Hlavní obsah

Plynovodem Jamal přestal téct ruský plyn na západ, Česko to neovlivní

Foto: Profimedia.cz

Plynovod Jamal přivádí ruský plyn přes běloruské a polské území do Německa. Jeho kapacita je až 33 miliard metrů krychlových ročně.

Reklama

aktualizováno •

Dodávky ruského plynu přes plynovod Jamal směrem na západ se dnes zastavily, vyplývá z dat společnosti Gascade. Ruská plynárenská společnost Gazprom později uvedla, že závazky vůči svým zákazníkům v Evropě plní.

Článek

Provozovatel plynovodní sítě, společnost Gascade, dnes oznámila, že zastavila dodávky ruského plynu přes plynovod Jamal směrem na západ. Podle agentury Interfax tok plynu byl přesměrován opačným směrem - ze západu na východ. Příčiny zatím nejsou jasné. Jak dlouho tento stav potrvá, se zatím neví, poznamenala agentura Reuters.

Podle společnosti NET4GAS, která zajišťuje mezinárodní přepravu plynu do České republiky, bude mít přerušení dodávek na republiku velmi malý dopad.

Přerušení dodávek prostřednictvím plynovodu Jamal by mělo mít jen velmi malý dopad na toky plynu do České republiky, protože ČR odebírá plyn především z jiných přepravních tras. Proto v současné době neočekáváme snížení vstupních objemů do ČR
mluvčí NET4GAS Vojtěch Meravý

V případě, že by šlo o nátlak Kremlu, zvedla by se cena plynu o desítky procent a v ČR by zkrachovaly další firmy dodávající energie, poznamenal hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda. „Pokud se nejedná o krátkodobou, například technickou záležitost, jež se vyřeší v řádu hodin, bude následkem situace prudké zvýšení velkoobchodních cen plynu v EU, až se v pondělí otevřou příslušné burzy. Přerušení dodávek přichází v nejméně vhodnou dobu, kdy obchodníci s plynem vyčkávají, zda slib ruského prezidenta Vladimíra Putina, že Rusko dodá Evropě více plynu, není opět jen planý,“ dodal Kovanda.

Ruská plynárenská společnost Gazprom, která je největším exportérem zemního plynu na světě, později uvedla, že závazky vůči svým zákazníkům v Evropě plní. Zástupce podniku později uvedl, že kolísání poptávky po ruském plynu závisí na momentálních potřebách kupujících.

Za současným nárůstem ceny plynu v Evropě stojí více faktorů, zejména je to ale vyšší poptávka po pandemii a nízké zásoby. Někteří kritici tvrdí, že Gazpromu tato situace vyhovuje a že se tak snaží tlačit na rychlé schválení plynovodu Nord Stream 2. Gazprom taková obvinění odmítá. Nord Stream 2 už je hotový a bude přivádět plyn z Ruska po dně Baltského moře do Německa.

Plynovod vede přes území Polska, které uvedlo, že stále dostává množství suroviny odpovídající smlouvě s Ruskem. Podle mluvčího polské státní plynárenské společnosti PGNiG je množství plynu výrazně nižší než obvykle, ale Polsko ho stále dostává nasmlouvané množství. Zástupce polského provozovatele plynovodů Gaz-System řekl, že ruský plyn do Polska přichází v obráceném směru - tedy ze západu na východ.

Mezinárodní agentura pro energii (IEA) a někteří europoslanci obviňují Gazprom, že nedělá dost pro zvýšení dodávek do Evropy. Ruský plynárenský gigant ovšem tvrdí, že vždy dodržuje své smluvní závazky, což potvrzují i jeho odběratelé v jižní a západní Evropě. Ti si žádné dodatečné dodávky plynu v době nejvyššího růstu cen od Gazpromu neobjednali, ukázal říjnový průzkum agentury Reuters.

Plynovod Jamal přivádí ruský plyn přes běloruské a polské území do Německa. Jeho kapacita je až 33 miliard metrů krychlových ročně. Loni vypršela platnost smlouvy mezi Ruskem a Polskem týkající se tranzitu suroviny, ale Gazprom si může objednávat přepravní kapacitu v aukcích.

Cena zemního plynu pro evropský trh na začátku října skokově vzrostla, za dva dny skoro o 60 procent nad 160 eur (tehdy 4070 Kč) za megawatthodinu (MWh). Pak se začala snižovat, proti loňsku je ale pořád velmi vysoká.

Kontrakt na dodání plynu v prosinci se v pátek odpoledne pohyboval kolem 66,10 eura (1695 Kč) za MWh, ukazují data pro virtuální obchodní uzel Title Transfer Facility (TTF) v Nizozemsku, který je určující pro ceny na evropském trhu. Před rokem se cena pohybovala kolem 15 eur (382 Kč) za MWh.

V reakci na prudký růst cen plynu už zastavilo činnost několik dodavatelů, v České republice se to týká například společnosti Bohemia Energy, která měla skoro milion zákazníků. V Británii několik distribučních firem zkrachovalo, potíže mají i firmy v Německu.

V reakci na současný rychlý růst cen energií Evropská komise (EK) tento týden oznámila, že prověří výhody a rizika společných nákupů plynu, což podporuje část zemí sedmadvacítky. EU by mohla plyn v době nízkých cen nakupovat a skladovat pro pozdější využití. V současné době ale mezi státy EU nepanuje jednotný postoj, jak si s vysokými cenami energií poradit.

Reklama

Související témata:

Doporučované