Hlavní obsah

Plynové pistole koupené v Česku používá britské podsvětí

Britské podsvětí nakupuje v Česku plynové pistole, upravuje je na vražedné zbraně.Video: Jan Marek, Youtube.com

 

Reklama

Britští vyšetřovatelé se potýkají s případem plynových pistolí Zoraki turecké výroby, které byly do Británie dovezeny z České republiky a v anglickém městě Bedford upraveny na zbraně střílející ostrými náboji. Balistikové jejich stopy zachytili na celé řadě míst v Anglii. Napsal o tom v neděli deník The Guardian. Zbraně podle policie pocházejí z obchodu v Hlučíně vlastněným českou firmou.

Článek

Upravené plynové pistole Zoraki se z Bedfordu, který leží zhruba 80 kilometrů severně od Londýna, rychle rozšířily bezmála do všech směrů – na východ do hrabství Essex, na západ do města Birmingham a na jih do britské metropole a přilehlého Lutonu.

Zbraně figurovaly v pokusu o vraždu, ve střelbě z projíždějícího auta do provozovny rychlého občerstvení plné lidí, v nájemné vraždě v londýnském nákupním středisku a ve střelbě na rodinný dům na východě Londýna.

Výchozím bodem kauzy byl útok na satirický časopis Charlie Hebdo v Paříži v roce 2015. Při vyšetřování se zjistilo, že zbraně, jejichž prostřednictvím dva francouzští islamisté povraždili 12 lidí, pocházejí ze slovenského obchodu. Přes překupníky se původně deaktivované zbraně dostaly až k teroristům. Slovensko hned v roce 2015 radikálně zpřísnilo zákon o zbraních.

V okolních zemích, tedy i v České republice, se následně v reakci objevila řada firem, kde je nyní legální si plynové pistole, jako je Zoraki, nebo takzvané flobertky, koupit legálně, vysvětlil detektiv Justin Dipper, který se zásilkou pistolí do Bedfordu zabývá.

Zbraně podle policie pocházejí z obchodu v Hlučíně, který vlastní česká firma Balistas. Ta zásilku poslala v květnu 2017, uvedl deník The Guardian.

„V Česku máme velkou mezeru. Snažíme se dát dohromady nějaký celistvý obrázek a zároveň se na země tohoto typu snažíme vyvinout více tlaku. Ale fakticky ani nevíme, kolik zbraní se celkem do Anglie prodalo,” uvedl zdroj britského listu v Evropském policejním úřadu (EUROPOL), který usiluje o zpřísnění podmínek pro držení plynových zbraní.

Detektiv Dipper již dříve letos Českou republiku navštívil, doprovázeli ho přitom zástupci Interpolu. Zjistil, že firmy jako Balistas vypravují do zahraničí stovky balíčků týdně.

V poslední době tak právě vyšlo najevo, že mezery v zákonech podobných zemí si všimly skupiny organizovaného zločinu. Mezi květnem 2017 a květnem 2018 zaznamenal britský Národní kriminální úřad (NCA) 99 zločinů, při nichž byla použita upravená plynová zbraň anebo flobertka.

Reklama

Doporučované