Hlavní obsah

Plzeň chce studii, jak řešit bezdomovectví. Za víc než milion

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační fotografie.

Reklama

Plzeň si nechá zpracovat odbornou studii na téma bezdomovectví ve městě. Vyhotoví ji odborníci ze Západočeské univerzity v Plzni, kteří se budou snažit najít odpovědi na otázku, zda a jak lze tuto problematiku přijatelně řešit.

Článek

Náklady na studii jsou 1,24 milionu korun, její pořízení schválili zastupitelé, řekl ČTK radní pro ekonomiku, byty a nakládání s majetkem David Šlouf (ODS).

„Problematika bezdomovectví je velmi silným tématem plzeňské veřejnosti. Je potřeba nastavit soubor opatření, která by byla efektivní a přijatelná jak pro obyvatele města, tak pro neziskové organizace, které se problematikou bezdomovectví zabývají, i pro akademickou obec či vedení města a obvodů,“ uvedl Šlouf.

V posledních dnech téma bezdomovců v Plzni rezonuje zejména v obvodu Doubravka, kde město vyčlenilo objekt bývalé školy ve Školní ulici jako karanténní zařízení. V případě potřeby by poskytlo po dobu koronavirové epidemie zázemí lidem bez domova s nařízenou karanténou či izolací. Mělo by tam být maximálně 16 lůžek, na objekt by dohlížela policie, strážníci a k dispozici by byli i sociální pracovníci a zdravotnický personál. Lidé ale se záměrem nesouhlasí a vznikla proti němu i petice.

„Řešení problematiky bezdomovectví není jednoduché, protože se dotýká celé řady oblastí. Je potřeba zabývat se nejen sociální oblastí, ale také otázkami dodržování veřejného pořádku, zasahuje i do oblastí zdravotnictví či bytové politiky města. Veškerá nastavovaná opatření v těchto jednotlivých segmentech by měla na sebe vzájemně navazovat a doplňovat se,“ řekl Šlouf.

Na studii bude pracovat vedoucí katedry sociologie ZČU Jan Váně a Petr Vašát ze Sociologického ústavu Akademie věd. Ke spolupráci výzkumníci přizvali i další odborníky z řad poskytovatelů sociálních služeb. Výzkum pak bude podkladem pro vznik jednotné koncepce pro řešení bezdomovectví, jejímž cílem je navrhnout efektivní, pro veřejnost přijatelná a pozitivně vnímaná opatření.

Reklama

Doporučované