Hlavní obsah

Plynaři příští týden zkontrolují potrubí, plyn bude více zapáchat

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Během příštího pracovního týdne bude v Česku více zapáchat zemní plyn, aby lidé mohli snadněji na začátku topné sezony zjistit případné úniky na rozvodech nebo ze spotřebičů.

Článek

Intenzitu zápachu zvýší všichni tři hlavní distributoři plynu od pondělí 16. do pátku 20. listopadu. Vyplývá to z informací společností GasNet, E.ON ČR a Pražské plynárenské.

Distributoři zvýší v dodávkách množství takzvaného odorantu na dvojnásobek. Zápach této látky má lidem pomoci odhalit i jinak těžko postřehnutelné úniky. Podezření na únik plynu by odběratelé měli hlásit na pohotovostní telefonní lince 1239, která funguje nepřetržitě. Dispečerovi je nutné nahlásit jméno, adresu, telefonní číslo a orientační body, podle kterých se pracovníci pohotovostní služby dostanou co nejrychleji na místo možného úniku.

„V případě zjištění úniku zemního plynu v objektu, je třeba neprodleně zajistit větrání předmětných prostor, vyvarovat se použití otevřeného ohně, elektrických spotřebičů, rozsvěcování světel a vyčkat příjezdu pohotovostní služby,“ uvedl mluvčí Pražské plynárenské Miroslav Vránek.

Společnost GasNet dnes připomněla, že nárazová odorizace se provádí každoročně vždy před zahájením hlavní topné sezony, kdy je odběr plynu nejvyšší. Zemní plyn je v přirozeném stavu zcela bez zápachu, proto se do něj ve speciálních zařízeních - odorizačních stanicích, přidává silně zapáchavá látka, takzvaný odorant.

„Ve skupině GasNet se staráme o 98 těchto stanic. Zemní plyn v nich samozřejmě odorizujeme neustále, v rámci této podzimní akce krátkodobě zdvojnásobíme množství odorantu, a tím zajistíme naprosto spolehlivou kontrolu bezpečnosti naší soustavy před topným obdobím,“ řekl dnes provozní ředitel GasNet Pavel Káčer.

Že má podobná prevence smysl, potvrdil podle firmy E.ON loňský rok. Společnost na svém distribučním území odhalila 53 případů, kdy plyn unikal, meziročně dvojnásobek. Z toho 44 jich bylo na zařízení zákazníků, která začínají za hlavním uzávěrem plynu a jsou za ně odpovědní majitelé nemovitostí.

„Když dostaneme hlášení o úniku zemního plynu, vyjíždí na místo okamžitě náš montér, aby zjistil situaci. Nikdy nic nepodceňujeme,“ řekl Tomáš Vacek, vedoucí správy a provozu zemního plynu E.ON Distribuce. Firma připomněla, že pokud je závada na jejím zařízení, opravuje ji na své náklady sama. Pokud je závada za hlavním uzávěrem plynu, nese odpovědnost za opravu vlastník zařízení, dodala.

Reklama

Související témata:

Doporučované