přeprava plynu přes plynovod Jamal a cena plynu zase mírně vzrostla.

Co podle Vás mohla Evropa udělat víc, aby k této situaci nedošlo?

Tady je Evropa trochu ve vleku celosvětového stavu poptávky, kdy v covidovém roce 2020 došlo k výraznému utlumení dodavatelských řetězců, poptávek, došlo i k propadu cen energetických komodit a samozřejmě teď s oživením nastalo výrazné navýšení poptávky. Vidíme to všude, je to i ve stavebninách a dalších komoditách.

Druhým faktorem, který v tom hraje roli, byla dlouhá loňská zima, kdy obvykle se začínají zásobníky se zemním plynem plnit už na začátku dubna, letos to bylo skoro o měsíc později, což samozřejmě tu naplněnost zásobníků ovlivnilo a také na nakupování na trhu mělo výrazný vliv.

Může Evropa sázet na Nordstream 2, může situaci zlepšit?

Nordstream 2 výrazněji promluví do dodávek až v polovině příštího roku. Nejdříve musí získat všechna povolení, následně ho bude potřeba natlakovat přepravním plynem a teprve pak může být spuštěný. Teď do aktuální situace Nordstream 2 není schopen s vysokou pravděpodobností promluvit.

Reklama

Doporučované